Kamarimusisointia ystävien kesken

0
Annemarie Åström ja Maija Parko konsertoivat Somerolla sunnuntaina 29.1.

Teksti Olli Salomäenpää

Somerolaislähtöinen, nykyään Kirkkonummella asuva pianisti Maija Parko on löytänyt oman paikkansa suomalaisessa pianomusiikin kentässä.
Henkilökohtainen kiinnostus ranskalaiseen 1900-luvun alun musiikkiin siivitti hänet myös hakeutumaan maisteriopintojen jälkeen musiikin tohtoriopintoihin ja taiteellisen tohtorintutkintonsa hän sai päätökseen vuonna 2016.
– Hakeutuminen tohtoriopintoihin nousi halusta syventää musiikillista osaamista, Maija Parko toteaa.
– Sain ilokseni oikeuden ensikonserttiin, jonka sain liitettyä myös osaksi tohtoriopintoja. Tutkintoon tähtäävä toiminta mahdollisti myös apurahojen hakemisen, joiden myötä oli helpompi keskittyä itse soittamiseen.
Taiteelliseen tohtorintutkintoon kuuluu valmistella viisi konserttia, jotka Maija Parko toteutti osittain solistisesti ja osittain kamarimusiikkina toisten soittajien kanssa. Ja kuten monesti käy, yksi asia saattaa johtaa toiseen, niin nytkin.
– Viulisti Annemarie Åströmin, jonka kanssa esiinnymme tulevana sunnuntaina, ja minun polkuni kohtasivat yhden näistä konsertin tiimoilta, huomasimme tulevamme keskenämme hyvin juttuun ja iloksemme totesimme kummankin asuvan Kirkkonummella. Olemme ystävystyneet ja meillä on kummallakin palo kehittää Kirkkonummen musiikkielämää myös yhdessä perustamamme klassisen musiikin kollektiivin KIC/K Ensemblen ja Kirkkonummen musiikkileirin kautta. Kollektiivissa toimivat meidän lisäksi sopraanot Mari Palo ja Kaisa Ranta , jotka hekin asuvat Kirkkonummella. Annemarie toimii myös Wegelius-kamarijousien taiteellisena johtajana ja opettaa nuoria viulisteja Sandels-musiikkikoulussa.
Somerolaiset ovat saaneet vuosien varrella iloita tasaisin väliajoin Maija Parkon soitosta, kiitos perheyhteyden mutta ehkä myös Someron seurakuntakeskuksen ja siellä olevan hyvän flyygelin ansiosta. Tulevan sunnuntain duo-konsertin ohjelmaa hän kuvaa energiseksi.
Beethovenin sonaatti pianolle ja viululle Kevät pulppuaa mielestämme iloa, kun taas Franckin virtuoosisessa sonaatissa on puolestaan suurta intohimoa.
Maija Parko on löytänyt vakaan paikan suomalaisen pianomusiikin kentässä. Päätyö hänellä on nykyään Kirkkonummen musiikkiopistossa pianonsoiton lehtorina. Lisäksi hänellä on muutamia oppilaita Sibelius-Akatemiassa. Opetuksen ohella hän soittaa mielellään erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa, solistina ja pitää erityisesti eri taiteenlajeja yhdistelevistä projekteista.
– Opettaminen on todella innostavaa, se tuntuu olevan minulle luontaista. On mukava touhuta lasten ja nuorten kanssa sekä seurata heidän kasvamistaan ja kehittymistä, Parko sanoo.