Klovni somerolaisten ilona parina päivänä viikossa

0
Karoliina Nordin kertoo, etteivät Klovni OHO:n soittotaidot ole kovin kummoiset, mutta into laulaa ja soittaa ovat kovat. Soittimeksi käy vaikka munanleikkuri.

Klovni hauskuuttaa ja osallistuttaa

Ensi viikolla Someron turuilla ja toreilla voi bongata klovnin, joka vaikkapa pyytää mukaan taukojumppaan, soittaa munaleikkurikitaraansa tai veikeilee kasvoillaan. Hän hauskuuttaa ja osallistuttaa väkeä esimerkiksi liikkumaan.

Klovnin vierailun tammikuusta maaliskuulle Somerolla mahdollistaa opetus- ja kulttuuriministeriön tuki. Varsinais-Suomen liitto sai valtionavustusta alueelliseen kuntien kulttuurin kehittämiseen. Hankkeen nimi on Varsinaista kulttuuria ja sitä on toteutettu viime vuodesta saakka ja jatketaan kuluva vuosi.

Tällä halutaan avata kulttuuriala uudenlaiselle kumppanuudelle ja yhteistyölle. Lisätä osaamista ja kulttuuripalveluja, ja siten että useampi kunta kimpassa voisi järjestää ja kokeilla uusia kulttuurivaltauksia. Tehdä ja oppia yhdessä, ja jakaa osaamistaan.

Yhtenä osana hanketta ovat seututaiteilijat. Nämä ammattitaiteilijat vierailevat ja työskentelevät kunnissa, pitävät työpajoja ja antavat osaamistaan, ilostuttavat ja laittavat väen kokeilemaan yhdessä.

Käsilläseisonta on pikku juttu tälle hepulle akrobaatti Karoliina Nordinille.

Somero ja Salo saavat siivun hankkeesta. He valitsivat paikkakuntiensa sulostuttajaksi Klovni OHO:n. Hän on Somerolla maanantaisin ja torstaisin ja Salossa tiistain, keskiviikon ja perjantain.

Toimintaa suunniteltiin tällä viikolla. Ensi viikosta lähtien klovni alkaa muun muassa kiertää päiväkoteja, kouluja, vanhusten palvelutaloja toimintakeskusta. Vierailee ehkäpä yrityksissä ja työpaikoilla. Hänet voi tavata kaduilta ja kujilta, kaupungintalolta, uimahallilta ja kenties tapahtumista.

Yhdessä voidaan aikaansaada esityksiä. Pelata bingoa, pitää tietokilpailuja, tanssia ja vaikkapa jumpata.

Klovnin punainen nenä on Karoliina Nordinin päässä. Teijolla asuva Nordin on sirkustaiteilija, sirkustaiteen ohjaaja ja akrobaatti, erityisalueenaan ilma-akrobatia. Lontoon opiskeluvuosien jälkeen hän asui kahdeksan vuotta Helsingissä ja oli töissä muun muassa Tanssiteatteri Hurjaruuthilla, Lahden Kaupunginteatterissa ja Suomen Kansallisoopperassa sirkustaiteilijana.

Nordin on ollut vuonna 2006 perustamassa Tanssiteatteri Hurjaruuthin sirkuskoulua, nimeltään Tonttukoulu. Vuodet 2011–2019 Nordin asui Itä-Suomessa, ja tuotti ja vei taidetta maaseudulle.

Someron Kulttuurin toiminnanjohtaja Liisa Mattila on hyvillään Someron saamasta mahdollisuudesta.

– Meillä on täällä omasta takaa musiikin ja kuvataiteen taitajia. Halusimme valita sellaisen kulttuurinhaaran, jota ei niin usein tapaa Somerolla ja jossa väki pääsee itse tekemään. Työhaastattelutilanteessa klovni ihastutti meidät. Klovnia ei voinut vastustaa, kertoo Mattila.

– Tänä ankeana aikana haluamme jakaa iloa ja hauskuutta. Nyt oli ainutlaatuinen mahdollisuus saada taiteilija luoksemme ilmaiseksi; tämä on siis meille ja teille ilmaista hupia, jatkaa Mattila.

Tällä uudenlaisella kuntien välisen ja maakunnallisen yhteistyön avauksella halutaan käynnistää koko maakuntaan positiivinen kulttuurin kierre, joka kantaa kauas tulevaisuuteen. Samalla tätä kautta tuetaan taiteen ja kulttuurin ammattilaisten työskentelyä.

Klovni OHO:ta esittää seututaiteiteilija akrobaatti Karoliina Nordin.

Punainen nenä saa villiksi

– Klovni on helposti lähestyttävä. Ei tarvita välttämättä sanoja. Punainen nenä herättää huomiota ja saa villiksi, minutkin, toteaa sirkustaiteilija Karoliina Nordin.

Nordinin Klovni OHO on melkoinen hölösuu.

– OHO rakastaa laulaa, mutta ei aina pysy sävelessä. Hänellä on munanleikkurikitara, mutta hän ei ole kovin lahjakas soittaja, hymyilee Nordin.

Joskus hahmoon iskee vaiteliaisuus. Vitsit ovat vähissä. Kasvojen ilmeet kertovat silloin sitäkin enemmän.

Sairaalaklovninakin työskennellyt Karoliina Nordin sanoo, että on pidettävä tuntosarvet ylhäällä ja tarkkailtava ihmisiä. Joitakin klovni pelottaa ja saattaa vihastuttaa.

– Klovnina voi tuoda esiin vaikeitakin asioita.

Nordinin yksi hahmo on Frida Kahjo. Sen kautta hän on tuonut esiin mielenterveyteen liittyviä juttuja.

Klovni OHO:lla on mukanaan kaksi lankapuhelinta. Punaisen hän antaa heille, jotka haluavat heittää rakkauden luritukset ja valkoisen puhelimen maailmanrauhan toivotuksia lähettäville.

Nordin on jakanut tikettejä huvipuistoon. Pääsylippuna oli sanottava yksi asia, joka tekee onnelliseksi. Nordin huomasi, että kysymys virkisti monien mieltä.

Karoliina Nordin on ilostuttanut sirkustaiteella suurilla estradeilla, kuten Kansallisoopperan lavalla satoja ihmisiä. Hän on ollut muutamien henkilöiden edessä, ja saanut heidät mukaan.

Nordin kertoo keikasta, jossa hoitokodissa yleisönä olivat kehitysvammaiset.

– Se oli oikein onnistunut käsienseisontaesitys. Yleisö lauloi innoissaan mukana ja tuli halaamaan minua. Ajattelin, että olen mieluummin tässä kuin satojen ihmisten edessä. Tässä pystyn olemaan oikeasti läsnä. Saan ihmiset osallistumaan.

– Lapset ovat intohimoni. He ovat spontaaneja ja aitoja reaktioissaan. Lapsi on meidän jokaisen sisällä. Se on vaan hetkellisesti hukassa.

Nordinilla on Klovni OHO:n ja Frida Kahjon lisäksi hallussaan kolmaskin hahmo, Tulikeiju , joka esiintyy illalla 2. helmikuuta Kiiruun talon pihalla.