Kympin kärki jäi saavuttamatta

0
Eliel Mako pääsi testamaan tietojaan ja taitojaan MAOL:in järjestämän Neljän tieteen kisan peruskoululaisten sarjan matematiikkakilpailun finaaliin. Sinne kutsuttiin 30 parasta pitkin Suomen maan. Lisäksi Virosta oli mukana kaksi maansa parasta.

Somerolainen Eliel Mako kisasi Suomen 30 parhaan peruskoululaisen matematiikkataitajan joukossa. Hän ei sijoittunut finaalissa 10:n parhaimmistoon.

Kolmiosaisen kokeen ykkös- ja kakkososio onnistuivat Makolta mallikkaasti.

Kakkososiossa laskettiin muun muassa tilavuuksia ja pinta-aloja. Oikeita vastauksia etsittiin villasukkien neulomisohjeen kantapään ja silmukoiden maailmassa.

– Jos minulla olisi harrastuneisuutta neulontaan, niin ehkä olisin osannut paremmin laskea tehtävät, pohtii yhdeksäsluokkalainen.

Peruskoulun matematiikkakilpailun ykkönen oli Ivan Dukatš Narva Keeltelütseumista Virosta. Toinen oli Zhongyi (David) Li Mankkaan koulusta Espoosta ja kolmanneksi tuli Erwin Ivanov Tartu Annelinna Gümnaasiumista Virosta.

Neljäs oli Ahti Suikki Juvan yhtenäiskoulusta ja viides Petra Tähtinen Vanttilan koulusta Espoosta.

Peruskoulun matematiikan loppukilpailuun osallistui kutsuttuna kaksi virolaista oppilasta, jotka ovat menestyneet Viron vastaavassa kisassa. Vastaavasti Suomen kilpailun parhaat käyvät kisaamassa Virossa.

– Rahapalkinnot annettiin kolmelle parhaalle suomalaisista, eli virolaisten osalta kyseessä on ystävyysottelu. Varsinaisesti kilpailu on suunnattu suomalaisille, toisin sanoen kaikille Suomessa koulua käyville, kertoo viestintä- ja toimistoassistentti Aino Haavisto MAOL:ista.

Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL:in järjestämissä Neljän tieteen kisoissa oli omat sarjansa myös lukiolaisille matematiikassa, kemiassa, fysiikassa ja tietotekniikassa.