Maailman kautta kuljemme laulain

0
Someron kirkkokuorolaiset lauloivat Svenssonilla.

Teksti ja kuvat Eija Komu

Svenssonilla virittäydyttiin joulutunnelmiin kauneimpien joululaulujen myötä. Somerniemen kirkkokuoro johtajansa Anna-Liisa Forsströmin avulla piti huolen siitä, että laulut kaikuivat lujaa ja korkealle. Vaikka kaikki kuorolaiset eivät olleet päässeet mukaan, paikalla olijat lauloivat kolmiäänisesti Jouluyön, Heinillä härkien kaukalon ja Taivaisen soiton . Anna-Liisa Forsström lauloi yksin Taivas sylissäni , tuon jokaisen äidin mieltä liikuttavan Carola Häggkvistin sävellyksen.

Kauneimmilla joululauluilla on nyt juhlavuosi: niitä lauletaan viidennenkymmenennen kerran. Tänä vuonna vihkosen teema on Laula ja auta maailman lapsia! Mukana on upouusi Kauneimmat joululaulut soi , jonka ovat säveltäneet Esa Nieminen ja Niklas Rosström . Sanat ovat ykkösrivin tekstittäjän Sinikka Svärdin käsialaa. Myös kahden vuoden takainen Jouluna he kaikki ovat täällä koskettaa. Jiri Kurosen melodiaan on Anna-Mari Kaskinen saanut lohdun sanoman: ”Tuo, seimen lapsi, lohtu särkyneille. / On lähellämme valon maailma.” Osallistujat esittivät laulutoiveita, ja niitä myös toteutettiin.

86-vuotias Anja Kaase on tullut Somerniemen kirkkokuoroon 1994. Hän on laulanut pyhäkouluikäisestä saakka, ja aiempaa kokemusta on kertynyt Somerniemen Musiikkiteatterista ja Someron Naiskuorosta , jota tuolloin johti Juha Vaaja .

Anja Kaase laulaa sopraanoa.

– Kun laulaa jatkuvasti, laulukunto pysyy yllä, vaikkei ääni olekaan joka päivä yhtä kirkas. Laulaminen on hauskaa. Hengelliset ja maalliset laulut ovat minulle yhtä tärkeitä. Kansanlaulut ovat minulle läheisiä, ei kuitenkaan pelimannimusiikki, pohtii Anja Kaase, Somerniemen kirkkokuoron vanhin jäsen.

Someron toinen kanttori Anna-Liisa Forsström on johtanut Somerniemen kirkkokuoroa vuodesta 2011. Kuoro on hänelle rakas ja läheinen. Kuorolaisten ikäjakauma ulottuu nelikymppisistä kahdeksankymppisiin. Kuoro on monelle kuin toinen perhe: on hyvä kokoontua yhteen ja tulla nimenomaan tuttuun ja turvalliseen kirkkoon laulamaan, sillä kuorosta tulee hyvä tuki veisaavalle seurakunnalle.

– Ohjelmistomme on laaja-alainen. Minun aikanani olemme laulaneet kolmiäänisesti. Käytämme aiempia sovituksia ja tilattuja omia sovituksia. Laulajien lukumäärä on vaihdellut seitsemästä viiteentoista. Elämäntilanteen muuttumiset ja korona ovat verottaneet laulajakuntaa. Uudet laulajat ovat tervetulleita; heitä tarvittaisiin vahvistuksiksi tasaisesti kaikkiin ääniin, toivoo Anna-Liisa Forsström.

– Svenssonin lisäksi esiinnyimme itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksessa Somerniemellä. Isä meidän laulettuna kuuluu jo perinteisiimme, ja suositun Veteraanin iltahuudon esitimme kahvitilaisuudessa.

Kuoronjohtajan oma joululaulusuosikki on Kassu Halosen sävellys ja Vexi Salmen sanoitus Sydämeeni joulun teen nimenomaan sen ikuistajan Vesa-Matti Loirin tulkintana.

– Isosiskoni Mari osti kerran meille liput Veskun konserttiin Forssan kirkkoon, joka oli ääriään myöten täynnä. Kappaleessa sanojen, sävelten ja tulkinnan yhteys on saumaton. Siinä on kaikki: ”Näin sydämeeni joulun teen, / ja mieleen hiljaiseen / taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen”, herkistyy Anna-Liisa Forsström.