Arska-Basketin tytöt avasivat kevätkautensa

0
Arska-Basketin Ella Paija rynnistää pallon kera läpi nokialaispuolustuksen. Valkopaitaisen kotijoukkueen muista pelaajista tilannetta seuraa lähimpänä Merja Siikjärvi (51).

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Koripallon somerolainen erikoisseura Arska-Basket on viime vuosien aikana saanut myös tyttöjen koripallotoiminnan hyvään vauhtiin. Tällä kaudella Arska-Basketin joukkue on mukana alle 16-vuotiaiden ikäluokan Läntisen alueen kakkosdivisioonassa.
Somerolaisjoukkueen syyskauteen sisältyi kymmenen ottelua, joissa voitot ja tappiot jakautuivat tasan ja joukkue sijoittui kuuden joukkueen lohkossaan neljänneksi.
Alkusarjaa hallitsi BC Nokia/08–10 -ikäluokan joukkueellaan, jolle somerolaiset hävisivät kotikentällään, mutta hakivat revanssivoiton nokialaisten kotisalista. Kevätkierroksen aluksi nämä joukkueet ottivat yhteen Someron monitoimitalossa.
Arska-Basket pääsi ensin korinteon makuun, kun Malla Noki pussitti molemmat heittonsa korisukkaan vapaaheittoviivalta. ”Vaparit” onnistuivat arskalaisilta jatkossakin hyvin ja pikkuhiljaa myös pelitilanneheitot alkoivat tuottamaan mukavasti tulosta.
BC Nokialla sitä vastoin oli puolitoista erää suuria ongelmia korinteossa, mistä suuri ansio lankesi kotijoukkueen tiiviille puolustuspelille ja levypallovoimalle. Arska-Basket hivuttautui 17–8 johtoon ja puoliajalle edettiin somerolaisjoukkueen 23–15 etulyönnissä.

Neloserä kruunasi onnistuneen peli

Kolmannen erän aluksi Fiinu Saarelainen upotti komean heiton kolmen pisteen viivan takaa ja kotijoukkue näytti painelevan omille teilleen. Pelissä kuitenkin koitti muutaman minuutin jakso, jolloin arskalaisten heitot eivät ottaneet upotakseen ja Nokia nousi ahdistelemaan kolmen pinnan päähän (28–25).
Sylvia Varjus teki kolmoserän loppuun kaksi tärkeää pistettä vapariviivalta, saatelleen A-B:n viimeiselle erätauolle yhdeksän pinnan (34–25) johdossa.
Vierasjoukkueen vastarinta alkoi talttua Minttu Salmenin ja Nanna Suonpään kahteen peräkkäiseen nopean hyökkäyksen tuloksekkaaseen päätökseen. Piste-eron kasvaessa nuorten arskattarien rentous heittotilanteissa tuotti tulosta kovalla onnistumisprosentilla.
Päätöserässä Arska nakutteli muhkeat 25 pistettä, voittaen ottelun lopulta koriluvuin 59-34.
– Tämä oli meiltä kokonaisuutena oikein hyvä ottelu, Arska-Basketin päävalmentaja Arttu Nikula myhäili kevätkauden voitokkaan avauspelin jälkeen.

Laajassa ringissä riittää juoksuvoimaa

Paikkapuolustukseen ja nopeisiin hyökkäysjuoksuihin pohjautuva Arskan perustaktiikka tuotti jo syyskaudella hyvää tulosta ja Nokia –pelin perusteella laajan pelaajaringin suoritustaso ja -varmuus ovat edelleen parantumassa.
Kun kaikki pelaajat ovat selkeästi omaksuneet roolinsa kentällä, toimii syöttöpeli pääosin mallikkaasti ja ainakin viimeisimmässä kamppailussa myös levypallo- ja heittopeli olivat sarjataso ja vastustajan pelitaidot huomioiden korkealla tasolla.
Myös juoksuvoimaa somerolaisjoukkueella riittää, kun kentälle voidaan suoritustason häilymättä vaihtaa täysi viisikollinen pelaajia kerralla.
– Meillä on ringissä kaikkiaan kahdeksantoista pelaajaa, joista kokoonpanoon voidaan ottaa kerralla kaksitoista. Kaikille pyritään saamaan peliaikaa mahdollisimman tasaisesti, Nikula kertoi.
BC Nokiaa vastaan Arska-Basket pelasi yhdentoista pelaajan ryhmällä. Nanna Suonpää ja Fiinu Saarelainen olivat 13 pisteen saldoillaan joukkueen tehokkaimmat pistenikkarit. Koreja upottivat myös Sylvia Varjus (8 pistettä), Cina-Cella Grönholm (5), Jenna Nyström (5), Ella Paija (5), Malla Noki (4), Minttu Salmen (4) ja Liina Perho (2). Merja Siikjärvi ja Jessi Niemi täydensivät tasavahvat kentälliset muiden osa-alueiden onnistuneilla suorituksillaan.

Jessi Niemi hamuaa palloa hyppysiinsä. Arskan pelaajista kuvassa myös Liina Perho (88) ja Malla Noki.

Nopeaa kehitystä osaavassa valmennuksessa

Juha Laakso

Arttu Nikula on jatkanut Jenni Nousiaisen runsaat kolme vuotta sitten aloittamaa työtä Arska-Basketin tyttöjoukkueen päävalmentajana. Joukkueen pelillinen kehitys on ollut lähestulkoon ällistyttävän nopeaa, sillä koripallon alkeisopiskelijoista on suhteellisen lyhyessä ajassa kypsynyt teknisesti ja taktisesti vaativan lajin nuoria taitajia.
Tuloksellisestikin kehitys on ollut vauhdikasta: Pari kautta sitten Arska-Basket hävisi kaikki ottelunsa alle 14-vuotiaiden kakkosdivisioonassa, viime kaudella saman ikäluokan kolmosdivarissa voittoja kertyi sentään jo viisi kolmestatoista pelistä ja nyt joukkue taistelee paikasta 16-vuotiaiden kakkosdivisoonan keväällä pelattaviin aluefinaaleihin.
Kevätkaudellakin sarjassa on mukana kuusi joukkuetta, joista Arskan seuraava vastustaja, kaarinalainen Litsa Lakers, on tälle kaudelle uusi tuttavuus. Kymmenen pelikierroksen jälkeen sarjan neljä parasta pääsevät aluefinaaleissa ottelemaan sarjan mestaruudesta ja muista mitalisijoista.
Reippaasti yli puolet Arska-Basketin nykyisestä pelaajaryhmästä on ollut toiminnassa mukana alusta lähtien. Matkan varrella mukaan on saatu muutamia uusia tulokkaita, myös Someron lähikunnista.
Pääosa joukkueen pelaajista on vuonna 2008 syntyneitä, eli viime vuoden aikana 14 vuotta täyttäneitä tyttöjä. Mukana on myös muutama vuotta nuorempien ikäluokan edustaja ja kuopuksena vasta tänä vuonna neljäntoista vuoden ikään ehtivä Fiinu Saarelainen.
Arska-Basketin pelaajaryhmään alle 16-vuotiaiden 2. divisioonassa kuuluvat edellä mainittujen pelaajien lisäksi Siiri Kankare, Luna Kuosa, Julianna Suontausta, Ronja Tyni, Mia Auranen, Nana Mäkilä ja Alina Tuominen. Nikulan ohella toisena valmentajana toimii Teemu Karjalainen; joukkueenjohtajana on Ella Torkkomäki ja huoltajana Anna Paija.