Eliel Mako kisaa valtakunnallisen matematiikkakilvan finaalissa

0
Eliel Mako pääsee testamaan matematiikantaitojaan loppuviikosta. Peruskoulun yhdeksäsluokkalainen lähtee valtakunnallisen matematiikkakilpailun finaaliin, jonne kutsuttiin 30 parasta pitkin Suomen maan.

Tähtäimessä maajoukkuepaikka ja olympialaiset

15-vuotias Eliel Mako voitti Kiiruun koulun alkukilpailun ja on saanut kutsun peruskoulun matematiikkakilpailun valtakunnalliseen finaaliin. Kisan järjestää Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto, MAOL.

Finaaliin on kutsuttu koko Suomesta 30 parasta kilpailijaa. Kisa järjestetään kuluvan viikon lopulla 20.–21.1. Helsingissä.

– Minusta on hienoa, että meidänkin koulusta löytyy tällainen taitaja, joka on päässyt parhaiden joukkoon, toteaa matematiikan opettaja Johanna Lindblad.

Somerolaisnuorukaisen pistemäärä alkukilvassa oli 23,5, kun maksimi oli 24. Muiden finalistien alkukilpailujen pistemääriä Eliel Mako ei tiedä, mutta hän on tsekannut osallistujalistasta, että kymmenkunta kisaajaa on pääkaupunkiseudulta, moni etenkin Espoosta ja kansainvälisistä kouluista. Joukosta löytyi myös kaverin kaveri.

Mako on valmistautunut loppukilpaan tutkailemalla edellisvuosien kilpailutehtäviä. Hän on selvittänyt, minkätyyppisiä tehtäviä on aiemmin ollut ratkaistavana. Muistiin on piirtynyt, että hän on käyttänyt samanlaisia ratkaisumenetelmiä.

Mako ei suuremmin jännitä parin tunnin mittaista finaalia. Hän uskoo, että monet tehtävät pystyy ratkaisemaan päättelykyvyllä. Pitkälle pääsee, jos muistaa ulkoa kaavoja ja osaa yhdistää omaksumaansa tietoa.

– Mukava, jos olisi laskettavana monenlaisia tehtäviä, toivoo Eliel Mako.

Vaikka hyvä sijoitus ja rahapalkinnot ovat kivoja, niin Mako on kiinnostuneempi mahdollisesta paikasta maajoukkueessa.

– Olisihan se siistiä päästä valmennettavien joukkoon kansainvälisiin matematiikkaolympialaisiin ja edustaa kisajoukkueessa ulkomailla Suomea.

Eliel Mako toivoo, että finaalissa olisi ratkottavana monenlaisia tehtäviä.

16 vuotta täyttävälle Makolle matematiikka on ollut helppo oppiaine koulussa. Kun oman ikäluokan tehtävät on tullut tehtyä, niin hän on saanut opettajilta lisää laskettavaa.

Koulutaipaleen alkuvuosina mietittiin, jos hän siirtyisi suoraan seuraavalle luokka-asteelle, kun tiedot ja taidot vastasivat vanhempien oppilaiden tasoa. Mutta kun oli tullut jo kavereita, niin hän ei halunnut muuttaa luokkaa.

Makosta suomalaisessa opetusjärjestelmässä olisi kehitettävää.

– Heikkoja autetaan ja hyvä niin. Mutta jos tästä budjetista käytettäisiin yksi prosentti lahjakkaiden tukemiseen, niin saataisiin varmasti nuorten kansainvälistä menestymistä ja yhteistyö viriäisi.

Hän toivoo myös, että oppiaineita opetettaisiin enemmän käytännön ja esimerkkien kautta havainnollistaen.

– Pitäisi oppia ymmärtämään, eikä oppimaan ulkoa.

– Tykkään laskea, ja muistini on hyvä. Kun tajuaa, tulee ahaa-elämys, että näin pitää ratkaista ja näin se onnistuu. Se on matematiikan koukuttava juttu.

Eliel Mako harrastaa ohjelmointia; siinä matematiikasta on hyötyä. Hän olisi osallistunut mielellään myös MAOL:n Datatähti-ohjelmointikilpailuun, mutta siitä ei pidetty Kiiruun koululla alkukilpailua.

Sen sijaan hän osallistui syksyllä valtakunnalliseen tietoturvakilpailuun. Sieltä alle 17-vuotiaiden sarjasta Makolle tuli voitto ja palkintona verkkokaupan lahjakortti. Jos hän olisi tajunnut ruksata kohdan, että on halukas lähtemään kisaamaan ulkomaille, hän olisi mahdollisesti päässyt kilpamatkalle Wieniin. Hieman Makoa harmittaa, kun ruksi jäi ruksaamatta.

Hän on tutkaillut matemaattisiin aineisiin erikoistuneita lukioita, esimerkiksi Päivölä olisi sellainen. Hän aikoo kuitenkin jatkaa yläkoulun jälkeen Someron lukioon.

– Lukio on paljon helpompi käydä täällä Somerolla. Moni asiaa onnistuu kotipaikkakunnalla vaivattomasti, sanoo oppilas, jonka lukuaineiden keskiarvo hipoo kymppiä ja kaikkien aineiden oli 9,5.

Lukion jälkeen häntä kiinnostaa edetä tietotekniikka-alalle.

Mako antaa vinkkejä, miten suoriutua paremmin matematiikan tehtävistä.

– Kannattaa ajatella tehtävää konkreettisen esimerkin kautta. Moneen ongelmaan löytyy ratkaisu piirtämällä. Joskus kannattaa kokeilla laskua helpommilla luvuilla.

Opettaja Johanna Lindblad nyökkää ja jatkaa laskemisen vaativan harjoittelua ja toistoja. Siten tulee rutiinia.

– Matematiikka on ongelmien ratkaisemista, summaa Eliel Mako.

– Kyllä sitä on hyvä osata. Matematiikkaa tarvitaan ihan arkisissa asioissa, raha- ja talousjutuissa, ja vaikka kuinka monella alalla.

Mutta matematiikka on vain yksi oppiaine.

– Jos sen kanssa on hankaluuksia, niin se ei tee yhtään huonommaksi ihmiseksi. Pyydä tukiopetusta, jotta ymmärrät ja suoriudut.

– Ei kaikesta tarvitse olla kiinnostunut. Kunhan löytää oman juttunsa, josta on aidosti kiinnostunut. Kyllä sitä sitten haluaa opiskella, sanoo Eliel Mako.