Onnellisuuslista

0

Viime maanantaina täällä Englannissa uutisoitiin, että tammikuun kolmannen maanantain on todettu olevan vuoden masentavin päivä. Lasten kanssa päätimme heti aamulla etsiä päivästä jotain hyvää. Illalla oli myös tarjoushinnat paikallisessa ravintolassa, joten menimme ulos syömään koulun jälkeen ja totesimme päivän päätteeksi, että vuoden masentavin päivä oli ollut ainakin meidän kohdalla ihan kiva.
Psykoterapeutin työssäni olen huomannut, että juuri nyt ihmiset ovat vielä ahdistuneempia kuin tavallisesti. Vuodenaika voi olla yksi syy siihen,ja sen lisäksi sähkön hinnat, lama, Ukrainan sota sekä kovasti uutisoitu kriisitilanne Iso-Britannian terveyspalveluissa painavat kovasti ihmisten mieliä. On sekä turhauttavaa että huolestuttavaa, kun on tunne, ettei pysty mitenkään vaikuttamaan isoihin asioihin.
Siksi onkin niin tärkeää, että muistamme nauttia pienistä hetkistä, jotka voimme itse valita ja järjestää.
Olen itse alkanut pitämään puhelimessani onnellisuuslistaa muistutuksena siitä, mistä asioista on iloa saatavilla, vaikka uutiset saattavat olla masentavia. Listalle pääsykriteri on ainoastaan se, että asia tuo iloa, on melko helposti järjestettävissä, eikä maksa paljon mitään.
Lista myös muuttuu ja kehittyy säännöllisesti, kun saan uusia ideoita.
Pidän joka viikko hyvinvointityöpajoja, joissa puhumme keskenämme pienistä asioista, joista tulee paljon iloa. Ihanin asia näissä keskusteluissa on se, että jokainen pääsee jakaamaan omia ideoitaan ja saa myös muilta niitä lisää.
Viime viikonloppuna oma listani oli ahkerasti käytössä. Istuin takan vieressä, kun ulkona on kylmä. Luin muutamaa aikakausilehteä ja leikkasin niistä kiinnostavia artikkeleitä. Tutustuin uusiin ihmisiin kirkossa ja opin heidän tärkeästä työstään Keniassa. Nautin hyvästä kaakaosta kahvilassa, jossa on merinäköala. Kävin rannalla tyttäreni Mintun kanssa etsimassä merilasia. Katsoin elokuvaa lasten kanssa kotona ja puhuin videopuhelua kalajokelaisen ystäväni Minnan kanssa.
Koska haluan pitää yhteyttä kenialaisten kanssa, yritin myös oppia muutaman sanaa swahiilia. Nykyisin kielten oppiminen sujuu helposti netin avulla, joten tämäkin oli ilmainen ilonhetki illan päätteeksi.
Rahaa ei viikonloppuna käytetty juuri ollenkaan, mutta sunnuntai-iltana katsoin taaksepäin ja mietin miten kivaa oli. Tämä taas antoi energiaa, kun maanantaina alkoi intensiivinen työviikko.
On monia asioita, joita emme voi kontrolloida maailmassa. Joskus tämä voi myös tuntua ylivoimaiselta. Mutta jos rupeaa pitämään omaa onnellisuuslistaa, ainakin sitten omat pienet ilonhetket ovat helposti löydettävissä.
Ei tällainen lista tietenkään vie kaikkia maailman huolia pois. Ainakin nämä pienet ja ilmaiset ilonhetket antavat voimaa ja energiaa. Ne muistuttavat, että syitä hymyillä on aina myös löydettävissä, jos vaan muistaa niitä etsiä.

Jody Merelle
psykoterapeutti