SoPa rennosti ylempään loppusarjaan

0
Hymyssä suin. Jasna Viitanen ja kumppanit ovat alkukauden onnistumisillaan osoittaneet, että rennolla otteella ja hyvällä yhteishengellä saadaan hyviä tuloksia aikaiseksi.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Lounais-Suomen alueella lentopallon naisten kolmossarjaa pelaava Someron Pallon joukkue päätti alkusarjan tyylikkääseen kotivoittoon ja varmisti paikkansa helmikuussa käynnistyvään yläloppusarjaan.
SoPa sai alkusarjan päätöspelissä Joensuun koulun liikuntasaliin vieraakseen FC-57:n Sastamalan Äetsästä. ”Viisseiska” on kakkoslohkossa keskikastin joukkue, joka oli aiemmin kotikentällään taipunut somerolaisille täpärästi erin 2–3.
Lähtökohta tiistai-illan kamppailuun oli sellainen, että kolmen sarjapisteen arvoisella voitolla (erälukemin 3–0 tai 3–1) SoPa sinetöisi paikkansa kevätkauden yläloppusarjaan.
Avauserässä vieraat pyristelivät kahdeksan pisteen takamatkalta pisteen päähän, tilanteeseen 19–18. Kun erävoittoa ryhdyttiin tosissaan ratkomaan, SoPa lisäsi peliinsä pykälän tehoja, karaten 25–21 erävoittoon.
Toisen erän ensimmäiset pisteet jakautuivat tasaisesti, mutta aika pian kotijoukkue kaahasi omille teilleen ja murskaavaan 25–10 voittoon.
Kolmoserässä SoPa lannisti vastustajansa lopullisesti vahvoilla aloitussyötöillään ja tehokkaalla hyökkäyspelillään. Parhaimmillaan kotijoukkue oli kuudentoista pisteen johdossa, mutta höllensi lopussa sen verran otettaan, että FC-57 pääsi kuromaan eron kymmeneksi pisteeksi, loppulukemiin 25–15.
Koko ottelu siis päättyi somerolaisjoukkueen selkeään 3–0 voittoon. SoPa nousi kahdeksan joukkueen muodostamassa lohkossa kakkossijalle ja säilyttää sijoituksensa kolmen parhaan joukossa, käypä muiden joukkueiden viimeisissä peleissä kuinka tahansa.

Liigakonkari yhä hyvässä tikissä

Kentän ylivoimainen hahmo oli SoPalle lähes kaksikymmentä tehopistettä hyökkäyksillään ja syötöillään takonut Leena Talonen. Myös kenttäpuolustajana ja aloitusten nostajana Talonen teki miltei täydellistä työtä.
– Pari erää olisi vielä voitu pelata, kun tuntui, että alkupelin lämmittelyn jälkeen pääsin vauhtiin vasta kolmannessa erässä, aikoinaan SoPan riveissä pitkälti toistasataa liigaottelua pelannut Talonen naureskeli ottelun jälkeen.
Pääsarjauransa jälkeen Talonen ”jäähdytteli” jonkin aikaa SoPan kakkossarjajoukkueessa, mutta piti sittemmin pitkän tauon lentopallopeleistä. Juniorivalmennuksessa hän on toki ollut mukana jo vuosia, mutta oma pelituntuma pysyi yllä lähinnä salibandykentillä.
– Muutaman pelin olen nyt käynyt pelaamassa tämän joukkueen kanssa ja todella hauskaa on ollut. Varmaan tulee, mahdollisuuksien mukaan, lähdettyä loppukaudenkin peleihin, edelleen nelikymppisenä erinomaisessa kunnossa oleva ja yleispelaajana lajitaidot suvereenisti hallitseva ”Lele” Talonen ounasteli.

Täysillä, muttei liian vakavasti

Pelkästään Talosen tehojen varassa SoPa ei ollut, vaan hyviä suorituksia nähtiin kaikilta muiltakin kentällä käyneiltä sopalaisilta. Ässäsyöttötalkoisiin ja hyökkäysten päättämiseen osallistuivat myös toinen yleispelaaja, Krista Valtonen, keskipelaajat Janita Rietz ja Jelena Viitanen, hakkuri Jasna Viitanen ja hienosti peliä pyörittänyt passari Janika Helenius. Salla Heino tuli päätöserään toiseksi keskipelaajaksi ja Pinja Vahtera urakoi liberopelaajan roolissa varmaotteisesti läpi ottelun.
Erityiskehut SoPan joukkue ansaitsee asenteestaan, joka kelpaa esimerkiksi mille tahansa ryhmälle lajiin ja sarjatasoon katsomatta. Kentällä laitettiin kroppaa likoon ja jokaisesta pallosta taisteltiin viimeiseen asti, mutta suoritusten välissä suoritettiin rennot ”ulospuhallukset” ja kanssapelaajia kannustettiin hymyssä suin.
Muista SoPan kolmossarjajoukkueessa tällä kaudella esiintyneistä pelaajista Aino Kauha oli tiistainakin mukana kokoonpanossa ja reserviin jäivät tällä kertaa Vilma Pyykkö, Roosa Pura sekä Krista Mäkinen.
Parin viikon kuluttua käynnistyvässä loppusarjassa SoPa saa vastustajikseen kakkoslohkon voiton jo varmistaneen Perniön Urheilijat sekä ykköslohkon kärkiryhmät Raision Loimu/3:n ja Rauman Urheilijat. Kolmas yläsarjapaikka jäi molemmissa lohkoissa ratkaistavaksi alkusarjan päätöspeleissä.

A-tytöille kolme voittoa Helsingistä

SoPan A-tyttöjen joukkue palasi vuoden ensimmäisessä ja kauden neljännessä valtakunnallisessa poolivaiheen turnauksessa ryminällä takaisin ylemmälle sarjatasolle.
SoPa osallistui kolmen muun joukkueen kanssa nelospoolin D-tason turnaukseen Helsingissä. LP Kangasalaa vastaan SoPa selvitti avauserässä vastustajan eräpallon, nousten 26–24 voittoon. Toisen erän voitto heltisi somerolaisille jo vaivattomammin, pistein 25–19. Toisessa ottelussaan SoPa kaatoi Järvenpään Blues Volleyn selkein 2–0 (25–11, 25–12) numeroin.
Turnausvoitto ja nousu seuraavan poolivaiheen C-tasolle ratkesi päätöspelissä järjestävää seuraa, PuMa-Volleyta vastaan. Helsinkiläiset raapivat avauserän 25–20 voitokseen, mutta SoPa oli kahdessa seuraavassa parempi lukemin 25–16 ja 15–11.
Turnausvoitto siis tiesi somerolaisjoukkueelle nousua viidennen poolikierroksen C-lohkoon, eli A-tyttöjen ikäluokassa Suomen kahdentoista parhaan joukkueen kastiin. Helmikuun 11. päivän turnausmatka tulee suuntautumaan Joensuuhun, missä 5C-lohkon turnauksen järjestää sikäläinen Joen Juju.
SoPan pistekärjet Helsingissä olivat Emeliina Tähtinen (21), Saana Salminen (20) ja keskimmäisen ottelun huilannut Minttu Grönholm (19). Blues Volleyta vastaan nousi näkyvästi esiin Nea Mattila (10).

C-tyttöjen SM-kärki lauantaina Somerolla

Tasokasta lentopalloilua on tarjolla Somerolla taas lauantaina, kun C-juniorityttöjen Suomen mestaruussarjan kärkikvartetti kokoontuu viidennen poolivaiheen turnaukseen Joensuun koulun liikuntasaliin.
SoPa on jo usean kierroksen ajan pitänyt hallussaan kärkijoukkueen titteliä tässä valtakunnallisesti yli 120 joukkueen vahvuudella pelattavassa sarjassa. Lauantaina se kohtaa ensimmäiseksi helsinkiläisen PuMa-Volleyn, sen jälkeen Nurmon Jymyn ja päätteeksi LP Kangasalan.
Vieraiden joukossa ei ole ainuttakaan väheksyttävää vastustajaa, mutta etukäteen arvioiden kovimman työn takana somerolaisten voitot saattavat olla aina uutterasti puolustavaa Nurmoa sekä kauden toistaiseksi ainoan tappiomerkinnän SoPan sarakkeeseen aiheuttanutta Kangasalaa vastaan.