Puheista kannattaa kuunnella faktat, ei kaikuja

0

Tämän viikon tiistaina löysin yllätyksekseni nimeni lehdestä. Tosin en oman kannanottoni vuoksi, vaan sosiaalidemokraatti A. Kotin toimesta. Mielipidekirjoituksessaan Kotti kuulee kaikuja puheistani siitä, miten ylenkatson pienituloisia eläkeläisiä (koska olen kritisoinut kaikille eläkeläisille suunnattua lähes ilmaista liikuntakorttia).
Avataanpa vähän tilannetta heille, jotka eivät ole seuranneet lehteä/poliittista keskustelua. Viime vuonna yksimielisesti päätettiin sivistyslautakunnassa, että eläkeläisten liikuntakorttikokeilu otetaan käyttöön. Käytännössä eläkeläiset pääsevät kaupungin kuntosalille omatoimisesti treenaamaan 6 kuukauden ajan samalla hinnalla kuin yksityisillä treenataan kuukauden ajan. Nihkeää yrittäjiä kohtaan, mutta tämän kerran eläkeläisten liikunnan puolesta!
Tällaisia epäterveellisiä kilpailuasetelmia en toivoisi minkään yrityksen ja kaupungin välille. Yrityksiäkin kun tämä maailma tarvitsee. Talous nimittäin toimii sillä tavalla, että yritykset maksavat tehdystä tuloksesta yhteisöveroa. Yhteisöverolla maksetaan yhteiskunnan yleisiä menoja. Tällaisia menoja ovat esimerkiksi kaupungille syntyvä taloudellinen vaje, mikä jää kaupungin liikunnan palveluihin, kun liikuntapalveluiden tuloista miinustetaan menot.
Kun puhuin yrittäjien ja kaupungin yhteisessä tilaisuudessa, jossa lehdessä 20.1. oli kirjoitettu, sanomani oli se, että kaupungin päättäjien tulisi paremmin huomioida päätösehdotelmissaan somerolaisten yritysten palvelut. Tuossa tilaisuudessa minun oli helppo muistaa eläkeläiskortti esimerkkinä, mutta olisin voinut kertoa myös jonkun muun esimerkin, miten somerolainen yritys ei ole ollut kaupungin prioriteettina.
Kaikkea ei voi pelata ”kotiin päin” eikä kannatakaan, mutta paikallisuuden pitäisi olla Someron kaupungin tahtotila. Hienona esimerkkinä tästä toimii koulussa järjestettävät lähiruokapäivät. Somerolaiset yrittäjät haluavat tehdä yhteistyötä kaupungin kanssa ja edistää kaupungin yrittäjäystävällisyyttä. Somerolla on hyvä yrittää!
Someron kaupungin strategiassa kaupunki haluaa olla yrittäjämyönteinen. Valitettavasti Somero ei loistanut yrittäjäbarometrissa, jossa muun muassa yritysilmapiiriä mitataan. Barometrin kärkisijoille somerolaiset yrittäjäyhdistykset kuitenkin haluavat kaupunkia viedä. Yrittäjäystävällisyyttä tehdään teoin. Esimerkiksi sellaisin teoin, joita harrastamisen mallissa on päästy näkemään. Palveluita on ostettu somerolaisilta yrityksiltä ja yhdistyksiltä. Tämä on se tie, mitä haluamme kaupungin kulkevan, yhdessä yritysten kanssa.
Se, että toivon kaupungin olevan yrittäjäystävällisempi, ei tee liikunnan tärkeydestä mitenkään vähäpätöisempää. Kotti itsekin kirjoittaa (24.1.), että tilaa ja tarvetta on niin yksityisille palveluille kuin kaupungin tuottamille palveluille. Tästä olen ehdottoman samaa mieltä, mutta käytännössä ilmaista kaupungin tarjoamaa palvelua vastaan on hankala kilpailla. Ehkä meidän pitäisi antaa eläkekortin käyttäjän päättää itse, missä salilla korttiaan käyttää esimerkiksi palvelusetelein?
Odotan kovasti kesällä saatavia tuloksia siitä, miten paljon enemmän eläkeläiset ovat kortin ansiosta liikkuneet. Toivon todella, että eläkeläiskortti laittaa eläkeläisiä liikkeelle, kukapa ei toivoisi? Liikkumattomuuden kustannukset yhteiskunnalle ovat kokonaisuudessaan 3 miljardia (UKK Instituutti). On sanomattakin selvää, että myös työikäisten liikkuminen on tärkeää, eikä pelkästään eläkeläisten. Niin kuin Kotti totesi, onneksi Somerolla on edullista liikkua kaikkien ikäryhmien.
Olen koulutukseltani muun muassa sairaanhoitaja ja hoitajan töissä kohtaan päivittäin pienituloisia eläkeläisiä ja ratkon heidän arjessaan kohtaamia haasteita. Joten, ensi kerralla, kun Antti kirjoittelet lehteen minun ylenkatsovan jotakuta, niin selvitä ensin faktat ja taustat. Älä sekoita minua sinun vaalikampanjoihisi tai muihinkaan poliittisiin hännän nostoihisi. Teen mieluummin yhteistyötä kuin tällaista vastakkainasettelua.

Liikkuvin terveisin

Laura Nuotio

valtuutettu, teknisen lautakunnan jäsen, Someron Yrittäjänaisten hallituksen jäsen, Someron yrittäjien hallituksen jäsen, hiihdon, uinnin ja kuntosalien ystävä