Päivärinta ja Mikkonen kansainvälisillä peliareenoilla

0
Samaan aikaan kun vuosi vaihtui Suomessa, Sami Päivärinta (oik.) taisteli kiekosta USA:n kapteenin Luke Hughesia vastaan. Kuva Leijonat.fi/Pasi Mennander

Teksti Juha Laakso

Kaksi somerolaista palloilulajien huippulahjakkuutta aloitti uuden kalenterivuoden kansainvälisillä pelikentillä. Sami Päivärinta kantoi leijonapaitaa jääkiekon alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailuissa Kanadassa ja Iida Mikkonen esiintyi Suomen edustusasussa lentopallon alle 17-vuotiaiden Euroopan mestaruus -karsintaturnauksessa Slovakiassa.
Someron Pallon Junioreissa jääkiekkouransa aloittaneelle ja sittemmin Rauman Lukkoon siirtyneelle Päivärinnalle, 19, MM-turnaus oli jo uran kolmas. Mitalitili häneltä jäi näissä turnauksissa avaamatta, kun kolmannella yrittämällä Suomi taipui puolivälierävaiheessa niukasti (2–3) Ruotsille ja sijoittui Kanadan turnauksessa viidenneksi.

Tilastojen kärkileijona

Henkilökohtaisella tasolla Päivärinta lukeutui Suomen joukkueen onnistujiin. Hän pelasi keskushyökkääjän roolissaan kaikki viisi ottelua, keräten pelivastuuta Suomen hyökkääjistä neljänneksi eniten, noin viisitoista ja puoli minuuttia ottelua kohden. Tehopisteitä SoPa-kasvatti saalisti neljä (1+3), eli saman verran kuin Leijonien pörssikärki Joakim Kemell (2+2).
Myös niin sanotussa plus-miinustilastossa Päivärinta (+4/-0) oli yhdessä puolustaja Otto Salinin kanssa Suomen joukkueen kärkinimi neljän plus-maalin saldollaan. Tasakentällisin vastustajat eivät tehneet ainuttakaan maalia Päivärinnan ollessa jäällä ja alivoimapelissäkin hänen tililleen tuli vain kaksi takaiskua.
Turnauksen alkupuolella Päivärinta lukeutui MM-tapahtuman parhaisiin aloittajiin, mutta loppua kohden hänen suorituksensa aloituspisteillä hieman heikkenivät ja voittoprosentti putosi 60 tuntumasta täpärästi alle viidenkymmenen (49,25). Jäähyminuutteja ei herrasmiespelaajana tunnetun ”Pärrin” tilille kertynyt tässäkään turnauksessa.

Tilillä lähes 40 maaottelua

Maajoukkueuransa Päivärinta aloitti pari vuotta sitten alle 18-vuotiaiden ”pikkuleijonien” ryhmässä. Kevään 2021 MM-kisoissa Suomi sijoittui neljänneksi ja somerolainen oli mukana kaikissa seitsemässä ottelussa.
Vuosien 2021–22 taitteessa Päivärinta edusti Suomea jo alkuvaiheissa keskeytettyjen alle kaksikymppisten MM-kisojen kahdessa ottelussa Kanadassa. MM-tason kamppailuja nuorukaisen tilille kertyi kahdessa ikäluokassa neljätoista ja nuorten ikäluokkien maaotteluita kaikkiaan peräti 38. Niissä Päivärinnan tilille kirjattiin yhteensä viisi maalia ja neljätoista syöttöpistettä.
Kevätkauden aikana Päivärinnan pelit jatkunevat Lukon miesten ja nuorten liigajoukkueissa kotimaan kaukaloissa.

Iida Mikkonen oli mukana Suomen alle 17-vuotiaiden lentopallomaajoukkueessa Slovakiassa.

 

Mikkonen passaili EM-karsinnoissa

Someron Pallo/Lentopallon riveissä peliuransa aloittanut ja nykyisin salolaista LP Viestiä edustava 15-vuotias Iida Mikkonen vietti vuoden aluksi tiivistahtisen pelirupeaman Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen matkassa Slovakian Puchovissa.
Vuosina 2007 ja 2008 syntyneistä pelaajista koostuva Suomen joukkue osallistui ikäluokkansa Euroopan mestaruuskarsintaan. Samassa neljän joukkueen alkulohkossa olivat mukana turnausjärjestäjä Slovakia, Tshekki ja Kypros.

Ensimmäisenä pelipäivänä Suomi kukisti tiukan kamppailun jälkeen Tshekin 3–2 sekä huomattavasti heppoisemman Kyproksen puhtaasti 3–0. Myös seuraavan päivän ohjelmassa oli kaksi ottelua. Niistä ensimmäisessä sinivalkoiset voittivat Slovakian 3–2, mikä riitti sinetöimään lohkovoiton ja samalla tavoitteena olleen EM-jatkokarsintapaikan.
Vain muutamaa tuntia myöhemmin pelatussa turnausvälierässä naapurilohkon Sloveniaa vastaan Suomi joutui taipumaan erin 1–3. Seuraavan päivän ”pronssiottelussa” Tshekki otti hyvityksen alkulohkon tappiolleen ja 2–3 tappion myötä Suomi saavutti koko turnauksen nelossijan.
Iida Mikkonen jakoi turnauksessa vastuun Suomen hyökkäyspelin rakentelusta toisena passarina mukana olleen Sanni Siika-ahon kanssa. Molemmat onnistuivat pelinrakentelussa läpi turnauksen mallikkaasti, lukeutuen joukkueen avainpelaajiin.

Naisten liigassa taas somerolaisedustus

Tyttöjen EM-karsinnat jatkuvat huhtikuussa, jolloin jatkokarsijoiden joukosta seulotaan osanottajat heinäkuussa Serbiassa ja Unkarissa pelattavaan EM-lopputurnaukseen.
Seurasiirto SoPasta naapurikaupungin LP Viestiin on osoittautunut Mikkosen kohdalla onnistuneeksi ratkaisuksi. Sen lisäksi, että hän on vakiinnuttanut paikkansa tyttöjen maajoukkueessa, niin lahjakas toisen polven somerolaislentopalloilija on päässyt jo pelaamaan ensimmäiset vaihtonsa LP Viestin maineikkaassa naisten liigajoukkueessa.
Pääosan alkukauden kotimaan peleistään Mikkonen on pelannut LP Viesti/Akatemia -joukkueen riveissä naisten ykkössarjassa ja seuran B-tyttöjen joukkueessa valtakunnallisessa mestaruussarjassa.