Somerolaisgraafikko suunnitteli postimaksulipukkeita Ahvenanmaalle

0
Mari Oksanen asuu Häntälän notkojen liepeillä. Toissa vuonna hän piirsi julistesarjan Somerolta ja yksi sen aiheista oli Häntälän notkot.

Åland Post julkaisi vuoden alussa uuden sarjan postimaksulipukkeita, jotka ovat tarramerkkejä. Teemana on puutarhamarjat, jotka somerolainen taitelija Mari Oksanen on kuvittanut . Niissä nähdään neljä herkullista marjaa, joita viljellään ahvenanmaalaisissa puutarhoissa.
– Postimerkkitoimeksianto oli tosi iloinen yllätys viime vuonna, sellaista ei todella joka päivä tule vastaan. Vaikka maailma ja postimerkkienkin merkitys ehkä on muuttunut, niin siinä ympärillä leijuu edelleen semmoinen tietty arvokkuuden aura, joten otin ihan kunnianosoituksena saada kuvittaa Ahvenanmaan postille merkkisarjan, Oksanen iloitsee.
Marjat, jotka löytyvät postimaksulipukkeista, ovat mustaviinimarja ( Ribes nigrum ), vadelma ( Rubus idaeus ), karviainen ( Ribes uva-crispa ) ja mansikka ( Fragaria × ananassa ).
Häntälässä asuva Oksanen debytoi postimerkkitaiteilijana, mutta ihastui heti kuvitustehtävään.
– Oli haastavaa luoda jotain pieneen kokoon; saada aiheisiin yksityiskohtia, mutta saada se kuitenkin näyttämään hellyttävän yksinkertaiselta katsojan silmissä. Työskentelen mielelläni kasveihin ja eläimiin liittyvien aiheiden ja orgaanisten muotojen parissa, joten puutarhamarjat sopivat minun tyyliini täydellisesti. Keksin melkein heti, että annan marjoille erilaiset luonteenpiirteet ja arvostin sitä, että minua kannustettiin luomaan leikkisiä ja värikkäitä lipukkeita realististen jäljennösten sijaan. Mustaviinimarjat ovat salaperäisiä konnia, vadelmat villejä veijareita, kun taas karviaiset ovat kullanmuruja piikkien seassa ja mansikka auringossa paahtuva pehmo, kertoo Oksanen Puutarhamarjoja -nimisestä sarjastaan.
Åland Post julkaisee noin 16 postimerkkiä vuosittain. Postimerkkien lisäksi Åland Post tarjoaa postimerkkien kerääjille useita muita postimerkkituotteita.
Kerkolasta kotoisin oleva graafinen suunnittelija Mari Oksanen palasi 2017 lapsuusmaisemiinsa Häntälään. Edellisvuonna häneltä ilmestyi julistesarja, jossa esiintyvät paikalliset ylpeyden aiheet Häntälän notkot, punaiset lumpeet ja Joensuuntie yöaikaan.
Työn tilasi Somerkirja. Kolmen julisteen sarja syntyi Somerkirjan Anna Hurran mukaan ajatuksesta esitellä ja nostaa oman paikkakunnan ylpeyksiä esiin uudella tavalla.
Oksanen on freelancerina työskentelevä kuvittaja ja graafikko.
”Inspiroidun luonnosta, myyteistä, tarinoista ja tunnelmista ja töissäni on usein leikillistä surrealismia ja symboliikkaa. Maalaan akvarelleilla sekä yhdistän kuvituksissani käsin tehtyjä piirroksia ja pintoja digitaaliseen työskentelyyn. Kuvitustyylini venyy aina yksityiskohtaisen realistisesta grafiikkamaisen tyyliteltyyn jälkeen”, hän esittelee itsensä kuvittajat.fi -sivulla.
Tämäkin vuosi on jo tuonut toimeksiantoja.
– Kyllä vuosi on alkanut ihan mukavasti töiden parissa eli muutaman aukeaman lehtikuvituksen merkeissä, Mari Oksman kertoilee kuulumisiaan.

Mikä postimaksulipuke?

-postimerkin kaltainen merkki, joka kiinnitetään postilähetykseen ja jolla ilmaistaan postimaksun suorittaminen
-otettiin Suomessa käyttöön 1980-luvulla
-ostetaan niitä varten suunnitellusta automaatista eli käytetään myös nimitystä automaattimerkki
-ei enää käytössä Manner-Suomessa, mutta Ahvenanmaalla ovat