Ruokavalio on tehokas tapa vaikuttaa

0
Kasvislaatikko on hyvää talviruokaa.

Kasvispainotteisempaan ruokaan siirtyminen on kuluttajan tehokkain yksittäinen keino vauhdittaa Suomen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä, kertoo Suomen ilmastopaneelin tuore raportti. Myös liikenteeseen, asumiseen ja muuhun kulutukseen liittyvät valinnat vaikuttavat.
Vähähiiliset valinnat ovat kuluttajan kannalta usein myös taloudellisesti ja terveydellisesti hyviä.
Jos suomalaiset siirtyisivät laajasti vähemmän lihaa ja enemmän kasvisruokia sisältävään ruokavalioon, ruokavalion ilmastovaikutukset pienenisivät enimmillään 30–40 prosenttia. Jotta tähän päästään, pitäisi lihan kokonaiskulutuksen vähentyä korkeintaan kolmannekseen nykyisestä.
Riskinä on kuitenkin esimerkiksi se, että lihaa tuotetaan Suomessa kuten ennenkin, mutta entistä suurempi osa siitä päätyy vientiin. Raportin tekijät patistavatkin muutoksiin maatalouspolitiikassa.
Suomen tavoitteena on hävikin puolittaminen vuoteen 2030 mennessä, eikä siitä ole raportin mukaan mahdollista kovin paljon parantaa.