Sähkönsäästö onnistuu

0

Somerolaiset kotitaloudet ottivat energiansäästötalkoot tosissaan loppuvuodesta, jolloin ihmisiä kehotettiin säästämään sähköä Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman energiakriisin vuoksi.
Sähkönjakeluyhtiö Carunan data kertoi, että esimerkiksi marraskuussa sähköä kului Somerolla 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikilla Carunan asiakkailla luku oli 12 prosenttia. Caruna toimii sähkönjakelijana 74 kunnassa, ja sillä on Suomessa yhteensä noin 700 000 asiakasta.
Sähkönjakeluyhtiö vinkkaa, että yhden asteen lämpötilan alentamisella voi säästää lämmityskuluissa jopa viisi prosenttia.
Valaistuksen sähkönkulutus on alle 10 prosenttia kodin taloussähköstä. Helpointa on säästää kun sammuttaa turhat lamput ja käyttää ledejä.
Kylmälaitteet ovat keittiön suurimpia energiasyöppöjä, niiden kunto kannattaa tarkistaa ja sijoittaa ne kauas lämmönlähteistä.
Perinteisessä sähkökiukaassa noin puolet saunan lämmitykseen kuluvasta sähköstä kuluu esilämmittämiseen. Ahkeralle saunojalle heti valmis kiuas on kannattava vaihtoehto.
Lämpimän käyttöveden osuus asunnon energiankulutuksesta on suuri, ja siihen kohdistuvilla säästötoimenpiteillä voi vaikuttaa merkittävästi asumiskuluihin.