SoPalle kaksi taisteluvoittoa, kun Suomen parhaat kokoontuivat Somerolle

0
Tiukka taistelu päättyi somerolaisten voittoon – kuten ilmeistäkin voi päätellä.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Suomen parhaat lentopallon C-tyttöjen juniori-ikäluokan seurajoukkueet kokoontuivat Somerolle viidennen poolikierroksen turnaukseen.
Läpi alkukauden tätä yli 120 osanottajan sarjaa hallinnut Someron Pallo sai Joensuun koulun liikuntasaliin vieraikseen kolme muuta C-tyttöjen huippujoukkuetta: LP Kangasalan, Nurmon Jymyn ja helsinkiläisen PuMa-Volleyn.
SoPa aloitti tiukan kolmen pelin rutistuksensa PuMaa vastaan. Avauserän kotijoukkue voitti suuremmitta tuskitta pistein 25–17 ja oli hyvää vauhtia porhaltamassa toisenkin erän voittoon.
SoPa johti erää pistein 20–15, kunnes pelipäivää loppuun asti leimannut ailahtelu alkoi. PuMa vei loppuerän nimiinsä 10–3, tasoittaen erävoitot 1–1:een.
Ratkaisevassa kolmoserässä SoPa sai taas pelinsä raiteilleen, eikä jättänyt helsinkiläisille mahdollisuuksia enempien harmien aiheuttamiseen. Tärkeä avausvoitto tästä pelistä siis SoPalle erin 2–1 (25–17, 23–25, 15–6).
SM-sarjan aiempien poolivaiheiden keskinäisissä kamppailuissa SoPa oli kaatanut pääkaupunkilaiset kahdesti suoraan kahdessa erässä, joten kolmannella yrittämällä PuMa onnistui avaamaan erävoittotilinsä somerolaisia vastaan.

Jymyn kanssa taas kolme erää…

Toisella kierroksella SoPa sai vastaansa Nurmon Jymyn, josta somerolaiset olivat aiemmissa turnauksissa ottaneet kahdesti täpärän 2–1 voiton. Ei siis ollutkaan ihme, että tälläkin kerralla voittaja ratkaistiin ”pitkän kaavan” kautta.
SoPa jatkoi siitä mihin oli PuMa -ottelun päättänyt, eli tasaisen kovaan suorittamiseen koko joukkueen voimin. Ensimmäinen erävoitto kilahti kotijoukkueen plakkariin hienon esityksen jälkeen pistein 25–15.
Sopalaisten hyvä ote ei kuitenkaan kantanut erätauon ylitse, vaan Nurmo karkasi kakkoserän aluksi 10–0 johtoon. Pikkuhiljaa SoPa pääsi taas pelijuoneen kiinni, kuroi vieraiden etumatkan umpeen ja nousi jopa 20–19 johtoon. Ratkaisupallot Jymy selvitti kuitenkin paremmin, tasoittaen erävoitot lukemin 25–23.
Kolmannen erän alkupalloissa SoPalle tuli taas muutama virhe liikaa ja kun lyhyestä erästä oli kyse, vieraiden 6–1 johto osoittautui liian suureksi. Loppuerä mentiin kutakuinkin tasatahtiin, joten Jymy kuittasi tililleen kauden ensimmäisen voittonsa somerolaisista, erälukemien ollessa 2–1 (15–25, 25–23, 15–9).

…niin myös Kangasalan

Viimeisessä ottelussa SoPa kohtasi päivän aiemmat kamppailunsa puhtaasti 2–0 voittaneen LP Kangasalan. Kamppailusta osattiin odottaa tasaista jännitysnäytelmää, olihan kumpikin joukkue voittanut aiemmin kaudella toisensa eräluvuin 2–1.
Kolmen erän koitoksen SoPa ja Kangasala järjestivät kolmannessakin kohtaamisessaan. Päätösvihellyksen kaikuessa kentällä juhli kotijoukkue ja kentän laitamilla hienosti omiaan läpi turnauksen kannustanut somerolaisyleisö.
Lopputulos tämän hetken kahden kovimman suomalaisen C-tyttöjoukkueen välisessä taistelussa oli SoPan 2–1 (26–28, 25–23, 15–8) voitto. Tulos varmisti somerolaisjoukkueen säilymisen seuraavaankin poolivaiheeseen neljän kärkijoukkueen A-ryhmässä.
Päätöspeli oli, osin varmasti kovasta pelirasituksestakin johtuen, molemmilta joukkueilta hyvien ja huonojen suoritusten vuoristorataa. Avauserän lopussa LPK selvitti kolme vastustajan eräpalloa ja toisessa erässä vuorostaan SoPa nousi 21–22 tappioasemasta tasoittavaan erävoittoon.
Kolmoserässä SoPa ehti menettää lupaavan (4–1) alkujohtonsa, mutta havahtui erän puolivälissä hirmuiseen loppurutistukseen, kääntäen Kangasalan (7–6) johdon selkeäksi seitsemän pinnan voitokseen.
Someron turnauksen kuudesta ottelusta neljä venyi täysimittaisiksi kolmen erän kamppailuiksi. Kolme joukkuetta, LP Kangasala, SoPa ja Jymy päätyivät kaikki kahden voiton ja tappion saldollaan neljään pisteeseen. LPK otti parhaan eräsuhteensa (5–2) turvin ykkössijan, ennen SoPaa (5–4) ja Nurmoa (4–4).
LP Kangasala ja SoPa siis jatkavat helmikuun 18. päivänä pelattavalla kuutoskierroksella A-poolissa, johon ne saavat seurakseen B-poolin kärkikaksikon, Pieksämäen Tsempin ja Loimaan Jankon.

Onnistumisia koko joukkueelta

Yleispelaaja Anni Pettersson takoi voitokkaassa päätöspelissä SoPalle peräti kaksikymmentä tehopistettä, nousten päälle neljänkymmenen pinnan kokonaissaldollaan turnauksen ylivoimaiseksi pistekärjeksi.
Ennen kaikkea SoPa oli kuitenkin tasainen yhdistelmä, niin hyvillä kuin huonommillakin hetkillään. Joukkue teki peruskuusikollaan tasaisesti tulosta, kiitos taitavan pelinpyörittäjän Olivia Lehtosen, joka jakoi hyökkäysvastuuta laajalle rintamalle. Toisen yleispelaajan roolissa hääri Emma Lehtonen, hakkurina Siiri Puotsaari, keskipelaajina pääosin Anni Luoto sekä Amanda Juselius ja liberopelaajana vastaanotto- ja puolustuspeliä johti esimerkillisesti Amalia Tuomola.
Riia Juselius kävi valppaana vaihtopelaajana tarjoamassa lyhyitä palautumisjaksoja vakiokuusikon pelaajille, mutta pientä vammaa potevan keskipelaaja Lotta Känkäsen peliosuudet jäivät tällä kertaa tavallista lyhemmiksi.
– Toivottavasti Lotta kuntoutuu kauden viimeisiin turnauksiin, sillä joukkue tulee tarvitsemaan hänenkin panostaan tiukoissa loppupeleissä kovasti, SoPan C-tyttöjen päävalmentaja Janne Lehtonen sanoi.
Lehtonen oli pääosin tyytyväinen suojattiensa esitykseen kotikentällä, jos kohta muutamat pitkät virhejaksot saivat valmentajan hieman mietteliääksi.
– Noin pitkät pisteputket joita tänään annettiin vastustajille, ovat tälle joukkueelle hyvin harvinaisia. Välillä pelimme kulki suorastaan loistavasti, mutta yhtäkkiä ote saattoi käsittämättömästi kadota. Keskittyminen jokaiseen palloon täytyy saada jatkossa pidettyä tarkempana.

Somerolaisvoimin kärkikuusikkoon

Vaikka SoPan C-tytöt ovat vakiinnuttaneet paikkansa SM-sarjan terävimmässä kärjessä, valmentaja ei vielä lähde ennakoimaan kevään menestystä.
– Tavoite on ja pysyy siinä alkuperäisessä, eli pääsyssä SM-lopputurnaukseen ja yltämisessä siellä kuuden parhaan joukkoon. Se, puhumattakaan sijoituksista siitä ylöspäin, olisi erittäin kova suoritus tällaiselta puhtaasti ”oman kylän joukkueelta”, Lehtonen muistutti.
Harmi vain, että vakuuttavaa jälkeä kentällä tekevä somerolaisjoukkue tuskin pääsee loppukaudenkaan aikana esittelemään taitojaan varsinaisella kotikentällään ja suuremmalle kannustajajoukolle.
– Kunpa joskus saisimmekin järjestää tällaisen tapahtuman monitoimitalossa, jossa pidämme suurimman osan harjoituksistamme. Siellä olisi tarjolla myös huomattavasti paremmat katsomo-olosuhteet yleisölle, Lehtonen huomautti.

Kakkosjoukkue kakkoseksi Raisiossa

SoPan C-junioreiden ykkösjoukkueen pelatessa kotiturnaustaan, seuran tämän ikäluokan kakkosjoukkue oli mukana vähän alemman, eli G-tason viitoslohkon turnauksessa Raisiossa.
SoPa/2 joutui tunnustamaan takavuosien huippupelaajan Ville Kakon luotsaaman Raision Loimun paremmakseen erin 2–0 (25–19, 25–19), mutta venyi sen jälkeen kahteen peräkkäisen voittoon tiukoissa kolmen erän kamppailuissa.
Lapin Narvi-Pallon SoPa kukisti 2–1 (25–21, 16–25, 15–13) ja Hämeenlinnan Lentopallokerhon niin ikään 2–1 (22–25, 25–21, 15–12), napaten Loimun kannoilla turnauksen kakkossijan.

Nämä ”räystäät” pitävät! SoPa torjui PuMa-Volleyn hyökkäyksiä Amanda Juseliuksen (17) ja Siiri Puotsaaren (4)… kuten myös Olivia Lehtosen ja Anni Luodon voimin.