Mitä ajattelet syntyvyyden laskusta?

0

– Ehkä syynä on, että ihmiset viihtyvät isossa joukossa, ovat eräänlaisia laumaeläimiä. He eivät enää lisäänny vain, että lapsista olisi heille vanhuuden turva. Koronan aikana muutettiin maalle, muttei enää. Halutaan asua paikassa, missä on paljon muita. Määrän väheneminen Somerolla vaikuttaa kyllä ihan kaikkeen, Tuomo Kurkikangas pohtii.

Päivi Linna

– Se on paha. Ihmiset opiskelevat pidempään ja lapsista on vaivaa. Moni on vähän itsekäs. Ja ajatellaan myös, ettei tällaiseen maailmaan lapsia tehdä. Se on huono juttu, Päivi Linna pudistaa päätä.

Riitta Torkkomäki

– Se on kyllä aika huolestuttavaa. Somerollakin tarvitsisi olla enemmän väkeä. En osaa sanoa, mistä lasku johtuu. Kai osittain, että naiset opiskelevat pidempään, muu alkaa myöhemmin. Ennen aloitettiin 20-vuotiaana ja alle. Mutta opiskellakin pitää, Riitta Torkkomäki toteaa.

 

*** Ennakkotietojen mukaan viime vuonna syntyi 44·933 lasta. Määrä on 4·661 lasta vähemmän kuin 2021. Elävänä syntyneiden määrä oli pienin yli 150 vuoteen.

Vuosina 2020 ja 2021 syntyvyydessä nähty käänne jäi lyhytaikaiseksi. Ensimmäisten koronavuosien orastava nousu kääntyi rajuun laskuun.

Kuolleita oli puolestaan 5·227 enemmän kuin vuotta aiemmin ja kokonaismäärä 62·886. Kuolleiden määrä oli viime vuonna suurin sitten sotavuosien.

Vuonna 2022 maahanmuuttoja oli enemmän kuin koskaan aiemmin mittaushistoriassa, 48·086 henkeä. Pelkästään filippiiniläisiä tuli Suomeen lähes 3·000, selvästi enemmän naisia kuin miehiä, venäläisiä tuli 5·700.