Somerolaisten palloiluvuosi 2022: Koripallomitali ja muitakin ilonaiheita

0
Salolais-somerolainen yhteisjoukkue Meska juhli viime keväänä koripallon SM-hopeaa.

Teksti Juha Laakso

Päättynyt vuosi 2022 tuotti somerolaisille palloilulajien joukkueille ja myös yksittäisille pelaajille runsaasti ilonaiheita.

Suomen mestaruustasolla huippumenestykseen ylsivät koripallon somerolaisen erikoisseura Arska-Basketin kasvatit ja taustavaikuttajat, jotka olivat mukana oman seuransa ja salolaisen Mesucan yhteistyönä SM-hopeaa saavuttaneessa 14-vuotiaiden poikien joukkueessa.

Kahden seuran yhteisjoukkue tunnetaan nimellä MesucaArska-Basket ja sen viime kevään mitalisteihin kuului peräti kahdeksan somerolaista. Pelaajina mukana olivat Johannes Mäenpää, Luukas Kyyrä, Aatu Stark, Joni Salo ja Arttu Hakamäki sekä taustajoukoissa Jani, Justus ja Netta Mäenpää.

Syksyllä käynnistyneen ja kevääseen asti jatkuvan uuden pelikauden aikana ”Meska” jatkaa valtakunnallisessa mestaruussarjassa, nyt 15-vuotiaiden ikäluokassa.

Syyskauden Meska selvitti 25:sta SM-tason joukkueesta ainoana ilman tappioita ja lähtee tammikuussa metsästämään lopputurnauspaikkaa maan kärkijoukkueiden kesken pelattavasta jatkolohkosta.

Lentopallossa juniorimenestystä

Someron Pallon lentopallojoukkueet eivät keväällä yltäneet aivan valtakunnallisiin kärkisijoituksiin, mutta seuran kokonaispanos junioreiden pääsarjoissa oli vaikuttava. C-tytöt ponnistivat noin 130 joukkueen sarjassa sijaluvulle kymmenen, A-tytöt päätyivät sijalle kolmetoista ja B-tytötkin Suomen 20 parhaan joukkoon omassa ikäluokassaan.

C-tyttöjoukkue pääsi syksyllä aloittamaan uuden sarjakauden samalla pelaajarungolla, jolla se keväällä ylsi jo valtakunnan kärkikymmenikköön. Ei siis ihme, että kehitys on johtanut entistä vakuuttavampaan menestykseen tässä alle 15-vuotiaiden pelaajien sarjassa.

Loppuvuoden aikana SoPan C-tyttöjen ykkösjoukkue voitti yhdestätoista pelaamastaan sarjaottelusta kymmenen, eräsuhteella 23–5, ja poistui joulutauolle ikäluokkansa kärkiryhmänä Suomessa.

– Erot kärjessä ovat kuitenkin aika pienet. Tavoitteenamme on selviytyä mukaan SM-lopputurnaukseen ja päästä siellä kamppailemaan sijoituksista kuuden parhaan joukossa, SoPan C-ykkösen päävalmentaja Janne Lehtonen ennakoi maltillisesti.

SoPan kasvateista Anni Pettersson lukeutui loppuvuoden aikana mukana sekä alle 16- että alle 17-vuotiaiden maajoukkueryhmiin. Amalia Tuomola oli mukana alle 16-vuotiaiden ja nykyisin Salon Viestiä edustava Iida Mikkonen alle 17-vuotiaiden maajoukkueryhmässä.

Miesten liigoista viitossijat

Aikuisten pääsarjoissa somerolaisedustus nähtiin tuttuun tapaan miesten Futsal-Liigassa ja rullakiekon SM-liigassa.

Futsalissa Someron Voiman yhdestoista pääsarjakausi tuotti runkosarjan viidennen sijan ja tuo jäi myös seuran lopulliseksi sijoitukseksi pudotuspelikierrosten jälkeen. SoVon Arber Istrefi voitti runkosarjan pistepörssin jo kuudennen kerran urallaan, tällä kertaa 20 pelaamansa ottelun tehoilla 29+18=47.

Somerolaista pääsarjaperinnettä pitkä-ikäisimmillään edustava Pepe Roller oli vuonna 2022 kuudettatoista kertaa mukana rullakiekon SM-liigamittelöissä. Pepe jäi mitalipelien ulkopuolelle, sijoittuen viidenneksi.

Viivi Vuolalle EM-pronssia

Rullakiekosta Somerolle tuli viime vuonna myös kansainvälistä menestystä, kun Viivi Vuola valloitti paikan Suomen naisten maajoukkueesta, joka saavutti Espanjassa pelatussa Euroopan mestaruusturnauksessa pronssimitalin.

Veeti ja Ville Vuola edustivat samassa EM-turnauksessa Suomen alle 16-vuotiaiden maajoukkuetta, joka ylsi omassa sarjassaan viidenneksi.