Somerniemen kesätorilla juhlittiin uutta vuotta perinteiseen tapaan ison kokon lämmössä ja ilotulitteita ihastellen.

Juhlapuheen piti torineuvos Leena Veikkola.

– Parin vuoden tauon jälkeen Somerniemen kesätori saatiin pidettyä avoinna koko kesän ajan. Ensimmäinen toripäivä oli 28.5. Torin kesä päättyi kuten aina elokuun lopulla. Tori vietti tänä vuonna 35-vuotisjuhlaansa ja siksi oli hienoa, että sekä myyjät että ostajat pääsivät ja löysivät takaisin torille.

Kaikkiaan torilla arvioitiin vierailleen kesän aikana noin 25 000 kävijää.

– Kesän torilauantait olivat jälleen täynnä tapahtumia. Ilma myös yleensä suosi toria, montaakaan sateista tai erityisen kylmää lauantaita ei sattunut kohdalle.

– Torineuvos Antero Laukkanen, joka kunniakkaasti oli hoitanut torineuvoksen virkaa useamman vuoden, luovutti neuvoksen käädyt minulle 4.6. Anteron jälkeen käädyt kyllä tuntuivat erityisen painavilta, eikä hänen veroistaan torineuvosta helposti ole löydettävissä.

Tori toimi kesällä Avoimet kylät -tapahtumapisteenä. Ohjelmassa olivat myös tutut Hattupäivä ja torikirkko.

Torineuvos Leena Veikkola kiitteli toria pyörittäviä talkoolaisia ja yleensäkin aktiivisia somerniemeläisiä panoksesta kylän ja torin vireyteen.

– Somerniemen kesätori on toden totta täysin omanlaisensa ja myös oikeutetusti maankuulu. Kerrassaan upeaa oli, että näin torin 35-vuotisjuhlavuoden kunniaksi se valittiin maamme kolmanneksi parhaaksi kesätoriksi. Edelle kiilasivat vain Kuopio ja Salo. Kun ottaa huomioon, että Somerniemen kesätoria pyörittää pieni vapaaehtoisten joukko, tunnustus asettuu täysin uuteen valoon, muistutti Veikkola.

– Somerniemellä onkin edelleen aivan erityinen yhteishenki. Toritoimikunnan ja Somerniemi-Seuran lisäksi kylätoimikunta toimii aktiivisesti. Yhteistyössä haettiin muun muassa kylärahaa, jolla Oinasjärven uimarannalle rakennettiin grillikatos palvelemaan kaikkia rannan käyttäjiä. Ja talkoilla luonnollisesti.

Leena Veikkola nosti puheessaan esille myös globaaleja tapahtumia, jotka ovat meidät viime vuosina yllättäneet.

– Me vietämme tätä uudenvuodenvastaanottoa levottomassa ja monin tavoin ennustamattomassa maailmantilanteessa. Ennustaminen on ylipäätään vaikeaa ja tulevaisuuden ennustaminen vielä vaikeampaa, mutta on varmasti perusteita sanoa, että tänä päivänä tulevaisuuden ennustaminen on aivan erityisen vaikeaa.

– Olemme todistaneet globaaleja kriisejä toinen toisensa perään. Koronapandemian jatkuttua kaksi vuotta monenlaisine rajoituksineen alkoi Euroopassa sota, joka on järkyttänyt niin maailmantaloutta kuin energiapolitiikkaakin.

– Somerniemen kesätori on kuitenkin selvinnyt läpi pandemian ja toimi jo viime kesän entistä ehompana. Kesätoria aikanaan perustamassa olleiden visio on osoittautunut oikeaksi. Ja onneksi Somerniemeltä edelleen löytyy aktiivista ja innostunutta väkeä toria pyörittämään.

– Tori on muodostunut hyvin tärkeäksi kokoontumispaikaksi alueen asukkaille ja kesämökkiläisille. Myyjien kannalta monta euroa jäisi kilahtamasta kassaan, jos toria ei olisi. Toivottavasti Somerniemen kesätori toimii täysipainoisesti myös ensi kesänä. Ilman jokalauantaista torikäyntiä tuntuu kovin tyhjältä, kuten pandemia-aikana saimme todeta.