Omatoimikirjasto pyörinyt hyvin ensimmäiset pari kuukautta

0
Omatoimikirjastossa lainat ja palautukset tehdään automaatilla. Kirjaston tietokoneilla voi käydä etsimässä tietoa ja kopiokonettakin käyttää.

Sopimuksen tehnyt yli 200 henkilöä

Omatoimikirjasto pyörähti Somerolla käyntiin marraskuun alussa. Ensimmäiset kaksi kuukautta ovat osoittaneet, että homma toimii, asiakkaat ovat tyytyväisiä ja kirjastossa riittää käyttäjiä silloinkin, kun henkilökunta ei ole paikalla.

Kirjastonjohtaja Petra Julin sanoo, että omatoimikirjastoa ovat käyttäneet he, jotka ovat varhain liikkeellä ja käyvät lukemassa lehtiä. Toinen ryhmä ovat paljon kirjoja ja muuta aineistoa varaavat henkilöt.

– Sunnuntaikäyttäjiäkin on ollut mukavasti. He tulevat viettämään aikaa kirjastoon. Esimerkiksi joulupäivänä omatoimikirjastossa oli väkeä, kertoo Julin.

Omatoimikirjaston sopimuksia on tehty jo 234 henkilön kanssa.

– Se on minusta hyvä määrä. Kun Kontiolahdella aloiteltiin omatoimikirjastoa, niin meni puoli vuotta ennen kuin saavutettiin 200 sopimuksen raja. Ulkopaikkakuntalaisetkin ovat kiinnostuneet kokeilemaan tätä Someron palvelua, selvittää Petra Julin.

Jotta omatoimikirjastoa voi käyttää, on tehtävä omatoimiasiakassopimus kirjaston kanssa kirjaston palveluaikoina. Kun se on allekirjoitettu ja henkilökunta on opastanut, miten toimia, niin voi käyttää palvelua. Sisälle pääsee henkilökohtaisella kirjastokortilla ja pin-koodilla.

Kirjastonjohtaja toteaa, että omatoimikirjasto on yksi palvelun lisä. Sitä käyttää suhteellisen pieni ryhmä koko kirjaston asiakaskunnasta. Someron kirjastolla on noin 3 000 asiakasta.

– Somerolla on totuttu saamaan henkilökohtaista palvelua, opastusta. Täällä halutaan kohdata ihminen kasvokkain. Tämä tulee jatkossakin olemaan kirjaston valttikortti.

Henkilökunta puuttuu, mutta muuten omatoimikirjasto toimii hyvin pitkälti samalla tavalla kuin normaalikin kirjasto. Hyllyiltä voi etsiä luettavaa, lukea, lainata ja palauttaa automaatilla, noutaa varauksia ja käyttää tieto- ja kopiokonetta.

– Käyttäjät ovat olleet vastuullisia. Pienintäkään häi- riötä ei ole ollut, kiittelee Julin.

Omatoimikirjastolla on aukioloajat. Someron omatoimikirjasto on avoinna arkipäivisin muutama tunti aikaisemmin kuin kirjasto aukeaa ja pari tuntia pitempään illalla, paitsi perjantaisin. Vastaavanlaisesti toimitaan lauantaisin. Omatoimikirjasto on käytössä sunnuntaisin yhdeksän tuntia.