Uutta pontta Someron ja Forssan jääkiekkoyhteistyöhön

0
FoPS/SoPan pelaajista Lari Kallonen ja Eelis Tapio Naantalin VG-62:n maalin edustalla Somerolla pelatussa U12-sarjan kamppailussa.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Kymmenet pelaajat ja sadat katsojat ovat jääkiekkoilun innoittamina viettäneet vuosien varrella tuhansia tunteja Someron ja Forssan välisellä maantieosuudella.
Tämä kaupunkinaapurusten väli tuli somerolaiselle Jussi Tapiollekin tuiki tutuksi oman peliuran aikana. Yhtenä monista somerolaispelaajista Tapio eteni Forssan Palloseuran riveissä Mestikseen, eli toiseksi korkeimmalle valtakunnalliselle sarjatasolle asti.
Viime kuukausien aikana Someron ja Forssan välillä on taas ollut kuhinaa, kun Someron Pallon Juniorit ja FoPS/Juniorit ovat tiivistäneet yhteistyötään. SoPan Junioreissa valmennusvastaavana toimiva Tapio, 41, on ollut uuden yhteistoimintamallin aktiivinen kehittäjä.

FoPS/SoPa mukana monessa sarjassa

– Ikäluokkien pienentyessä joukkueiden kokoaminen joihinkin juniori-ikäluokkiin olisi ollut vaikeaa niin Somerolla kuin Forssassakin. Yhteisiä joukkueita kokoamalla olemme saaneet jo tälle kaudelle ryhmät kolmeen eri ikäluokkaan ja neljään sarjaan, Tapio kertoo.
FoPS/SoPa-yhdistelmin on syksystä asti pelattu Jääkiekkoliiton Länsirannikon alueen alle 12-vuotiaiden (pääosin vuonna 2011 syntyneet pelaajat), alle 13-vuotiaiden (2010 syntyneiden) ja FoPS:n alle 14-vuotiaiden (2009-2011 syntyneet) sarjoissa.
– Ryhmissä on kaikkiaan mukana pitkälti päälle kolmekymmentä pelaajaa, suurin piirtein puoliksi SoPa ja FoPS-taustoilla. Molemmissa seuroissa on tietysti jo ennestään ollut jonkin verran pelaajia niin Someron kuin Forssankin ympäristökunnista, Tapio sanoo.
Sarjapelejä yhteistyöseurojen joukkueet pelaavat molemmissa kaupungeissa ja myös harjoituksia pidetään sekä Someron että Forssan jäähalleissa.

Korkein taso vähän turhankin kova

Useimmille pelaajille on syyskauden aikana kertynyt otteluja kahdessa tai kolmessa yhteisjoukkueessa. Alle 13-vuotiaissa (U13-ikäluokka) FoPS/SoPalla on joukkue sekä alimman tason A-sarjassa että korkeimman tason AAA-sarjassa.
Viime mainitussa sarjassa kyyti on ollut, tosin odotusten mukaisesti, FoPS/SoPalle kylmää. Yhdeksässä ottelussaan joukkue on kerran venynyt tasapeliin, muuten tilille on kertynyt tappioita.
– Vaikka yhteistyö seurojen välillä on sujunut kaiken kaikkiaan hienosti, niin U13-sarjoihin ilmoittauduttaessa meillä oli vähän näkemyseroa forssalaisten kanssa. Olin sitä mieltä, että kolmen A:n taso on vähän turhan kova ja sellaiseksihan se on osoittautunutkin.
– No, onneksi syyskaudesta on pelaamatta enää muutama ottelu ja kevätkaudella tuo joukkue pääsee jatkamaan pelejään tasollisesti paljon mielekkäämmässä kahden A:n sarjassa, Tapio hymähtää.

Kaikille löytyy pelaajapolku

Kuluva kausi on Tapion mukaan vasta yhteistoiminnan opettelemista ja kertyvien kokemusten pohjalta on helpompi lähteä seuraavaan kauteen.
– Uskon vahvasti, että tässä ollaan luomassa sellaista toimintamallia, joka tarjoaa tulevaisuudessa entistä useammalle pelaajalle sopivan pelaajapolun. Sen kautta on mahdollisuus kehittyä huippukiekkoilijaksi tai löytää jääkiekkoilusta aikuisikään asti jatkuva mukava harrastus.

FoPS/SoPan joukkueissa ovat alkukaudella pelanneet:

U12 (Länsirannikon lohko 6a): Peppi Kontio, Luka Kallonen, Kasper Kuusisto, Matteus Murto, Teemu Aaltonen, Elias Paju, Eelis Tapio, Mikael Jussila, Viljami Ruohonen, Launo Leikkilä, Niklas Ahonen, Miso Helenius, Viljami Lehtonen, Lari Kallonen, Kris Vabrit, Akseli Kaukonen ja Elias Poutiainen.

U13 A-sarja (Lr lohko 3): Peppi Kontio, Mikael Ryhtä, Liisa Lehtonen, Matias Nieminen, Luka Kallonen, Launo Leikkilä, Leevi Kanerva, Viljami Merkkiniemi, Lari Kallonen, Miso Helenius, Tomi Virtanen, Lenni Lintula, Taifun Sami, Elmeri Ruohonen, Matias Kupi, Kris Vabrit, Aapo Sulonen, Frans Meller, Elias Paju, Akseli Luhtala, Aku Kakko, Joonas Nieminen, Eevi Vahos, Miro Anttila, Mikael Tuominen, Eero Lindvall, Elias Poutiainen, Niilo Nikkilä ja Teemu Aaltonen.

U13 AAA-sarja (Lr): Liisa Lehtonen, Matias Nieminen, Peppi Kontio, Juho Nurmi, Kasper Kuusisto, Luukas Virta, Aleksi Hintsanen, Aatu Moisander, Rustans Krastins, Matias Kupi, Akseli Luhtala, Frans Meller, Aku Kakko, Lenni Lintula, Viljami Merkkiniemi, Joonas Nieminen, Tomi Virtanen, Miso Helenius, Taifun Sami, Leevi Kanerva, Wäinö Mikola, Eetu Tarmo ja Teemu Aaltonen.