Lukion urheiluvalmennuksen toivotaan jatkuvan vuoden kokeilun jälkeen

0
Lukion urheiluvalmennuksen opintojaksolla on myös fysiikkatreeenjä. Jade Lehtonen kuntosalilla.

Someron lukiossa alkoi tänä syksynä vuoden kestävä kokeilu. Lukiolaisen on mahdollisuus saada urheiluvalmennusta omassa lajissaan, Somerolla joko koripallossa tai lentopallossa. Tämän lisäksi on fysiikkatreenejä.

Urheiluvalmennuksesta toivotaan pysyvää, niin että lajivalmennus kuuluisi jatkossakin Someron lukion antiin. Ja mahdollisesti sitä kautta nuori valitsee Someron lukion opinahjokseen.

Parikymmentä opiskelijaa on valinnut urheiluvalmennuksen opintojakson.

– Pääasiassa he ovat lukion ykkösiä. Mukana on myös yläasteikäisiä. Tätä kautta on tarkoitus saada jatkumo opetukselle yläkoulusta lukioon, kertoo lukion rehtori Merja Klemola.

– Emme ehtineet saada urheiluvalmennusta esille ja mainostettua vielä edelliseen hakuvaiheeseen. Mutta tarkoitus on markkinoida lisää ennen seuraavaa lukiohakua, lupaa Klemola.

Jani Mäenpää toivoo, että vuoden kokeilusta tulee pysyvä osa lukion tarjontaa. Hän on vastannut koripallovalmennuksesta.

Lukio tekee yhteistyötä somerolaisseurojen kanssa, vaikka mihinkään seuraan nuoren ei tarvitse kuulua osallistuakseen urheiluvalmennuksen opintoihin.

Opetuksesta ovat vastanneet Janne Lehtonen, Jani Mäenpää ja Anzela Trofimova. Lehtonen valmentaa lentopallon saloihin, Mäenpää koripallon ja Trofimova opastaa lukiolaisia treenaamaan kuntosalilla.

Jani Mäenpää kertoo, että suurin osa hänen vetämänsä lukioryhmän väestä pelaa koripalloa seurajoukkueissa Somerolla, Salossa ja Karkkilassa.

– Heillä on jo paljon harjoituksia omien joukkueidensa kanssa ja leirityksiäkin. Täällä tehdään vähän erilaista ja harjoitellaan sellaisiakin asioita, jotta nuori voi vahvistaa omaa osaamistaan pelaajana. Yhdessä kokeillaan monenmoista, esimerkiksi heittotrillejä, toteaa Mäenpää, jonka valmentamasta salolais-somerolaisesta MesucaArska-koripallojoukkueesta on lukion urheiluvalmennuksen opintojaksolla viisi kaveria.

Nuoret ovat lukion aamutreeneissä esimerkiksi tehneet erilaisia heittotrillejä, ja hioneet petrattavia henkilökohtaisia pelitaitojaan.

Lukion urheiluvalmennuksessa on nuoria, jotka pelaavat C-, B- ja A-junioreissa sekä naisten lentopallojoukkueessa.

– Nuorilla on jo aika monet harjoitukset. Olen ajatellut, että täällä on sitten vähän erilaista extraa. Hauskaakin pitää olla, toteaa lentopalloa opettava Janne Lehtonen.

– Tällainen kurssi on huikea mahdollisuus nuorelle saada lisäoppia, ja yksi treenikerta lisää. Meillä oli juuri eilen illalla oman joukkueen harkat. Nyt jatketaan täällä, ja sitten voi koulupäivä alkaa, jatkaa SoPan valmentaja Lehtonen.

Hänestä opintojakso palvelee nuorten henkilökohtaisten taitojen kehittämistä, mutta myös lajin edistämistä, seuratyötä ja seurajoukkueiden kehitystä.

Janne Lehtonen toivoo, että urheiluvalmennus ei jää vain kokeiluksi, vaan jää valinnaisten aineiden joukkoon Someron lukiossa.

– Saataisiinpa tämä lukion urheiluvalmennus jatkumaan.

Jani Mäenpää uskoo, että näin tapahtuu.

Syksyllä alkaneeseen lukion urheiluvalmennuksen opintojaksoon kuuluu myös fysiikkatreenejä. Lukiolainen Jade Lehtonen on pitänyt opintojakson tarjonnasta.

Jade Lehtonen valitsi urheiluvalmennuksen, koska arveli sen auttavan lentopalloharrastuksessaan ja jotta saa monipuolista liikuntaa.

– Ilman kurssia minun tuskin tulisi lähdettyä aamukahdeksaksi kuntosalille. Meillä on täällä omatoimista kuntosaliharjoittelua, mutta myös kuntopiiriä ja heat-treeniä, kertoo Lehtonen, jolla alkoi tänä syksynä 12. kausi lentopallon parissa SoPan riveissä.

Harrastus alkoi pallokoulusta. Harjoituksia on viisi kertaa viikossa, joista yksi on lukion keskiviikkoaamun lajitreeni. Sen lisäksi on pelit päälle.

Jade Lehtonen sanoo, ettei hänen elämänsä ole pelkkää lentopalloa.

– Ehdin olemaan kavereiden kanssa ja lukemaan läksyt. Lentopallo ja harjoitukset tuovat säännöllisyyttä ja rytmiä elämään.

Hän haluaa kehittyä pelaajana, pelata lentopalloa aikuisenakin, mutta harrastuksen tasolla, ei ammatikseen.

– Lukio on nyt minulle tärkein. Someron lukiossa on mukava opiskella. Voi aina kysyä ja saa tukiopetusta, jos pyytää. Minusta opetus lukiossa on kauttaaltaan hyvää. Nyt tuli vielä tämä urheiluvalmennus valinnaiseksi, kehuu Jade Lehtonen, joka haluaisi lähteä opiskelemaan lukion jälkeen lääketiedettä.

Jade Lehtosesta, Siiri Salosta ja Aleksandra Lehtisestä aamukahdeksalta alkavan treenin jälkeen on skarpimpi opiskelemaan.

Siiri Salon ja Aleksandra Lehtisen mielestä lukion aamutreenit ovat parantaneet heidän peliotteitaan, kun saa henkilökohtaista ja hieman erilaista valmennusta kuin joukkueen kanssa.

– Kouluunkin se on auttanut. Aamutreenien jälkeen on jotenkin skarpimpi oppitunneilla, tuumaa Siiri Salo.

Yläasteikäiset Olivia Lehtonen, Elsa Merivirta ja Amalia Tuomola ovat aloittaneet SoPan pallokoulussa ja pelanneet lentopalloa 10 vuotta. Heidän tavoitteenaan menestyä lajissa ja nousta mahdollisimman korkealle joukkueena. Heidän tiiminsä SoPa on C-tytöissä Suomen kärjessä ja B-junnuissakin liki huippua.

Lehtonen ja Tuomola tähtäävät yläasteen jälkeen lukioon, ja aikovat ottaa urheiluvalmennuksen mukaan opintoihinsa.

– Mulla on aamuisin hieman käynnistysvaikeuksia. Eilen illalla oli Salossa koristreenit, joten nyt on vähän väsy, tuumaa Someron lukiota käyvä Vilho Välttilä.

Hänestä opintojakso on kiva lisä Somero lukion tarjontaan.

– Pääsee treenaamaan ja on hyvä lisä kohentaa yksilötaitoja koripallossa, toteaa Välttilä joka pelaa koripalloa MesucaArskan joukkueessa.

Yläasteikäisenä hän ajatteli hakea Mäkelänrinteen urheilulukioon. Sitten tuli loukkaantumisia ja suunnitelmat muuttuivat.

– Nyt pelailen ja pidän samalla hauskaa kavereiden kanssa. Tuomaroin myös muutaman kerran kuukaudessa.

– Tätä lukion urheiluvalmennusta pitää markkinoida, jotta muutkin kuin somerolaiset saavat tietää tämän mahdollisuuden, toteaa Välttilä.