Näin varmistat koirallesi turvallisen uudenvuoden

0

Uudenvuoden välkkyvät valot ja rakettien räiske saattavat kauhistuttaa useita koiria. Koiran kanssa ulkoillessa onkin tärkeää keskittyä täysin koiraan. Kotioloissa on hyvä elää mahdollisimman normaalisti ja tarjota koiralle turvallinen tila oleskeluun. Vuodenvaihteen rakettien kovat äänet ja värikkäät valot voivat pelottaa monia koiria. On olemassa suuri riski, että rakettien ääniä pelästynyt koira pääsee karkaamaan. Estääksesi koiran karkaamisen koiralla on hyvä käyttää mahdollisuuksien mukaan lenkillä sekä kaulapantaa että valjaita. Kaulapantaan voi myös kiinnittää laatan, josta löytyy omistajan yhteystiedot. Kotona on hyvä tarkkailla koiraa ja pitää huoli, ettei se pääse pelästyessään karkaamaan esimerkiksi raollaan olevasta ovesta. Jos koirasi pääsee karkaamaan, ole yhteydessä karanneita eläimiä etsiviin järjestöihin. Tällaisia järjestöjä ovat muun muassa Etsijäkoiraliitto (puh. 040 724 8614), Suomen etsijäkoirat ry (puh. 040 968 5985) sekä Vainu – Eläinetsijäkoirat (puh. 041 805 9423). Tutustu omalla alueellasi toimivaan järjestöön ja sen toimintatapoihin etukäteen. Jos koirasi pääsee karkaamaan, jaa katoamisilmoitus mahdollisimman laajasti. Varsinkin sosiaalinen media on hyvä keino saada viesti leviämään nopeasti. Kennelliiton jäsenenä voit myös tehdä koirastasi katoamisilmoituksen Omakoira-mobiilisovelluksessa. Älä ota koiraa mukaan katsomaan ilotulitusta, vaikka se ei vaikuttaisi pelkäävän raketteja ja niiden pauketta. Jos koirasi pelko on voimakasta, kannattaa sinun keskustella etukäteen eläinlääkärin kanssa, miten parhaiten voit auttaa koiraasi. Eläinlääkäri voi tarvittaessa määrätä koirallesi rauhoittavaa, ahdistuksen ja pelkoreaktion lieventämiseen tarkoitettua lääkettä. Kotona ollessa on tärkeää olla mahdollisimman normaalisti. Koiralla on hyvä varata turvallinen tila, jossa se voi olla rauhassa. Kotoinen taustahäly, kuten televisio tai musiikki, voi myös auttaa tilanteessa. Vedä verhot ikkunoiden eteen, jotta sisälle näkyy mahdollisimman vähän välkkyviä valoja ja huolehdi, että koira pääsee halutessaan piiloutumaan omaan turvalliseen tilaansa. Koiralle voi myös antaa jonkin herkun, esimerkiksi luun jyrsittäväksi, mutta älä ihmettele, jos tuttukaan herkku ei maistu. Pelokas koira ei välttämättä halua syödä mitään.

Pelko on luonnollinen tunne, mutta pitkittyessään tai liian usein koettuna se on aina uhka hyvinvoinnille. Kuvassa Penni-koira, jonka äänipelko alkoi takkatulen rätinästä. Kuvaaja Ronja Määttä.

Koiran äänipelon hoitaminen vaatii pitkäjänteistä käytösterapiaa

Tavallisimmin koirat pelkäävät ilotulitteita, ukkosta ja laukauksia. Äänipelkoa hoidetaan siedättämällä sekä vastaehdollistamisella. Molemmat vaativat aikaa ja johdonmukaisuutta, joten koiran äänipelkoon kannattaa hakea apua hyvissä ajoin. Käytösterapian tukena voi käyttää lääkitystä, joka helpottaa oireita, mutta ei poista ongelman syytä. Äänipelko voi ajan myötä pahentua, joten omalle koiralle kannattaa hakea apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jos äänipelko jatkuu pitkään, koira voi alkaa pelätä myös ääniin liittyviä tapahtumia. Esimerkiksi ukkosta pelkäävä koira voi alkaa pelätä myös sadetta. Evidensian Eläinlääkäriasema Käpälämäessä työskentelevä käytösneuvoja Helmi Pesonen suosittelee hakemaan apua koiran äänipelkoon heti, jos koiran pelko hankaloittaa tai rajoittaa arkea esimerkiksi siten, ettei voi ulkoilla kaikissa mieluisissa paikoissa. Ammattilaisen apua kannattaa hakea myös silloin, jos koira alkaa pelkäämään useampia asioita, palautuu hitaasti pelottavista tilanteista tai voi selvästi huonosti äänipelon aikana. ”Pelko on luonnollinen tunne, mutta pitkittyessään tai liian usein koettuna se on aina uhka hyvinvoinnille. Se aiheuttaa aina stressiä ja sillä voi pitkittyessään olla vaikutuksia koiran suolistoon, uneen, vastustuskykyyn ja tietenkin käyttäytymiseen”, Pesonen sanoo. Äänipelon hoitaminen vaatii jatkuvaa työtä Käytösterapia tehoaa äänipelkoon parhaiten silloin, kun omistaja sitoutuu harjoitteluun, siedätystahti on sopivan maltillinen ja rinnalle löydetään juuri kyseiselle koiralle sopiva tukihoito. ”Hoidon onnistumisessa on tärkeää löytää kaikki pelkoa tai ahdistusta aiheuttavat asiat. Usein äänien lisäksi pelkoon on voinut yhdistyä tuoksuja ja näköaistimuksia, kuten ilotulituksien välkkyminen tai ruudin haju”, Pesonen kertoo. Siedättämisessä pelottavia ääniä soitetaan koiralle hallitussa tilanteessa. Ensin ääniä soitetaan hyvin hiljaisena, mutta lopulta olisi tärkeää, että koira tottuu kuulemaan ääniä yhtä kovaa kuin aidoissa tilanteissa. Treenejä pitää tehdä myös yllättäen, vaikkakin aina siten, että koira ei pelästy. ”Siedättämisen lisäksi on usein tärkeää yhdistää koiralle mieluisia tehtäviä tai puuhailuja äänipelkoa aiemmin aiheuttaneeseen tilanteeseen, jotta koira säilyttää toimintakyvyn. Lopulta koira voi siedättymisen lisäksi oppia jopa pitämään äänistä”, Pesonen sanoo. Koiran äänipelko voi alkaa pienistä äänistä Penni-koiran äänipelko alkoi viime keväänä takkatulen rätinästä ja poksumisesta. Myöhemmin Penni alkoi pelätä myös kotitalon hirsien paukahduksia, peltikattoon ropisevaa sadetta sekä kovan tuulen aiheuttamia talon ääniä. ”Pahimmillaan Penni kiipeili sohville ja pyrki ikkunoiden kautta ulos pakoon. Muuten pelko näkyy läähätyksenä, levottomana kulkemisena sekä vinkumisena. Erityisesti Penni pyrki eteiseen, sillä kaikki sen pelkäämät äänet ovat kotona sisällä”, omistaja Heidi Sjöblom sanoo. Pennin äänipelkoa on hoidettu samaan aikaan sekä siedättämällä että lääkityksellä. Yhdessä ne ovat toimineet hyvin. Sjöblom on huomannut, että ulkoilu, haistelu ja liikunta rauhoittavat Penniä ja vähentävät sen stressiä. Siksi hän on aloittanut siedättämisen ulkona. Pelkoa on lisännyt tulen näkeminen, joten koiraa varten on tehty ulko-oven viereen aidattu alue. Sieltä Penni saa tulla samaan tilaan takkatulen kanssa omassa tahdissaan. Rohkeus palkitaan aina herkuilla. Kesän aikana äänipelko helpotti, mutta lämmityskauden alku on tuonut takkatulen pelon takaisin. Joinakin päivinä Penni jopa nukkuu samassa tilassa takkutulen kanssa, mutta toisina päivinä se pelkää yhä ääniä. Tilanne on kuitenkin huomattavasti helpompi kuin keväällä. ”Mitä enemmän muuta stressiä Pennillä on, sitä enemmän myös äänet jännittävät. Yritämme pitää elämän rauhallisena ja tasaisena. Automatkat jännittävät Penniä, joten niitä ei voi tehdä kovin montaa kertaa viikossa”, Sjöblom kertoo. Lääkitys tukee käytösterapiaa Tuleva uusivuosi on Sjöblomin ja Pennin ensimmäinen yhdessä, joten vielä ei ole varmuutta siitä, kuinka Penni reagoi ilotulitteisiin. Sjöblom aikoo joka tapauksessa siedättää Penniä myös ilotulitteisiin ennen uutta vuotta. ”Ulkona kuuluvat metsästäjien laukaukset eivät ole pelottaneet, mutta toki ne ovat olleet vain yksittäisiä ääniä. Meillä on Pennille resepti lääkitykseen jo varmuuden vuoksi uuttavuotta varten”, Sjöblom sanoo. Evidensian eläinlääkäri Tanja Hakkarainen kertoo, että lääkityksellä voidaan helpottaa koiran oloa esimerkiksi uutenavuotena, kun tarvitaan lyhytkestoista helpotusta äänipelkoon, tai siedättämisen ohella silloin, kun pelkotilat estävät koiraa rauhoittumasta. Vaikeinta äänipelon hoitaminen on silloin, jos koira joutuu säännöllisesti liian vaikeisiin tilanteisiin äänien suhteen. Silloin on vaikeaa saada koiran kroonista stressiä helpotettua ilman lääkitystä ja päästä tilanteeseen, jossa koiraa voisi siedättää ääniin. Koira pystyy lääkityksen avulla keskittymään käytösterapiaan ja tuloksia on mahdollista saada. Pelkkä lääkitys ei kuitenkaan poista ongelmien syytä, joten ainoana hoitokeinona se ei pelkotiloihin toimi. ”Jos äänipelkoa esiintyy vain harvoissa tilanteissa, riittää tarvittaessa annettava lääkitys. Jos pelko on jatkuvaa ja päivittäistä, pitkäaikainen lääkitys on tarpeen. Lääkityksestä voi luopua, mikäli äänipelon saa vähenemään merkittävästi siedättämällä”, Hakkarainen sanoo.

Uusivuosi on koirien karkaamisten ruuhka-aikaa

Uudenvuoden ilotulituksia ammutaan taas pian. Osa koirista ei reagoi paukkeeseen mitenkään, mutta osa pelkää ilotulitteiden ääniä ja viettää uudenvuoden sohvan alla täristen. Pahimmillaan ilotulitteet saavat koiran panikoimaan niin, että se karkaa ulkoilun aikana. Agria Eläinvakuutus kertoo vinkkejä, kuinka tehdä uudestavuodesta ääniherkälle koiralle sekä turvallinen että mahdollisimman siedettävä, ja mitä tehdä, jos koira karkaa.

Jos vietätte uudenvuoden aattoa kotona, kannattaa koiralle varata rauhallinen huone tai nurkkaus, jonne se voi vetäytyä halutessaan. Peloissaan koira hakee usein turvaa omistajastaan, joten koiraa ei kannata jättää yksin kotiin. Huone, jossa oleilette, kannattaa yrittää eristää ilotulitteiden äänistä ja kirkkaista valoista vetämällä verhot ikkunoiden eteen. Voit myös laittaa radion tai TV:n päälle sopivan kovalle, jotta musiikki peittää osan ulkoa kuuluvasta paukkeesta.

Voit antaa koiralle herkkuja tai luun, mutta pelokas koira ei kuitenkaan välttämättä halua syödä mitään. Anna koiran olla rauhassa valitsemassaan paikassa ja tarkkaile koiran oloa. Pyri itse pysymään rauhallisena ja käyttäydy normaalisti, sillä stressaantunut omistaja yleensä vain pahentaa koiran pelkotilaa.

Jos koira reagoi raketteihin todella voimakkaasti, kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa hyvissä ajoin ennen uudenvuodenaattoa. Eläinlääkäri voi tarvittaessa kirjoittaa reseptin rauhoittavaa lääkettä varten.

Ilotulituksia pakoon maaseudulle tai lentokentän läheisyyteen
Jos tiedät kokemuksesta, että uudenvuodenaatto on koiralle yhtä tuskaa, kannattaa yrittää viettää uusivuosi mahdollisimman rauhallisessa paikassa, esimerkiksi mökillä.

Toinen rakettivapaa vaihtoehto on lentokentän läheisyydessä sijaitsevat hotellit. Lentokenttien läheisyydessä ei saa ampua raketteja ja monissa hotelleissa on myös koiraystävällisiä huoneita. Huone kannattaa kuitenkin varata hyvissä ajoin, sillä koirahuoneita on vain rajallinen määrä ja moni varaa paikkansa jo kuukausia etukäteen.

Ulkoilua kannattaa välttää, jos koira on peloissaan
Ulkoiluta koira uutenavuotena hyvissä ajoin, jotta ette joudu tekemään iltalenkkiä rakettien jo paukkuessa. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa tehdä pidempi kävelylenkki jo päivällä, jotta illansuussa riittää hyvin pikainen ulkoilu. Ääniarka koira ei välttämättä halua kävellä lainkaan, jos raketteja ammutaan lähistöllä, joten ulkoilua kannattaa välttää koko sen ajan, kun ilotulitteita saa virallisesti ampua (klo 18:00-02:00).

Ulkoilu voi alkaa hyvissä tunnelmissa, mutta yksikin lähistöllä ammuttu raketti voi saada tilanteen muuttumaan. Koira saattaa panikoida ja pelonsekaisessa tilassa juosta pakoon. Ääniherkällä koiralla kannattaakin olla sekä kaulapanta että valjaat kävelylenkin aikana, jotta se ei pääse rimpuilemaan irti. Kaulapannassa kannattaa varmuuden vuoksi olla myös laatta, jossa lukee omistajan nimi ja puhelinnumero.

Pelokas koira ulkona lumessa

Miten toimia, jos koira karkaa?
Uudenvuoden juhlinta voi hetkessä muuttua jokaisen koiranomistajan painajaiseksi, jos pelästynyt koira saa riuhdottua itsensä irti ulkona tai karkaa pihalta. Paniikissa oleva koira voi juosta pitkiäkin matkoja eikä se yleensä anna ihmisten lähestyä itseään. Karannutta koiraa ei kannata huutaa nimeltä eikä lähteä juoksemaan sen perään. Tärkeintä on pysyä rauhallisena – usein karkuri palaa itse takaisin tilanteen ollessa ohi.

Jos koiraa ei kuitenkaan ala kuulua takaisin, hyvän ruoan haju voi auttaa. Vie karkaamispaikalle tai kotipihalle todella vahvasti tuoksuvaa ruokaa. Karkaamispaikalle kannattaa jättää myös omistajan vaatekappale, jotta tuttu haju houkuttelee karkuria takaisin. Lähitienoolle voi myös jakaa katoamisilmoituksia ja ilmoittaa karkurista sosiaalisessa mediassa sekä Karkurit.fi sivulla.

Mikäli näistä toimista ei ole apua, voit ottaa yhteyttä Etsijäkoiraliittoon toimintaohjeiden saamiseksi. Etsijäkoiraliiton neuvontapuhelin on uutenavuotena auki vuorokauden ympäri. Valtaosa karkureista palautuu neuvonnan ja ohjeiden avulla takaisin kotiin. Mikäli tilanne pitkittyy ja alueeltasi löytyy etsijäkoira, on mahdollista saada karkurin etsintäavuksi koulutettu koirakko.

Etsijäkoirat auttavat kadonneita eläimiä pääsemään takaisin kotiin
Etsijäkoiraliitto on vapaaehtoisvoimin toimiva asiantuntijajärjestö, joka auttaa kadonneita eläimiä pääsemään takaisin kotiin. Hajutunnistuskoulutuksen saanut etsijäkoira osaa etsiä karkulaista sen ominaishajun perusteella.

”Jokaisella ihmisellä ja eläimellä on oma yksilöllinen ominaishajunsa, ja tämä mahdollistaa sen, että etsijäkoira osaa erottaa perheen eläimet toisistaan sekä vanhojakin hajuja maastosta.”, kertoo Etsijäkoiraliiton koulutus- ja etsintävastaava Lena Lundell.

Lähtötilanteessa etsijäkoira tarvitsee haistettavakseen jotain karkulaisen hajua, esim. karvaa, kaulapannan tai lelun, jotta se tietää, mitä hajua sen tulee etsiä. Etsinnällä on kerrallaan yksi koulutettu koira ja jos useampia etsintöjä tarvitaan, sama koira jatkaa tehtävää. Omistaja on aina mukana etsinnöillä, jotta mukana on tutun hajuinen ihminen. Etsijäkoiran rooli on ainoastaan paikallistaa karkuri, omistajan tehtäväksi jää karkurin houkuttelu annettujen ohjeiden mukaisesti.

”Karkurieläimet eivät odota pelastajia samoin kuin eksyneet ihmiset. Jos niitä lähestyy liikaa, ne lähtevät kauemmas karkuun. Tyypillisesti karkurit saadaan kiinni houkuttelemalla niitä maastoon tehtyjen hajujälkien ja/tai grillaamisen avulla.”, sanoo Lena Lundell.

Jos koirasi katoaa, voit ottaa yhteyttä Etsijäkoiraliiton puhelinpalveluun puh. 040 724 8614

Saat asiantuntevat ohjeet karkurin houkuttelemiseksi takaisin.
Saat tukea, jotta pysyt itse mahdollisimman rauhallisena.
Tarvittaessa saat myös etsijäkoiran avuksi karkurin etsintään.