Joustoa sähkönkulutukseen

0

Sähkönkulutuksessa joustaminen on in, sähkönkulutus out. Lisääntyneet pörssisähkösopimukset kannustavat joustamaan, mutta talkoohenkeä kirittää myös mahdollinen sähköpulatilanne.

Uusiutuvan tuotannon haaste on sääriippuvuus. Sellaisina päivinä, kun uusiutuvan energian tuotanto ei riitä, ydinvoima tuo helpotusta. Sekä kääntäen, kun uusiutuva tuotanto ei jousta, korostuu käyttäjien jousto.

Kuluttajien rooli on kriittinen tänä talvena, jos tuotanto ei riitä kattamaan kulutusta. Marraskuussa Carunan asiakkaiden kulutus putosi 12 prosenttia vuoden takaisesta. Tämä pätee Someroonkin.

Kuluttajien tottumuksilla on merkitystä. Kireällä pakkasella autojen moottori- ja sisätilalämmittimet voivat viedä jopa ydinvoimalan verran sähköä. Tuulettomana pakkaspäivänä voi jättää sähkökiukaan kytkemisen. Piikkituntien ulkopuolella, kuten yöllä, käytetty sähkö on halpaa tai jopa ilmaista.

Joustaminen näkyy kukkarossa ja koko yhteiskunnassa.