Maukas voitto ja täpärä tappio

0
Valmentaja Marko Hätönen ja joukkueenjohtaja Sanni Ingerman-Laine evästivät SB Someron P16-joukkuetta erätaukojen aikana.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Salibandyseura SB Someron P16-sarjan joukkue esiintyi edukseen Länsirannikon alueen haastajasarjan kotiturnauksessaan.
SB Somero sai kolmannen kerran tällä kaudella vastaansa sellaiset joukkueet, joilta se ei aiemmissa turnauksissa ollut onnistunut nyhtämään ainuttakaan sarjapistettä. Nyt niitä kertyi kaksi, eikä isompikaan potti jäänyt kauaksi.
Avausottelussaan SB kohtasi Punkalaitumen Kunnon, jolle somerolaiset olivat hävinneet edelliset kohtaamiset maalein 1–9 ja 2–3. Monitoimitalon kaukalossa osat vaihtuivat, kun kotijoukkue otti voiton maalein 4–2 (3–0, 0–1, 1–1).

Hätösten sihti kohdallaan

SB otti alusta lähtien kenttäpelin hallinnan itselleen ja sai myös tulosta aikaiseksi melko nopeasti. Viidennellä peliminuutilla Joni Hätönen laukoi Veeti Salon mallikkaasta tarjoilusta kotijoukkueen 1–0 johtoon.
Vajaata minuuttia myöhemmin oli Leevi Salon vuoro näyttää laukaisutaitoaan ja siirtää SB kahden maalin karkumatkalle. Somerolaisittain hienon avauserän kruunasi Hätösen toinen näyttävä osuma, johon esityön teki heti somerolaisjäähyn umpeuduttua Leevi Salo.
Toisessa erässä voimasuhteet hieman tasoittuivat ja Kuntokin sai maalitilinsä auki. Heti päätöserän alussa SB katkaisi orastaneen vieraskirin livahtamalla jälleen kolmen maalin karkumatkalle. SB:n neljäs maali näytti vahvasti Ilmo Nokan aikaansaannokselta, mutta virallisiin pöytäkirjoihin se vietiin kuitenkin lopulta Juuso Hätösen osumana.
Kunto teki viimeisen minuutin alkaessa yhden kavennusmaalin, mutta somerolaisten voittoa vieraat eivät pystyneet enää millään tavalla kyseenalaistamaan.

PöU ratkaisi loppuhetkillä

Neljän tunnin paussin jälkeen SB Somero lähti jahtaamaan kauden ensimmäisiä sarjapisteitään lohko 2:n voitosta taistelevalta Pöytyän Urheilijoilta. Joukkueiden edellisissä yhteenotoissa PöU oli vienyt voitot 5–2 ja 4–1 lukemin.
Myös kotiturnauksessa alku oli somerolaisittain pahaenteinen, kun vierasjoukkue iski avausmaalin heti ensimmäisessä vaihdossa, 39 sekunnin pelin jälkeen. Maali-ilottelua ei kuitenkaan nähty, kun molemmat joukkueet hoitivat puolustusvelvoitteensa tarkasti, eivätkä maalivahdit suostuneet taipumaan takaiskuihin.
Etenkin SB:n maalia vartioinut Aapeli Laine oli lauantaina vakuuttavassa torjuntavireessä. Hän torjui kahdessa ottelussa kaikkiaan 28 kertaa, antautuen vain neljästi.
Pöytyä-pelissä viimeistelyhiljaisuuden päätti kolmannen erän alussa SB:n Joni Hätönen, jonka päivän kolmas osuma nosti kotijoukkueen 1–1 tasalukemiin. Syöttöpisteen tähän maaliin sai Ilmo Nokka.
SB:n toiveet pisteriistosta myös päivän kovemmalta vastustajalta hiipuivat kolme ja puoli minuuttia ennen päätössummeria, kun PöU:n Aamos Glad viimeisteli ottelun toisen maalinsa, jonka turvin vieraat sinetöivät 2–1 (1–0, 0–0, 1–1) voittonsa.

”Harmillisen vähän pelaajia”

Vaikka jälkimmäinen peli kääntyikin niukaksi tappioksi, oli SB:n P16-joukkueella aihetta tyytyväisyyteen kauden seitsemännen turnauksen jälkeen. Maalivahtipeli ja kentällisten puolustuspelaaminen olivat läpi päivän hyvällä tasolla ja onnistumisia tuli myös maalien muodossa, joskaan ei aivan niin paljon kuin pelaajat itse olisivat toivoneet.
– Kehitystä on kauden aikana tapahtunut, varsinkin pallollisessa pelaamisessa. Joukkueessa on kuitenkin harmillisen vähän pelaajia, mikä asettaa omat rajoitteensa sekä taktiselle puolelle että peluutukseen, SB Someron P16-joukkueen päävalmentaja Marko Hätönen jutteli.
Tuoreimmassa kotiturnauksessa SB sai molempiin peleihin kymmenkunta kenttäpelaajaa, vaikka kokoonpano hieman vaihtuikin otteluiden välissä. Edellä mainittujen pelaajien lisäksi SB:n pelaajistoon lukeutuivat Nuutti Heikkilä, Veera Ihamäki, Vilja Kesäniemi, Eetu Lehto, Patrik Rantanen, Atso Pätäri ja Tuukka Salo sekä toisena maalivahtina Juuso Lehto . P16-joukkueessa joukkueenjohtajana toimii Sanni Ingerman-Laine .

Kolmossija yhä SB:n ulottuvilla

Kuuden joukkueen voimin pelattavasta haastajasarjan kakkoslohkosta on nyt takana seitsemän turnausta, eli neljätoista kierrosta. Noormarkun Koitto on 24 pisteellään lohkon kärkijoukkue, josta PöU on vain pisteen päässä. SB Somero on kymmenen pistettä keränneenä viidentenä, mutta vain kahden pisteen päässä kolmossijasta.
Edes valmentaja Hätösellä ei vielä viikonloppuna ollut tietoa siitä, kuinka tämän sarjan kausi keväällä tulee huipentumaan; toisin sanoen, montako joukkuetta esimerkiksi kakkoslohkosta kelpuutetaan mukaan lopputurnaukseen. Runkosarjaturnauksia on jäljellä kolme, joista viimeinen huhtikuun alussa.
Sarjan henkilökohtaisessa tehotilastossa Ilmo Nokka (13+9=22) on parhaana somerolaisena yhdeksäntenä ja Joni Hätönen (12+8=20) pari pykälää hänen alapuolellaan. Vähintään kolmasosan kauden otteluista pelanneista maalivahdeista SB:n Aapeli Laine on 76,89 prosentin keskiarvollaan torjuntatilastossa neljäntenä.