Yksityishenkilöiden keräys ukrainalaisille kokosi 7 524 euroa

0
Someron ukrainalaisten retki Muumimaailmaan 5. elokuuta on ollut yksi muutamista riemukkaista ja ikimuistoisista hetkistä sotaa paenneiden arjessa Somerolla. Kuvassa on toinen busseista ja osa matkalaisjoukosta Someron uimahallin edessä.

Ukrainan sota on kasvattanut valtavan halun auttaa. Tämä on kertomus kolmen yksityishenkilön rahankeräyksestä Somerolle saapuneiden ukrainalaisten hyväksi. Keräyksen käynnisti Somero-lehden toimittaja Sauli Kaipainen. Hän kertoo auttamiseen lähdön olleen itselleen luonnollista.
– Ukrainassa syttynyt hyökkäyssota sai alusta pitäen jakamattoman huomioni. Kansakunnan kärsimystä Ydin-Euroopassa ei voinut mitenkään ohittaa! Sillä Ukrainan sodassa eivät sotaa ole käyneet sotilaat vastaan sotilaat, vaan taisteluiden summittaisiksi kohteiksi ja uhreiksi ovat joutuneet naiset ja lapset, tavallinen siviiliväestö, oli Kaipainen kauhuissaan.
– Koska suku isäni puolelta on lähtöisin Karjalasta, en voinut välttää vertaamista tilanteeseen, mikä syntyi talvisodan syttyessä sekä uudelleen välirauhan jälkeen.
– Silloinkin hyökkääjänä oli sama ilmansuunta kuin Ukrainan tapauksessa. Iso valtiomahti oli valheellisiin syihin nojaten päättänyt yksisilmäisesti rohmuta oikeudet hyökätä pieneen, ystävälliseen naapurimaahan.

Kolmikko kasaan

Sauli Kaipainen huomasi, että ihmiset joutuivat lähtemään omista kodeistaan, niin Karjalassa kuin Ukrainassa. Mukanaan usein vain se, mitä he pystyivät käsissään, nyssyköissä ja laukuissaan kantamaan.
– Oli ihan pakko ryhtyä ajatuksista tekoihin, auttaakseni heitä.
Hän pisti pystyyn rahankeräyslain mahdollistaman pienkeräyksen, jossa kerättävä summa oli rajattu maksimissaan 10 000 euroon. Keräyksen järjestäjiksi lupaviranomainen eli poliisi tarvitsi yksityishenkilöinä kolme allekirjoittajaa ja hakijaa.
Toinen oli oma puoliso Solja Kaipainen. Kolmanneksi tuli työkaveri, Somero-lehden myyntineuvottelija Jussi Ollinen.
– Tietysti lähdin mukaan. Onhan se niin, että heikompaa osapuolta pitää lähtökohtaisesti aina auttaa, Ollinen toteaa.
– Avun tarvitsijoita ja hädässä olevia on joka puolella maailmaa. Onhan se vaikeaa hahmottaa ja laittaa avun tarvitsijoita tärkeysjärjetykseen. Useimpia suomalaisia sota on varmasti järkyttänyt, tullut lähelle historiamme kautta, nostanut tunteet poikkeuksellisen vahvoina tietoisuuteen ja sekoittanut ajatukset. Näiden tunteiden johdattelimina minulle heräsi tarve auttaa kykyjeni ja resurssieni mukaan, Ollinen jatkaa.

Ykkösinä lapset ja nuoret

Keräys järjestettiin 2.4.–30.6. Se tuotti huikean summan, 7 524 euroa, josta on suuri kiittäminen somerolaisia lahjoittajia.
– Keräyksen kulupuoli oli hyvin pieni: poliisin pakollinen pienkeräysilmoitusmaksu 63 euroa, Somero-lehden lehti-ilmoitus 68,20 sekä pankin kulut 3 euroa. Kulut yhteensä 132,70 euroa, Kaipainen yksilöi rahaliikenteen.
Keräyksen nettotuotto, 7 391,30 euroa, kului kokonaisuudessaan keräyksen ensisijaiseen käyttötarkoitukseen, joka oli Somerolle tulleiden, sotaa paenneiden ukrainalaisten auttaminen ja hätäapu.
Keräyksen kohteena huomioitiin ensisijaisesti lapset ja nuoret.
Lapset ja nuoret saivat ikimuistoisen retken 2 291 euron osuudella avustussummasta. He olivat joutuneet lähtemään kodeistaan ja pääsivät näin ensimmäistä kertaa Suomessa ja Somerolta isojen maailmantähtien, Muumien seuraan. Mukana oli 79 matkalaista.
– Henkinen ja sosiaalinen avunanto on tärkeää.
– Saatiin myös ulkopuolista tukea, kun ensin Vainion Liikenne Oy tarjosi hintaedun kahdelle linja-autolle, ja sen jälkeen teemapuisto Muumimaailma tarjosi alennetut lippuhinnat ukrainalaisryhmää varten, Kaipainen kertoo.
Lopulla summalla, 4 628 euroa, Someron perusturva/sosiaalitoimi hankki alaikäisten lukumäärän perusteella 84 kappaletta 55 euron arvoisia lahjakortteja somerolaiseen päivittäistavarakauppaan.
Tälläkin korostettiin nuorten ihmisten oikeutta hätäapuun sodan jaloista. Silloin oli tiedossa 84 ukrainalaista alaikäistä Somerolla.

Mainetta laajasti

Apu-lehti teki 23.8. artikkelin, jonka takana oli toimittaja Meri Eskola. Siinä hämmästeltiin, miten ”Pienen lounaissuomalaisen kaupungin asukkaat käärivät hihansa auttaakseen ukrainalaisia pakolaisia.” Kirjoitus pyrki myös vastaamaan omaan kysymykseensä, ”Miksi juuri Somero puhkuu poikkeuksellista auttamishalua?”
Jotakin merkillistä Someron ilmassa tai juomavedessä täytyy olla. Tomerien puuhanaisten tavara-avustustoiminta ei suinkaan ole ainoa kädenojennus, jota sotaa pakeneville ukrainalaisille on kylässä järjestetty.
Somero-lehden toimittaja Sauli Kaipainen järjesti rahakeräyksen, jolla kerättiin seitsemäntuhannen euron potti. Rahoilla maksettiin elokuun alussa Naantalin Muumimaailmaan perheretki. Sille osallistui 75 ukrainalaista.

Näin siis elokuinen Apu-lehti, jossa somerolaisten halu auttaa sodasta kärsineitä ihmisiä sai laajasti palstatilaa.

Slava Ukraini!