Teksti Essi Ryhtä
Partiolaisten yli kolmikymmenvuotinen jouluperinne on kuljettaa tuli Jeesuksen syntymäkirkosta läpi Euroopan. Jeesuksen syntymäpaikalle Betlehemiin rakennetussa kirkossa on palanut ikuinen ruli jo yli tuhat vuotta.
Somerolla Betlehemin rauhantuli on nyt toista vuotta peräkkäin. Partiolaiset sytyttävät sankarihautojen kynttilät jouluaattona tällä tulella ja sitä voi noutaa omaan lyhtyynsä siunauskappelin portailta seurakunnan joulurauhanjulistuksesta lähtien.
Vuosittain vaihtuvan rauhanviestin on kirjoittanut tänä vuonna Turun ja Suomen arkkipiispa Tapio Luoma.
Betlehemin Rauhantuli
Betlehemin rauhantuli muistuttaa tänäkin jouluna kaikkia ihmisiä yhdistävästä halusta jakaa rauhaa maailmaan. Yli tuhat vuotta palanut tuli on mitä voimakkain rauhan merkki. Rauhantuli on jälleen saapunut tänne Pohjolaan, jossa saamme ottaa sen vastaan, huolehtia siitä, ja jakaa eteenpäin. Monet aktiiviset lapset, nuoret ja aikuiset omin voimin, konkreettisin tavoin, levittävät rauhaa sytyttämällä liekin aina uuteen lyhtyyn palamaan.
Halki maailman matkaava, kotipihoilla, kouluilla ja kirkoilla palava tuli kertoo myös ensimmäisen joulun rauhanjulistuksesta, jonka enkelit kaksituhatta vuotta sitten ilmoittivat maailmalle. Tallin seimeen oli syntynyt ihme, Jeesus- lapsi. Enkeli kuulutti: “Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.“ (Luuk. 2:14)
Ihmisten tehtäväksi tuli vaalia lahjaksi annettua rauhaa. Kaikkina aikoina on kuitenkin huomattu, että rauha on haurasta ja se helposti hukkuu maailman melskeeseen. Rauha katoaa, jos sitä ei rakenneta, varjella ja jaeta. Aivan kuten rauhantuli ennen pitkää sammuu, jos siitä ei huolehdita, samoin rauha katoaa, jos sitä ei vaalita.
Näinä aikoina on erityisen tärkeää muistaa joulun viesti, joka kertoo, että maailmalle on tarjolla rauha. Sitä tulee rakentaa ihmisten ja kansojen kesken. Rauhaa tulee rakentaa myös suhteessa luontoon ja luomakuntaan ympärillämme. Rauha on ihmisille tarjolla myös Jumalan kanssa.
Rauhantuli tuokoon tätä viestiä kotimaahamme, naapurimaihin ja koko maailmaan.