Meska selvitti alkusarjan tappioitta

0
Pyry Laine (pallon kera) ja Luukas Kyyrä (vas.) ovat olleet ”Meskan” kantavia voimia läpi koripallosarjojen alkukauden.

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Salolais-somerolainen koripallon yhteisjoukkue MesucaArska-Basket päätti syyskautensa alle 15-vuotiaiden poikien valtakunnallisessa Robert Petersen Cupissa tyylikkäästi kahdella voitolla.
Tapiolan Honkaa vastaan Espoossa pelatussa kamppailussa ”Meska” joutui lujille, mutta onnistui kuitenkin jatkamaan tappiotonta putkeaan 63–54 (30–25) voitolla.
Ikäluokan valtakunnallisessa rankingissa neljänneksi sijoitettu Honka tuli kärkipään kamppailuun kovalla intensiteetillä, kovaa fyysistäkään peliä kaihtamatta. Ensimmäisen viisiminuuttisen espoolaiset ottivat nimiinsä pistein 13–0.
Shokkialusta herääminen vei Meskalta puolitoista erää ja sitten se jo hivuttautuikin pikkuhiljaa johtoasemaan. Johto myös kesti Hongan hurjasta painostuksesta huolimatta loppuun asti.
Meskalaisista kovat piste- ja levypallosaldot tehtaillut Seve Korpijärvi otti joukkuetta harteilleen ja koko porukka osoitti vahvaa henkistä kanttia, kuinka vaikeasta alusta huolimatta voidaan nousta voittoon.
Meskan 15-vuotiaiden joukkueen syyskausi RP Cupin C-lohkossa päättyi Salon Urheilutalon kotiareenalla aivan toisenlaiseen koitokseen. Lohkon tyvikastiin jääneen espoolaisen Leppävaaran Pyrinnön murskaaminen oli meskalaisille läpihuutojuttu ja piste-eroksi muodostui huima 122–41.
Meska teki pelissä peräti 43 riistoa ja juoksi niistä paljon nopeita hyökkäyksiä. Heitontorjuntoja kotijoukkueelle kertyi yhdeksän.

”Kevätkaudella alkavat tosipelit”

Meska oli lopulta ainoa joukkue, joka selvitti RPC:n syyskauden ilman tappioita. C-lohkon seitsemässä pelissä joukkueen korieroksi muodostui 738–316, eli ottelukohtaisesti ero vastustajiin oli keskimäärin 60 pisteen luokkaa.

RP Cupin alkusarja vietiin läpi kolmessa lohkossa ja yhteensä 25 joukkueen voimin.

– Kevätkaudella alkavatkin sitten tosipelit, kun jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta ja parhaat lohkokolmoset pelaavat samassa lohkossa pääsystä SM-lopputurnaukseen, Meskan päävalmentaja Jani Mäenpää ennakoi kiristyvää kilpailua ikäluokan valtakunnallisista kärkisijoista.

Viime keväänä Meskan joukkue ylsi vuotta nuorempien ikäluokassa Suomen mestaruushopealle. Tällä kaudella suora lopputurnauspaikka, ja samalla myös osanotto-oikeus ensi kauden U16-ikäluokan SM-sarjaan, aukeaa jatkosarjan kuudelle parhaalle joukkueelle. Kärkikuusikon ulkopuoleltakin voi vielä kaksi joukkuetta lunastaa lopputurnauspaikan monikoukeroisen karsintamenettelyn kautta.

Meskalaisten pisteet (+ levypallot) RPC:n viime kierroksilla: Pyry Laine 16 (8) – 26, Luukas Kyyrä 3 (6) – 11, Sami Miskala 6 (6) – 16, Joni Salo 2 (5) – 11, Oliver Enbacka 8 (5) – 27, Seve Korpijärvi 22 (8), Renne Kivinen 6 (1) – 9, Oskar Enbacka 0 (3) – 18, Viljami Laine 4.

Ykkösdivarista jaettu kärkisija

Pitkälti samalla runkopelaajistolla Meska oli syyskaudella mukana Koripalloliiton Läntisen alueen U16-ikäluokan ykkösdivisioonassa.
Erinäisten yhteensattumien vuoksi Meskalla oli vaikeuksia koota parasta mahdollista kokoonpanoaan muutamiin peleihin ja kahdeksan ottelun sarjassa tuli tilille pari tappiota. Joka tapauksessa joukkue päätyi jakamaan lohkonsa ykkössijaa Tampereen Pyrinnön kanssa.

Nuoremmillekin maukas voitto

Meskan toisella joukkueella Läntisen alueen U16-sarjan kakkosdivisioonassa syyskausi ei sujunut yhtä hyvin ja sen kohtalona onkin siirtyä kevätkaudeksi alueelliseen kolmosdivisioonaan.
Kyseinen Meskan joukkue koostuu nuoremmista pelaajista, joista monet saisivat ikänsä puolesta pelata vielä 14-vuotiaiden sarjaa.
– Lisäksi joukkueessa on useita uusia harrastajia. Hieno asia on se, että yleensä tämä ikäluokka on se, jossa tulee ”drop outteja”, mutta Meska on onnistunut kasvattamaan harrastajien määrä, myös nuorempien meskalaisten valmennustyössä mukana oleva Mäenpää kertoo.
Kakkosdivisioonan syyskauden päätteeksi Meska otti täpärän, mutta sitäkin maukkaamman 55–53 pistevoiton Naantalin Koripalloilijoista. Kolme sekuntia ennen loppua tilanne oli tasan, mutta Miika Aaltonen venyi NaKon korin alla ratkaisevaan levypalloon ja sen jälkeiseen voittokorin pussitukseen.

Meskan pisteet 2. divisioonan syyskauden päätöksessä: Oskar Enbacka 18, Arttu Hakamäki 7, Viljami Laine 1, Ronnie Pollari 11, Miika Aaltonen 10, ja Olli Miskala 8. (Mukana myös Drin Rrustemi ja Jetro Kärkkäinen).