Kolesterolilääke oli viedä liikuntakyvyn

0
Raimo Rönkkö kirjoitti kirjan sairastumisestaan ja korvausvaatimuksista. Rönkön hyppysissä uutukaisen kirjan alla ovat hänen muut teoksensa. Yksi niistä on kirjoitettu vaimonsa sairastumisesta paksunsuolen syöpään, sairauden etenemisestä ja saattohoidosta.

Raimo Rönkkö sai korvausta lääkevahinkovakuutusyhtiöltä

Raimo Rönkkö teki pitkiä pyörälenkkejä koiransa kanssa. Kesällä 2017 tehdyn pallolaajennuksen jälkeen hän oli innostunut pitämään itseään kuosissa ja noudattamaan lääkärien ohjeita, jotta elämän ehtoo sujuisi kutakuinkin mallikkaasti.

Mutta elokuussa 2021 hän ei päässyt pientäkään mäkeä ylös vaihdepyörällään. Vasen jalka oli voimaton ja kramppasi esimerkiksi tuolilta ylös noustessa.

Rönkkö oli käynyt vuosittain tarkastuksissa kakkosdiabeteksen takia. Ilmeni, että maksan ALAT-arvo oli kohonnut huimasti. Someron terveyskeskuksen silloinen johtava lääkäri Teuvo Jokinen ryhtyi otattamaan hänestä erilaisia laboratoriokokeita. Esitutkimuksissa lääkkeitä vähennettiin, poistettiin ja otettiin taas käyttöön, jotta selviäisi, mitä sivuvaikutuksia niillä on potilas-Rönkön maksaan ja olotilaan.

Lopulta Jokinen lähetti Rönkön lisätutkimuksiin Turun yliopistolliseen keskussairaalaan. Sieltä hänet erinäisten vaiheiden kautta ohjattiin reumatologian erikoislääkärille Markku Malille Saloon.

Lisätutkimusten, koepalojen ja kuvausten jälkeen selvisi, että hänelle määrätyllä kolesterolilääkkeellä oli seurauksia Rönkön terveyteen ja olotilan huononemiseen. Niin että hänelle oli kehittynyt harvinainen vakava tulehduksellinen lihassairaus: nekrotisoiva autoimmuuni myopathia.

Kolesterolilääkkeellä oli vaikutusta lihasentsyymien kohoamiseen. Ja yksi oire tästä Rönköllä oli lihaskrampit.

Lääke oli määrätty Rönkölle pallolaajennuksen yhteydessä.

– Tämän kolesterolilääkkeen pitkäaikainen käyttö oli aiheuttanut lihaskudoksissani toksisen myrkytystilan, joten ei liene mikään ihme, jos hermoissani tieto ei mennyt perille eikä jalka totellut, kertoo Raimo Rönkkö.

Nekrotisoivalle autoimmuuni myopathialle voi altistaa edeltävä lääkehoito, esimerkiksi statiini. NAM voi liittyä myös syöpään. Suomessa erilaisia myosiittipotilaita on arviolta alle 1000.

– Olen ikuisesti kiitollinen Teuvo Jokiselle ja Markku Malille. Jokinen pelasti henkeni ja Mali vasemman jalkani. Lihassairaus stabiloitui ja pysähtyi nykyiselle tasolleen, kiittelee Rönkkö.

– Lääkärini eivät hoitaneetkaan oiretta, kuten aika yleistä on terveydenhuollossamme, vaan etsivät syyn oireelle ja hoitivat sitä. Se pelasti vasemman jalkani, enkä minä joutunutkaan rullatuolin vangiksi, kuten muutoin olisi käynyt.

Rönkölle jäi lihassairaudesta pysyvä haitta. Se rajoittaa, mutta ei estä kaikkea liikkumista.

Hän opastaa kuuntelemaan omaa kehoa.

– Kertokaa lääkäreille muutoksista ja tuntemuksistanne. Luottakaa erikoislääkäreihin ja heidän taitoonsa. Älkää haksahtako kaikenlaisten huuhaa-puoskareiden hoitoihin.

Raimo Rönkkö lähetti yli 40 000 euron korvausvaatimuksen Suomen Keskinäiseen Lääkevahinkovakuutusyhtiöön, joka hylkäsi sen. Seuraavaksi paperit lähtivät lääkevakuutuslautakuntaan Fineen. Sen yksimielinen päätös oli, että kolesterolilääkkeellä oli syy-yhteys nekrotisoivaan autoimmuuni myopathia lihassairauteen eli se oli aiheuttanut sairauden.

Viime vuonna marraskuun lopulla lääkevahinkovakuutusyhtiö lopulta korvasi Raimo Rönkölle lääkevahinkona reilut 23 000 euroa.

– Olen ainoa Suomessa, joka on hakenut korvauksia Suomen Keskinäiseltä Lääkevahinkovakuutusyhtiöltä tämän tietyn kolesterolilääkkeen aiheuttamasta nekrotisoivasta autoimmuuni myopathia lihassairaudesta. Olen ensimmäinen ja siten ainoa, joka niitä on myös saanut.

Periodin aikana Rönkölle on valjennut tanskalaisen filosofi Sören Kierkegaadin teesi auttamisesta. Aidolla auttamisella on juurensa nöyryydessä häntä kohtaan, jota haluaa auttaa. Tällöin ymmärtää, että auttaminen ei ole sitä, että haluaa hallita, vaan sitä, että haluaa palvella. Jollei tätä osaa, ei pysty myöskään toista auttamaan.

– Auttaakseen jotakuta, täytyy tietää enemmän kuin autettava, mutta ennen kaikkea täytyy ymmärtää se, minkä hän ymmärtää.

Rönkkö on julkaissut sairaudestaan kirjan Nekrotisoiva autoimmuuni myopathia lihassairaus. Se koostuu lähinnä dokumenteista, kuten lääkäri- ja vakuutuslausunnoista.

Omakustannetta on jaettu kirjastoihin sekä kansallisarkistoon, jossa se on luettavissa nettikirjana.