Ensi kesän näytelmät legendasta, heikosta itsetunnosta ja hetkessä elämisestä

0
Esakallion musiikkinäytelmän aiheena on Danny. Kuva: Ari-Matti Ruuska /TS

Musiikkiteatteri ottaa happea tulevan suven

Muusikko Dannyn, Ilkka Lipsasen elämä, lapsesta suomalaisille kuuluksi tähdeksi, pääsee katsojien eteen musikaalissa Danny 7×7 ensi kesänä Esakalliolla.

– Suuruuksia on käyty läpi viime kesinä. Viime vuonna oli tangolaulaja Reijo Taipaleesta kertova musikaali, ja nyt valittiin Danny. Tällaisia legendoista kertovia juttuja ihmiset tulevat mielellään katsomaan, toteaa Esakallion lavaisäntä Hannu Heikkilä.

Vanhempien avioero vaikutti herkkään ja haavoittuvaan Ilkka-poikaan. Onneksi hänellä oli tukena Lipsasten suku Porissa.

Kun laulaja Danny syntyi, nuoren miehen elämään tuli vapautta, sisältöä ja merkitystä. Läpimurrosta East Virginia alkoi Iso D:n ura, Danny-show´t ja musiikkibisnes. Vauhtivuodet alkoivat, levyt nousivat listojen kärkeen. Keikkakalenteri täyttyi ja menestystä tulvi ovista ja ikkunoista.

Mies on ennakkoluulottomasti toteuttanut unelmiaan ja haaveitaan. Danny on luonut huikean uran, mutta unohtaa ei sovi sitä, että hän on auttanut monia lahjakkaita ihmisiä musiikkiuralla eteenpäin. He kokeilivat ensin siipiään Dannyn kiertueilla.

Polartuotannon Danny 7×7 -näytelmän käsikirjoitus on Juse Venäläisen ja ohjaus Jussi Myllymäen. Sama kaksikko oli viimekesäisen Esakallion näytelmän takana.

Ensi-ilta on juhannuspäivänä 25.6. Esityksiä on elokuulle 27.8. saakka.

Dannyn roolissa nähdään Mikko Mäkeläinen.

Artisti Mikko Mäkeläinen esittää Dannya. Pikku Dannyna, Ilkka Lipsasena on Eikka Eronen. Samainen kaveri oli pikku Reiskana kesällä 2022 Esakallion näytelmässä.

Lisäksi Esakallion lavalla saatetaan nähdä elokuussa musiikkia ja teatteria sisältävä yksittäisesitys, josta vastaa Suomen Viihdeohjelmat.

Muusikko Kyösti Mäkimattila johdattelee yleisön tunnelmasta toiseen musiikin, runojen ja tarinoiden myötä Esakalliolla. Suvisunnuntain juhlasoitto on Mäkimattilan ja Varjokuva-trion yhteinen pienimuotoinen teatteri- ja musiikkiesitys juhannuspäivänä 25.6.

Esakallion näytelmässä mukana olevat Jennika Vikman (Liisa Lipsanen), Diana Anttila (Armi Aavikko) ja Katja Lukin (Katri Helena) esiintyivät aidonkin Dannyn kanssa Logomossa edellisvuonna. Ari-Matti Ruuska/TS

Ja Jumala loi naisen Havuharjulla

Someron Tupanäyttämö valitsi suven näytelmäksi nykyaikaan sijoittuvan, hauskan ja lämminhenkisen Ja Jumala loi naisen.

Komedian käsikirjoittanut Kirsi Sulonen käsittelee tekstissään lempeästi hymyillen naisen elämän kipupisteitä ja kriisejä, kuten riittämättömyyttä ja syyllisyyttä milloin mihinkin asiaan ja vertailua toisiin. Itsetunto on koetuksella kun keho ja kumppaniasiat eivät tunnu olevan kuosissa, jälkikasvu ei arvosta eivätkä suhteet läheisiin eikä työkavereihin ole kovin kummoiset. Ammatillinen epävarmuus, vanheneminen, yksinäisyys ja menettämisen pelko mietityttävät ja pelottavat.

Samojen vajavaisuuksien kanssa miehetkin kipuilevat.

– Näytelmä ei tosiaankaan ole pelkästään naisille tarkoitettu tai naisista kertova. Siinä eivät säästy miehetkään. Tämä ei ole moralisoiva tai syyttelevä, vaan ilon ja hauskuuden kautta puhutteleva ja ajatuksia herättävä kappale, kertoo Merja Koivaara Someron Tupanäyttämöltä.

Tapahtumien keskipiste on huonosta itsetunnosta kärsivien kuntoutuskeskus, jossa yritetään antaa apua, eheyttää ja voimaannuttaa. Ihmiset etsivät itseään, ihmisyyden ydintä.

– Yritämme tuoda hauskuutta tähän aikaan, mutta antaa myös ajattelemisen aihetta. Mutta tämän näytelmän takia ei tarvitse pelätä ahdistuvansa.

Rooleja on noin 6–8 eri-ikäisille naisille ja 4–6 miehille. Lapsillekin saattaa olla jokunen statistin paikka. Osiin etsitään tekijöitä casting-tilaisuudessa 29.1. sunnuntai-iltapäivällä Kiiruun talon keskisalissa.

Näytelmän ohjaa Jarmo Hämeranta. Esityksiä on ensi kesänä kymmenkunta, osa kesäkuussa ja osa elokuussa. Heinäkuu pidetään pääosin vapaana.

Tupanäyttämö on pitänyt muutaman kesän taukoa kokonaisen näytelmän luomisesta koronapandemian vuoksi.

– Kivalta tuntuu jälleen päästä tekemään näytelmää Havuharjulle. Paikkaa on jo tarpeeksi siivottu ja kuurattu. Uskon, että yleisö löytää meidän näytelmän tauon jälkeen, pohtii Merja Koivaara.

Tupanäyttämön idyllinen pihapiiri herää taas kesällä eloon.

Norsun muisti Myötätuulessa

Myötätuulen teatterin ensi kesän näytelmä on Norsun muisti. Aviomies on kuollut ja vaimo harmittelee sitä, miksei mies pyytänyt häneltä anteeksi.

– Näytelmä kertoo siitä kun suru ottaa vallan. Kun kaipuussa tekee, sanoo tai ajattelee jotain aivan omituista. Muutos on niin vaikeaa. Pelottaa tehdä asioita eri tavalla kuin viimeiset 40 vuotta, selvittää komedian käsikirjoittaja Olla-Riitta Mäkelä.

– Asiat tulisi sanoa heti: ei kaivella menneitä, vaan oppia elämään tässä hetkessä. Kaikkea ei pidä muistaa. Vaikeneminenkin on joskus hyvästä.

Näytelmällä on 12 esitystä kesäkuussa.

Myötätuulen teatterilaiset harjoittelevat myös toisen näytelmän. Siinä huvitellaan suomen ja viron kielen, eestin yhtäläisyyksillä ja eroavaisuuksilla. Kun asian luulee ymmärtävänsä, mutta se tarkoittaakin ihan jotain muuta.

Komedia on suomalais-virolaisen yhteistyön tulos. Sen kirjoittaa Olla-Riitta Mäkelä.Virolainen Tauno Härkinen teatteriryhmä Poolvillasista selvittää, miten Mäkelän käsikirjoitus kääntyy naapurimaan kielelle. Härkinen myös esiintyy näytelmässä.

Komedia esitetään elokuussa ensin Virossa. Toinen kerta on Somerolla Kaurakedossa.

Se nähdään Somerolla Harrastajateatterifestareilla elokuussa 19.–20.8.

Harrastajateatterifestarit olivat Somerolla ensimmäisen kerran viime vuonna. Silloin niihin osallistui kuusi harrastajateatteria (kolme Suomesta ja kolme Virosta). Kukin ryhmä esitti noin tunnin mittaisen näytelmän.

Ammattiohjaajat antoivat palautetta sekä käsikirjoituksesta että esityksestä. Niin on tarkoitus tehdä tänäkin kesänä.

Metsolassa välikesä

Somerniemen musiikkiteatteri ei tee tulevaksi kesäksi kokopitkää näytelmää.

– Meillä oli suunnitelmissa toteuttaa ja käsikirjoittaa ensi kesäksi omaa tuotantoa oleva musiikkinäytelmä, mutta tekijänoikeuspuolen asioiden kanssa tuli yllättäviä aikataulullisia haasteita, joten emme päässeet sen projektin kanssa vielä kunnolla työskentelemään, kertoo Somerniemen Musiikki- ja Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Maria Puotsaari.

– Pidämme isommasta projektista välivuoden. Nyt otetaan happea ja keskitytään muihin tärkeisiin asioihin. Sellaisiin, joita emme teatterikesänä pysty tekemään. Eli aikaa käytetään esimerkiksi itsemme ja yhdistyksen toiminnan kehittämiseen ja porukan hitsaamiseen vielä paremmin yhteen.

Luvassa on ilmaisukoulutusta, vierailuja muihin teattereihin, pieniä esiintymisiä erilaisissa tilaisuuksissa sekä mahdollisesti ainakin yksi isompi konsertti.

– Nyt meillä on rauhassa aikaa myös saada kasaan kesän 2024 näytelmä. Paljon on jo suunnitelmia. Joten ei huolta, kyllä meiltä vielä näytelmiä tulee, lupaa Puotsaari.