Kolmen euron jupina

0

Perusopetuksen maksuttomuus on kirjattu Suomen perustuslakiin. Vaikuttikin erikoiselta, kun maksujen keräämiset kouluissa nousivat esiin kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina.

Juha Salolle (kesk.) oli valtuutettuna kantautunut tieto, että Somerolla oli eräältä alakoulun luokalta kerätty kolmen euron leivontaraha tarvikkeita varten. Salo kummeksui asiaa, sillä hänen mukaansa myös kahdeksannen luokan oppilaita oli joutunut hankkimaan taskulaskimia opiskelua varten.

– Meillä on pesiytynyt perusopetukseen henki, että asioita maksatetaan vanhemmilla. Opettajat ja avustajat myös kertovat lapsille, että rahaa ei ole johonkin hankintaan.

Salo sanoi, ’mehän sen päätämme, mihin panostetaan’. Kaupungin pitää maksaa, eikä maksattaa taskulaskimet koululaisille.

– Jos heillä on rahat vähissä, heidän pitää tuoda asia esille, että tarvitaan lisää. Arjen pyörittäminen ei saa olla kiinni siitä, että budjetista puuttuu 5 000 tai 50 000 euroa, Juha Salo muistutti.

Sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm ei ollut aiemmin kuullut asiasta ja oli hämmennyksissä.

– Sain tietää tästä vasta nyt. Laskimet pitää kaupungin maksaa. Perusopetus on maksutonta, tämä asia pitää nyt kirkastaa sivistystoimessa, hän painotti ja lisäsi toiveenaan, että sivistystoimen budjetissa kaikki menot huomioidaan, niin että raha riittää.

Laura Nuotio (kok.) muistutti, että vaikka väärinkäytös koulusta nyt löytyikin, ei siitä kenellekään annettaisi keppiä, vaan päinvastoin porkkanaa.

– Toivottavasti opettajat tästä huolimatta edelleenkin jaksavat tehtävissään ja haluavat koulussa opettaa myös jatkossa lapsia leipomaan, Nuotio viitoitti.