Kissat vievät Kirstin toiseen maailmaan

0
Nelivuotias Benjamin on Kirsti Niemen käsivarrella kuin konsanaan näyttelyssä tuomarin edessä.

Näyttelyyn voi osallistua maatiaiskissallakin

Kissat ovat Kirsti Niemen rakas harrastus. Kun hän lähtee näyttelyyn, hän unohtaa työt, kodin, murheet ja senkin, että on Somerolta.

– Hyppään toiseen maailmaan. Näyttely on minulle rentoutumispaikka.

– Rakkaus kissoihin vetää puoleensa. Ihana katsella erinäköisiä kissoja ja niiden omistajia.

– Samalla vien kasvattajan uraa eteenpäin. Tuomareilta saa hyvää tarpeellista tietoa, miten ruokkia ja hoitaa kissaansa, jotta sillä olisi vielä paremmat oltavat, kertoo Kirsti Niemi, joka toimii aktiivisesti Turun Rotukissayhdistyksessä ja on myös Uudenmaan rotukissayhdistyksen jäsen.

Kun pariskunta Kirsti ja Risto Niemi aloitteli yhteistä taivalta, siippa tokaisi, että ota mukaan Anneli sieltä navetan padankannen päältä. Siniharmaan puolivillin Annelin jälkeen Niemillä ehti olla useampi maatiaiskissa, kuten Otto, Manti ja Arttu.

Sitten Satu-tytär innostui kissoista. Hän osti itselleen sinivärisen brittiläinen lyhytkarva -rotuisen kissan. Sillä oli synnynnäinen sydänvika. Suru oli suuri, kun lemmikki menehtyi. Hän sai sijoituskissan, Liian, jota kutsuttiin Lilliksi. Tällä rotukissalla teetettiin pennut.

– En raaskinut antaa pois kaikkia pentuja. Eppu jäi meille. Tytöt (Taru ja Satu) käyttivät Eppua näyttelyissä.

13-vuotias Eppu on edelleen Niemien lemmikki, mutta yleensä pakenee paikalta, kun vieras saapuu taloon ja palaa isäntäväen liki vieraiden lähtiessä.

Tytärten innostuksen siivittämänä on äiti-Niemi jatkanut näyttelyharrastusta. Hän on saanut miehensäkin mukaan reissuille.

– Risto ajaa autoa, pakkaa tavaraa autoon ja autosta pois, ja seurustelee ihmisten kanssa. Minä keskityn kissan hoitoon ja esittelemiseen.

Kirsti Niemi käy kissanäyttelyissä niin koti- kuin ulkomailla. Benjaminille tavoitellaan Grand International Premier -titteliä ja sen jälkeen Supreme-titteliä. Näyttelyitä varten on hankittu rattaat, joissa kissa kulkee mukana. Sen päälle voi laittaa tason, jossa kissan kuntoon laitto onnistuu. Vieressä kilpailuhäkki, jossa kissa odottelee tuomarointia.

Kirsti Niemi on käynyt monissa kissanäyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Niitä on harva se viikonloppu.

Tällä hetkellä hän tavoittelee brittiläinen pitkäkarva -rotuisen IP SC FI* Huntercat Prince Benjamin DVM -kissansa kanssa Grand International Premieriin vaadittavia sertifikaatteja.

Kahden sertin mahdollisuus olisi tammikuun lopussa Porvoossa ja Turussa huhtikuun alussa. Turussa Benjamin saa vuoden 2022 kastraattiurospalkinnon. Niemi kertoo, että pääsiäisenä olisi näyttely Ylöjärvellä ja sen jälkeen Laukaassa. Kesäkuun alussa on Tallinnassa iso kansainvälinen kissanäyttely.

Kirsti Niemi on ajoittanut lomiaan, jotta kissanäyttelyyn osallistuminen luonnistuu.

Grand International Premierin jälkeen alkaa Supreme-titteliin sertien keruu. Suomessa on ensi vuonna Skandinavian voittaja ja Norjassa Maailman Voittaja -kisat, joista saada meriittiä. Sittemmin Benjaminin ja Kirstin tavoite on metsästää kunniamainintoja ja Näyttelyn paras -titteleitä.

Benjamin täyttää toukokuussa 5 vuotta. Brittiläisen pitkäkarvan elinennuste on 12-16 vuotta.

Niemi kuvailee vuonna 2018 syntynyttä Benjaminia luonteeltaan hiljaiseksi ja rauhalliseksi. Se vastaa hyvin rotunsa tyyppiä.

Tuomarit ovat kiittäneet turkin kuntoa ja värisävyä. Lemmikki onkin saanut useita erikoismainintoja parhaasta turkin väristä. Best in Show´n näyttelyn paras, Benjamin on ollut kahdesti.

– Samannäköinen sukulaisrotuinen komeaturkkinen ja vihreäsilmäinen kissa on nähty yhdessä Bond-leffassa, Salainen agentti 007 ja tohtori No, kertoo Risto Niemi.

Turkin kauneus vaatii oikeat shampoot ja hoitoaineet, mutta myös oikean ruokavalion. Niemi sanoo, että on pitänyt kokeilla eri vaihtoehtoja ja pyytää neuvoja, ennen kuin oikeanlaiset kombinaatiot ovat löytyneet. Hyvää opastusta antoi halikkolainen koirankasvattaja.

– Kissan turkkia kannattaa harjata joka päivä. Kolme viikkoa ennen näyttelyä, katson millainen sen tukka on, ja sitten alan tehdä tarvittavat asiat.

Benjamin on tottunut pesuun ja föönaukseen. Takkujen harjaamisesta ja poistamisesta se ei pidä.

Oikea ja monipuolinen ravinto on tärkeä osa turkin ja koko koiran hoitoa. Benjamin saa tuoreruokaa, eli maustamatonta raakaa, pakastimen kautta käynyttä, esimerkiksi kananlihaa ja possun sydäntä. Lisänä on vähän kuivamuonaa ja herkkupaloja.

Kirsti Niemi ja lemmikkinsä.

Erityisen tyytyväisiä tuomarit ovat olleet Benjamin kasvoihin.

– Tuomari on todennut, että sillä on järjettömän hyvin päähän sijoittuneet ja kokoiset korvat.

Benjaminilla on merenvihreät silmät. Kritiikkiä on tullut tuimannäköisestä katseesta.

– Se ei ole vihaisuutta. Yleensä se katsoo tuimasti henkilöitä, joita se ei vielä tunne. Jännittyneisyys näkyy kasvoissa.

Yleensä Benjamin on hyvin rauhallinen näyttelyn esittelytilaisuudessa. Liki kuusikiloinen lemmikki istuu emäntänsä ojennetulla käsivarrella ja tuomari arvioi.

– Kerran se hermostui näyttelyssä. Selvisi, että vieressä oli leikkaamaton naaraskissa kiimassa. Oli lähdettävä pois paikalta hetkeksi.

Benjamin on hankittu Huntercat-kissalasta Jyväskylästä. Uroksen äiti on Suomesta ja isä Venäjän Kamchatskayasta.

Benjaminin valttikortit näyttelyissä ovat muun muassa kaunis, vivahteikas ja vahva turkki, hyvin sijoittuneet pienet pystykorvat ja yleensäkin pitkäkarvaisen brittiläisen rodun mukaiset kasvot.

Brittiläinen pitkäkarva on brittiläisen lyhytkarvan ja persialaisen rodun risteytys.

Rotu viihtyy sisätiloissa. Niemillä kissat pääsevät omakotitalon sisältä luukun kautta lasitetulle terassille, jonka ikkunat on kesäaikaan verkotettuna. Terassilla kissat viihtyvät kesät talvet.

– Kesähelteillä ne makoilivat pitkät ajat paikallaan. Nauttivat lämpimästä.

– Somerolaisia ei ole juuri kissojensa kanssa näyttelyissä näkynyt. Näyttelyyn voivat myös kotikissat (maatiaiset) osallistua. Suomessa onkin, Tyyne-Liina, jonka saavutusten määrä on huikea ja Essi, joka juuri aloittelee uraansa, kertoo Kirsti Niemi.

Niemi osallistuu tulevana lauantaina 21.1. Benjaminin kanssa Persialaiskissat ry:n järjestämään kissojen rotujen esittelyyn. Se on Järjestöjentalolla Forssassa. Rodut esittelee rotukissatuomari Kristiina Rautio.

Näyttelyssä on myös lelukissakilpailu sekä yleisön suosikkikissa -äänestys sekä näyttelyn Tähti-silmän ja Liehu-Letin valinta.

– Kannattaa lähteä katsomaan. Jos harkitsee oman kissan ostoa, niin näyttelyissä näkee kerralla monia rotuja.

Somerolainen Kirsti Niemi ja brittiläinen pitkäkarva Benjamin.

Tietoa kissanäyttelyistä

Esillä kauneus, lajin ominaispiirteet

– Kissanäyttely on kissoille tarkoitettu kauneuskilpailu, jossa kissat arvioidaan rakenteen ja ulkonäön perusteella.
– Suomessa kissa voi osallistua kissanäyttelyyn, kun se on vähintään neljä kuukautta vanha ja asianmukaisesti rokotettu sekä tunnistusmerkitty. Rotuluokkiin osallistuvilla kissoilla on oltava mukana rodun ja polveutumisen todistava rekisterikirja.
– Näyttelyssä kissat arvostellaan ensin yksitellen ja sen jälkeen niitä verrataan toisiinsa.
– Näyttelyluokkia järjestetään sekä rotukissoille että kotikissoille eli maatiaiskissoille.
– Kissanäyttelyitä järjestävät rotukissoja rekisteröivien kattojärjestöjen alaiset yhdistykset. Suomessa on kolmen kattojärjestön alaista toimintaa ja näyttelyitä: FIFe, CFA ja TICA.
– Eläinlääkäri tarkastaa kaikki kissat ennen näyttelyhalliin astumista.
– Kissat on jaettu neljään kategoriaan
– Omistajat esittelevät yleensä itse kissansa tuomarille, mutta tarvittaessa myös assistentti eli tuomarin avustaja voi esitellä kissan.
– Kissat arvostellaan luokissa rodun, värin, iän, sukupuolen ja aiemman näyttelytulosten mukaan jaettuna. Leikatut ja leikkaamattomat kissat kilpailevat erikseen.
– Aikuiset, yli 10 kuukauden ikäiset kissat kilpailevat serteistä ja valmistuvat tietyn sertimäärän saatuaan titteliin. Tittelin saavutettuaan kissa siirtyy korkeampaan luokkaan. Pennut ja nuoret kilpailevat vain keskinäisestä paremmuudesta eivätkä saa sertejä.
– Jos tuomarilla on vähintään kolme saman väristä tai samaan väriryhmään kuuluvaa leikkaamatonta tai leikattua kissaa hän valitsee näistä värin parhaan.
– Arvosteltuaan kaikki kissat tuomari valitsee tuomarin parhaat, jotka jatkavat kilpailun loppukilpailuun eli paneeliin.
– Jokainen tuomari valitsee paneeliin enintään kuusi kissaa: aikuisen uroksen, aikuisen naaraan, leikatun uroksen, leikatun naaraan, nuoren (7–10 kk) ja pennun (4–7 kk).
– Paneelissa tuomarin parhaat kissat kohtaavat toisensa ja siellä valitaan kategorioittain näyttelyn parhaat kissat, jotka saavat Best In Show (BIS) -palkinnon. Paneelissa assistentit esittelevät kissat.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän