Mikä on Me itse ry?

0

Someron vammaisneuvosto ja Someron seudun Kehitysvammaisten tuki ry järjestivät viime lauantaina 3.12. kansainvälisenä vammaisten päivänä tilaisuuden Someron seurakuntakeskuksessa.

Yhtenä ohjelmana tilaisuudessa kuultiin Me itse ry:n julistus, jonka luki oman paikallisen tuki ry:n sihteeri Jaana Latva-Äijö. Eli mikä on tämä Me itse?

– Se on perustettu jo 1990-luvulla ja kuuluu Kehitysvammaisten tukiliiton alaisuuteen. Sen jäseniä on noin 1 100 kehitysvammaista Suomesta. Toiminnan tavoitteena on kehitysvammaisten ihmisten omaa elämää ja yhteiskuntaa koskevan osallistumisen ja vaikuttamisen tukeminen, Latva-Äijö kertoo.

Me itse ry:n yksi toimintamuoto on julkilausumien antaminen, kuten Sun asenne, mun elämä, on juuri parhaillaan.

– Se kertoo siitä, mitä on huono ja hyvä kohtelu; syrjitäänkö vai otetaanko mukaan – niin työssä, kouluissa kuin kaikessa yhteiskunnallisessa elämässä, Jaana Latva-Äijö muistuttaa.

Julkilausuma toteaa, että huonoja asenteita voi muuttaa paremmiksi. Tarvitaan oikeaa tietoa kehitysvammaisuudesta kaikenikäisille. Se auttaa pääsemään eroon vanhanaikaisista asenteista. Kehitysvammaiset itse uskovat tähän. Keskustelu auttaa.

Lämminhenkisessä tilaisuudessa oli noin 60 henkilöä.