Somerolaiset yritykset uskovat pitkän tähtäimen energiaratkaisuihin

0
Uimahallissa on muun muassa alennettu hiukan hallin sisälämpötilaa ja saunoja lämmitetään vain yksi sekä naisten että miesten puolella.

Sähkön hinnannousun takia on tehty pieniä viilauksia

Someron kaupunki on tehnyt pieniä viilauksia sähköä säästääkseen. Esimerkiksi uimahallissa lämpiää vain yksi sauna kerralla naisten sekä miesten puolella. Hallin sisälämpötilaa on hieman laskettu, mutta ei altaan veden. Valaistuksia on säädetty.

Tilakeskuksen päällikkö Markus Älli sanoo, että viime aikoina on tehty sellaisia juttuja, jotka eivät asiakkaalle juurikaan tunnu eikä näy.

Hän muistuttaa energiaa säädellyn ja säästetyn jo ennen kuin hinnat pompsahtivat. Esimerkiksi katuvaloja on aikojen saatossa sammutettu yön ajaksi.

– Toimenpiteissä ei rynnätä kiihkeään laukkaan, vaan mietitään, että toimenpiteistä on hyötyä. Emme halua kurjistaa kaupunkilaisten elämää.

– Kaupungin eri toimijoiden toimintatavoista on tehty kartoitusta ja sitä kautta saadaan talotekniikkaan osviittaa, mitä jatkaa entisellään, muuttaa, poistaa ja parantaa, ja miten.

– Kun tämä kriisi alkoi, niin kaupassa vähennettiin valoja ja osa juomapisteistä otettiin pois päältä, sellaisia, joilla ei ollut merkitystä tuotteen säilyvyydelle, kertoo kauppias Mika Pukkila K-Supermarket Härkätiestä.

Toimet ovat tuottaneet tulosta.

– Kustannuksia on pystytty vähentämään noin 10 prosenttia. Tulos yllätti minut ja herätti miettimään mahdollisuuksia.

Pukkila sanoo, että Keskon yhteishankintana sähköä on saatu kohtuuhinnalla.

– Mutta silti hyviin aikoihin verrattuna hinta on noussut puolitoistakertaiseksi. Eli puhutaan useista kymmenistä tuhansista euroista vuodessa.

Mika Pukkila sanoo, että sähkönsäästämiselläkin on rajansa. Jos esimerkiksi ulkovaloja pimentää liikaa, niin pitkäkyntisille ja vandaaleille tulee lisää mahdollisuuksia. Sisäänkäynnit on oltava valaistuna.

Pukkilat ovat pyrkineet kokonaisvaltaisiin ja pitkälle tähtääviin energiaratkaisuihin.

– On asennettu aurinkopaneelit ja vaihdettu valoja ledeihin. Nämä säästökeinot on meillä jo käytetty.

Parturi-kampaaja Pirjo Lehtinen sanoo, että kotonaan hän voi säästää sähköä ja sammutella valoja huoneista.

– Eipä siihen töissä pysty. Ei asiakasta voi tukka märkänä päästää ulos eikä leikata hiuksia pimeässä.

Lehtinen on laskeskellut, että hänen yrityksessään sähköstä koituvat kulut ovat pysyneet toistaiseksi likimain samalla tasolla kuin aiempina vuosina.

Jaatimet on ollut pörssisähkössä viitisen vuotta. Toimitusjohtaja Jari Vaittinen sanoo, että pahimmillaan sähkölasku oli viime loka-marraskuussa. Se oli kaksinkertainen vuodentakaiseen.

– Liikevaihtoon suhteutettuna sähkönosuus on kuitenkin pieni osa potista. Ja hinnassa on tultu nyt parempaan suuntaan, eli alaspäin.

– Sähkön hinnan takia ei ole harkittu yövuoroon siirtymistä, ei sekuntiakaan. Ihmisten pitää elääkin, jatkaa Vaittinen.

Jaatimetin halli lämpiää kaasulla. Myös maaliuuni toimii kaasun voimalla.

– Hitsaamiseen tarvitaan sähköä. Eli jos alamme säästämään sähköä, se tarkoittaa, että lopetetaan hitsaaminen, työt ja tuotteiden tekeminen, asiakkaiden palveleminen ja lopulta yritys. Kyllä se on niin, että ilman sähköä meidän yritys ei pyöri, tiivistää Vaittinen.

Hallissa on led-valot. Jari Vaittinen uskoo pitkän tähtäimen suunnitelmiin ja energiaratkaisuihin.

– Olemme pohtineet aurinkoenergiaa. Siihen kenties päädytään.

Someron Säästöpankin toimitusjohtaja Petri Siviranta sanoo yrityksen tehneen energiaratkaisuja pitkällä tähtäimellä, ja aloittaneen jo monta vuotta sitten.

Jokaisessa konttorissa on uudistettu talotekniikkaa. Valaistus on vaihdettu ledeihin. Aurinkopaneelit on katolla. Lämmitysjärjestelmät on uusittu ja järkeistetty. Tilat lämpiävät talvella kaukolämmöllä.

– Meillä on toimittu etupainotteisesti ja varauduttu hyvin tulevaan. Se on vastuullista käyttäytymistä ja luonnonvarojen säästämistä.

– Samanlainen normisto on pankin sijoitusomaisuuden hallinnassa sijoituspuolella. Luottoa annetaan vastuullisille yrityksille. Tuetaan tuulivoiman rakentamista. Myönnetään pellonparannuslainaa. Saatetaan luontoa kuntoon samalla paikallisella tasolla ja muutetaan tulevaa paremmaksi, joka on meidän kaikkien vastuulla, lataa Siviranta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän