Kirjasto hankkii 5 000 eurolla lainattavia esineitä

0
Saa ehdottaa, mitä tavaroita kirjastoon hankittaisiin lainattavaksi. Aikaa on helmikuun loppuun saakka.

Asiakkaat saavat ehdottaa, mitä tavaroita hankitaan

Sivistyslautakunta on myöntänyt kirjastolle täksi vuodeksi 5 000 euroa, jolla hankkia lainattavia esineitä.

– Summa on tarkoitettu pelkästään lainattaviin esineisiin. Eurot eivät ole pois kirjamäärärahoista tai muista peruskirjaston jutuista. Esineet ovat lisämauste kirjaston palveluihin, muistuttaa kirjastonjohtaja Petra Julin.

Kirjastossa voi käydä nimeämässä valmiilta listalta, mikä esine olisi tarpeen ja hyvä lainattavaksi. Listan ulkopuolista tavaraakin eli omaa ideaa hankittavasta tavarasta saa ehdottaa.

Mallia on otettu muista kirjastoista. Listalle on kerätty iso liuta sellaisia esineitä, joita muissa kirjastoissa on ollut lainattavana, kuten kahvakuulia, kävelysauvoja, lasten naamiaisasuja, verenpainemittareita, sup-lautoja, retkikeittimiä, ikkunanpesureita, porakoneita, A-tikkaita, vatupasseja, roskapihtejä, isoja kattiloita, nokkakärryjä, ompelukoneita, lumikenkiä, kiikareita, pulkkia, puujalkoja, hyppynaruja, sulkapallosettejä, käsipainoja, jalka-, lento- ja koripalloja, pesäpallomailoja, räpylöitä ja niin edelleen.

Ehdotuksia lainattavista esineistä voi tehdä helmikuun loppuun. Mielipiteensä pystyy tekemään kirjastossa tai Facebookissa.

Tavaran hinnasta ja koosta riippuu, montako niitä tullaan hankkimaan kirjastoon.

– Se tarkoittaa, että esimerkiksi frisbeegolf-kiekkosettejä voisimme ostaa muutaman, mutta ehkä vain yhden sup-laudan, miettii Julin.

Kirjastovirkailija Terhi Vaheranta sanoo, että kun kirjasto valitsee lainattavia esineitä, tulee pohtia kohderyhmiä, jotka esineitä tarvitsevat. Esimerkiksi lapsiperheitä, joilla on tiukkaa, ukrainalaisia, joilla ei ole vuosien tavarareserviä ja isovanhempia, jotka voivat lainata kirjastosta pelejä ja vempeleitä, kun lastenlapset tulevat käymään.

Käyttö ja huolto on otettava huomioon.

– Meidän pitää valita sellaisia esineitä, jotka ovat mahdollisimman huoltovapaita, kestäviä ja helppo puhdistaa, sanoo Petra Julin.

Kirjastonjohtaja arvelee, että tavarat hankitaan maaliskuussa, lisätään kirjaston tietokantaan ja viivakoodataan. Kevään aikana niiden ilmainen lainaus kirjastosta alkaa.

Esineet sijoitetaan ryhmätyöhuoneeseen, kuten jo nyt olemassa olevat lainattavat kaksi kitaraa ja ukulele. Omatoimikirjaston aikoina esineitä ei voi lainata.

– Laina-aikaa emme ole vielä päättäneet, mutta sen tulee olla yhteneväinen, varmaankin 2 tai 4 viikkoa.