Tällä viikolla 50 vuotta täyttänyt, somerolaisille tuttu mies, Jani Kurvinen, ei ehtinyt syntymäpäiväänsä juhlia.
Kokouksia on Someron ainoalla aluevaltuutetulla ja Someron kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla piisannut joka päivälle. Lumenaurauksiakin oli tarkoitus tehdä, mutta traktori hajosi juuri kriittiseen aikaan.
Kurvinen onkin mies, joka on yhtä kotonaan niin puku päällä kuin työhaalareissakin.
Jani Kurvisen synnyin- ja nykyinen koti on Pitkäjärvellä Hämeen Härkätien tuntumassa sijaitseva Kökkön tila, jonka historia ulottuu 1500-luvulle saakka. Jani Kurvisen isä, Raimo Kurvinen, osti paikan 1958. Sukupolvenvaihdos tehtiin 1993, kaksi vuotta ennen Raimon kuolemaa.
– Isä oli leijonissa ja isäntäkerhossa, osallistui ahkerasti talkoisiin ja näytteli. Hän oli myös Autoliiton Someron osaston puheenjohtaja, kertoo Jani, joka on Autoliiton Salon osaston puheenjohtaja.
Äiti Anja Kurvinen viihtyy paljon Turussa.
– Hän ehtii autella myös meitä tällä kotona töissä ja lastenhoidossa.
Myös Anja on ollut ahkera vapaaehtoistyöntekijä ja mukana monessa.
– Totuin siihen lapsena ja sieltä se yhdistystoiminta on itsellekin iskostunut.
– Itse lähdin ensimmäisenä mukaan Nuorten tuottajien toimintaan, kertoo Kurvinen, joka nuoruudessaan pelasi myös 10 vuotta jääkiekkoa SoPassa ja oli mukana Tupanäyttämön toiminnassa.
Isäntä Jani Kurvisesta tuli 20-vuotiaana. Tilalla oli metsää ja sikoja sekä peltoviljelyä.
– Olin silloin Loimaan kauppaoppilaitoksessa. Sukupolvenvaihdoksessa Maatalousyrittäjien eläkelaitos vaati, että on lopetettava joko koulu tai työt. Valitsin viljelyn, mutta opiskelin kuitenkin yksityisoppilaana ylioppilasmerkonomiksi, kun oli enää vuosi jäljellä opintoja.
– Maanviljely on mielestäni erityisen mukavaa hommaa, ja se olikin aika kova paikka, kun maatalouden kannattavuus heikentyi niin paljon. Oli pantava pellot vuokralle.
Perinteisten elinkeinojen lisäksi Kökkön tilalla on harjoitettu lomamökkitoimintaa 1960-luvulta saakka ja se jatkuu yhä. Eli Kurvisella oli työpaikka valmiina, kun maanviljely loppui.
Kökkön Lomamökit Oy:n omistavat hänen kanssaan äitinsä sekä isoveljensä Toni Kurvinen. Niin rantamökkejä kun kuivanmaan mökkejäkin on kuusi.
Vuonna 1989 tilalle avattiin pieni leirintäalue ja samoihin aikoihin toimi talon pihapiirissä keskiolutkuppila Kökkön Aittabaari.
– Vuonna 2010 syntyivät kaksostytöt, eli meillä oli oli 4 alle 4-vuotiasta lasta. Silloin piti priorisoida.
Viimeisimpien 15 vuoden ajan Kurvinen on tuonut pellettejä, brikettejä ja lannoitteita Venäjältä. Toiminnan lopettivat pakotteet, joita Venäjälle asetettiin Ukrainaan hyökkäyksen takia.
– Pellettien saatavuus on nyt olematon, sitä kauppaa ei tehdä. Nyt on sen sijaan tehty kovasti klapeja.
Kökkön tilalla asustelee Jani Kurvisen kera puoliso Meira Kurvinen. Hän käy ompelutöissä Salossa.
– Meira teki 7 vuotta samaa työtä samalle työnantajalle täällä kotona, mutta kaipasi työyhteisöä, kertoo Jani puolisostaan, joka tunnetaan paikkakunnalla muun muassa koiraharrastuksesta ja Metka Kööristä.
Pariskunnalla on neljä lasta, Jaakko, 16, käy Loimaan maamieskoulua, Aimo, 15, on yläkoulussa ja kaksostytöt Laura ja Noora, 12, käyvät Pitkäjärven alakoulua.
Lisäksi kotoa löytyy koiria.
– Kahdesta lähdettiin liikkeelle, ja välillä oli viisikin, mutta nyt on kolme.
Kotihommat sujuvat isolla porukalla jo rutiinilla.
– Joka päivä jollakin on myös joku harrastus. Se kaikki vaatii suunnittelua, mutta on palkitsevaakin.
– Meillä Somerolla on muuten hyvät ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet.
Kunnallispolitiikkaan Kurvinen lähti 1996.
– Leinon Matti ja Mäen Jarmo tulivat kysymään keskustan ehdokkaaksi. En oikein edes tiennyt mistä on kyse, mutta lähdin kumminkin.
Kurvinen pääsi läpi ensi yrittämällä, ja nyt on meneillään 25. vuosi kaupunginvaltuustossa
– Olen siis ollut yli puolet elämääni kaupunginvaltuutettuna, pohtii viisikymppinen, mutta intoa jatkaa on vaikka kuinka.
– Ja joka valtuustokaudella tehtävät ovat kasvaneet.
Kurvinen tunnistetaan liikenteessä keltaisesta autosta, jonka kyljessä komeilee kasvokuva ja teksti ”Kurvinen suoraan”. Vaikka ura kunnallispolitiikkaan oli mutkaton, on tavoite päästä Arkadianmäelle ollut kiharaisempi.
Kurvinen lähti mukaan eduskuntavaaleihin kansanedustaja Mauri Salon vaalipäällikkönä, minkä jälkeen aukesi pesti eduskunta-avustajana.
Itse hän oli ensimmäisen kerran ehdolla eduskuntaan 2015, minkä tuloksena oli ensimmäinen varasija. Samoin kävi 2019. Ensi kevään vaaleissa hän on jälleen ehdolla.
– 301 äänestä oli kyse viimeksi. Nyt on kova pohja, kun on saanut jo yli 4000 ääntä, ja sen se vaatii jatkossakin. Uskon, että olen kahden parhaan joukossa.
– Tilastollisesti eduskuntaan päästään kolmannella yrittämällä.
Keskustapuolueen suosiosta hän ei ole läpipääsynsä suhteen huolissaan.
– Puolueen gallupsijoitus oli jo keväällä varsin huono, mutta aluevaalit menivät hyvin. Gallupit eivät äänestä.
– Ja eduskuntavaalit ovat nykyään entistä enemmän henkilövaalit.

Vuodenvaihteessa sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle. Kurvinen pitää usean hallituksen aikana valmisteltua sote-uudistusta välttämättömänä.
– Kustannukset ovat nousseet niin paljon, että pienillä kunnilla ei olisi taloudellisia resursseja hoitaa kaikkea. Kyllä siinä on isommat harteet tarpeen. Keskipitkällä välillä tullaan saamaan säästöjäkin.
Vaikka on pula rahasta, on Kurvisen mukaan ennen kaikkea pulaa työvoimasta.
– Siihen täytyy tarttua asennemuutoksella. On nostettava koko sosiaali- ja terveysalan arvostusta.
– Monessa kunnassa on odotettu uudistusta ja vähän päästetty asioita repsahtamaan. Ei ole huolehdittu kiinteistöistä, eikä henkilöstön pysyvyydestä. Se näkyy jo nyt henkilökunnan pahoinvointina.
Hyvinvointialueen rakentaminen on Kurvisen mukaan mielenkiintoista ja opettavaistakin, mutta myös haastavaa.
– Kesän jälkeen on ollut yli 36 hallituksen kokousta ja käsittelyssä yli 500 pykälää.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue on henkilöstömäärältään maan toiseksi suurin hyvinvointialue, ja Suomen suurimpia työnantajia, jonka liikevaihto on yli kaksi miljardia.
– Perjantaina 13.1. on ensimmäinen palkanmaksu, ja se on jännä paikka, onhan työntekijöitä peräti 23 000.

Kunnalliset ja maakunnalliset luottamustehtävät tukevat Kurvisen mukaan toisiaan, mutta…
– Ei voi vain haalia lisää, pitää osata myös luopua.
Itse hän esimerkiksi jätti pitkäaikaisen paikkansa Varsinais-Suomen liiton hallituksessa.
Kurvinen ei kuitenkaan pidä hyvänä, että esimerkiksi kansanedustajilla on tehtäviä joka tasolla.
– Kansanedustaja voisi minusta olla mukana oman kunnan politiikassa tai aluehallinnossa, mutta ei molemmissa.
Samaan hengenvetoon hän toteaa, että ei halua jättää Someron kuntapolitiikkaa, vaikka paikka Arkadianmäeltä aukeaisikin.
Aluevaltuutettuna hän on huomannut, että kotikunta hyötyy omasta edustajasta.
– Ei yksi ihminen pysty paljoa muuttamaan, mutta pelkästään tiedon kuljettaminen on todella arvokasta.
– Myös silloin kun meillä oli oma kansanedustaja, Somerolla kävi paljon enemmän ministereitä ja virkamiehiä keskustelemassa alueen asioista. Olisi ehdottomasti kunnan etu saada oma kansanedustaja.
Kurvinen olisi valmis ryhtymään hommiin vaikka heti maanantaina.
– Olen toiminut 8 vuotta varakansanedustajana, joten minulla on vahva tieto siitä miten toimitaan. Olen myös ollut 10 vuotta maakuntahallituksen varapuheenjohtajana, joten tunnen kaikki Varsinais-Suomen kansanedustajat, ja siihen joukkoon on helppo liittyä. Talokin on tuttu, koska olin siellä töissä eduskunta-avustajana.
Myös kotona on hänen mukaansa kaikki valmiina tätä tehtävää varten.
– Ellei perhe ja lähipiiri tukisi, se ei olisi mahdollista. Tämmöinen kyläluudan tehtävä ei ole helppoa lähimmäisillekään.
Eli Kurvinen lähtee eduskuntavaaleihin luottavaisin mielin.
– Olen merkannut kalenteriinikin jo päivän, jolloin menen tarkistuttamaan valtakirjani.
– Olen nyt viisikymppisenä paremmassa iskussa kuin koskaan.
Jani Kurvinen
syntynyt 12.12.1972 Somerolla
yrittäjä
yo-merkonomi
nykyisiä luottamustehtäviä: kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuutettu ja hallituksen jäsen, keskustan puoluevaltuuston jäsen, Autoliiton Salon osaston puheenjohtaja, Kunnallisalan kehittämissäätiön hallituksen jäsen, Someron yrittäjät ry;n puheenjohtaja, Hämeen Härkätie ry:n hallituksen jäsen, Suur-Seudun Osuuskaupan edustajiston jäsen
perheessä vaimo ja neljä lasta
juhlii 50-vuotispäiväänsä isommalla porukalla kesällä Kökkössä