Perjantai 13. päivä

0

Perjantai 13. päivä on yleisen taikauskoisen käsityksen mukaan epäonnen päivä. Niinpä vuoden ensimmäistä Tapaturmapäivä-kampanjaakin vietetään tällä viikolla. Punaisen Ristin ja useiden yhteistyökumppaneidensa koordinoimaa teemapäivää on vietetty jo yli 25 vuoden ajan. Tapaturmien ehkäisyn puolesta kampanjoidaan jokaisena perjantaina 13. päivä.

Tänään halutaan muistuttaa talven vaihtelevista keliolosuhteista, jotka lisäävät onnettomuusriskejä. Kylmenevä sää tuo tullessaan myös mustan jään, jota saattaa syntyä, vaikka lämpötila olisi plussan puolella.

Huonoja ajo-olosuhteita voi kompensoida alentamalla nopeutta. Alhaisempi nopeus tuo kuljettajalle lisää havainnointiaikaa sekä lyhentää pysähtymismatkaa. Oikea tilannenopeus myös ehkäisee pidon menetystä.

Vinkki liukkauden selättämiseen on hyvin yksinkertainen. Jos matkan aikana huomaa tien olevan liukas, pudotetaan nopeutta. Liukkaalla myös riittävän turvavälin pitäminen on entistäkin tärkeämpää, koska hyvätkään talvirenkaat eivät takaa kesäkelin pitoa.