Hyvinvointimessut esittelee teknologiaa, jolla ikäihminen saa tukea ja turvaa kotiin

0
Hyvinvointimessut, jotka keskittyvät ikäihmisten turvalliseen kotona asumiseen ovat monitoimitalon eteisaulassa. Kaupungin viestintäasiantuntija Anuliina Frantti ja Pihlajakylän yhteisöllisen asumisen vastaava ohjaaja Tommi Palomäki laskevat, että kymmenisen näytteilleasettajaa mahtuu aulaan, yksi kokoushuoneeseen ja muutama uimahallin kahvioon. Messujen järjestäjinä ovat Someron kaupunki ja ympäristöministeriön hankkeen kautta Varha.

Tapahtuma monitoimitalon aulassa perjantaina 10.2.

Älykello, lääkerobotti, ruoka-automaatti, hellavahti, videopuhelu, seniorisänky, nostoavustin… Muun muassa näihin on mahdollisuus tutustua Ikäihmisten hyvinvointimessut – turvallista kotona asumista -tapahtumassa perjantaina 10. helmikuuta.

Messut on tarkoitettu ensisijaisesti vanhuksille, heidän omaisilleen ja sosiaali- ja terveysalojen ammattilaisille.

– Keskitymme asioihin, lähinnä teknologiaan, jotka antavat tukea ja turvaa kotona asumiseen. Sellaisiin, joilla tuetaan kotona pärjäämistä. Messuilla niistä saa tietoa ja niitä pääsee kokeilemaan, kertoo Pihlajakylän yhteisöllisen asumisen vastaava ohjaaja Tommi Palomäki, joka yhdessä Syreeni-yhteisöllisyyshankkeen hanketyöntekijä Tiina Tommilan kanssa on tapahtuman alullepanijana.

Kaksikko sai idean Hyvä Ikä -messuilla Helsingissä viime syksynä. He tuumivat, että Somerollekin olisi hienoa saada omat messut. Onhan paikkakunnalla paljon vanhusväestöä, joiden toivoisi elävän elämän ehtoosta nauttien, ei kärsien.

Messut ovat monitoimitalon aulassa. Näytteilleasettajia on 14.

– Se on maksimi, jonka tilaan voi ottaa. Enemmänkin olisi tullut, mutta ajattelimme, että messukävijöillä on oltava tilaa kulkea, katsella ja kokeilla, selvittää Palomäki.

Mukana esittelemässä ovat terveysteknologian maahantuoja ja kouluttaja Meditas, ulkoisten tukirankojen asiantuntija Skeleton Technologies, hyvinvointitiedon kerääjä ja jakaja Predicell, lääkeautomaattiyritys Evondos, ateriapalveluihin erikoistunut Menumat, terveysteknologiatuotteiden ja tekstiilien Haltija/Berner, Lumo-videopuhelinpalvelun kehittänyt Oulumo, liesiturvatuotteiden InnoHome, turvapuhelinten AddSecure, seniorihuonekaluja Virtasen huonekaluliike, terveyskenkien asiantuntija Raila Piivek, Forssan ammatti-instituutin opiskelijat, Someron Vanhusneuvosto ja kaupungin liikuntapalvelut.

Elämyksiä on luvassa Forssan ammatti-instituutin opiskelijoiden SävelSirkku ja Kivi-rentoutuksella. Senioreiden palveluita tekevät tutuiksi Someron Vanhusneuvosto, kaupungin liikuntapalvelut, Someron seurakunta, Lähimmäispalvelukeskus Svensson ja seniorineuvola.

Kaupungin viestintäasiantuntija Anuliina Frantti ja Tommi Palomäki toivovat, etteivät messut jää yhdeksi kerraksi.

– Mikä estää meitä laajentamasta seuraavilla kerroilla vaikkapa yhdistyksiin ja seuroihin, jotka kertovat toiminnastaan. Meillä on Somerolla paljon yhdistyksiä. Tiina (Tommila) on niitä listannut, ja melkein 100 niistä liippaa eläkeikäisten asioita, kertoo Palomäki.

Joitakin vuosia sitten Lamminniemessä oli tapahtuma, jossa yhdistykset kertoivat toiminnastaan sekä mahdollisuuksista lisätä aktiivisuutta ja saada tietoa.

Ideoita on jo uusillekin messuille.

– Löytyy runsaasti vaihtoehtoja, joilla ikäihminen pitää elämää virkeänä. Tulevaisuudessa voimme ottaa monitoimitalon salinkin käyttöön, kaavailevat Palomäki ja Frantti.

Messujen järjestäjinä ovat Someron kaupunki ja ympäministeriön kankkeen kautta Varsinais-Suomen Hyvinvointialue.