Suurrikollinen!

0

”Ei voi olla totta!”, huokaisin ääneen kotona. Posti oli tuonut kirjeen Tukholmasta. Lähettäjä oli”jokin” Swedish Transport Agency

Tarina alkoi siitä, kun lähdimme 9. elokuuta Viking Linella auton kanssa Ruotsiin. Luvassa oli kesälomareissu naapuriin, sisältäen Lars Winnerbäckin konsertin Uppsalassa ja vierailun viereisen Litslenan keskiaikaiselle kirkolle, isoisäni suvun satojen vuosien takaiseen kotikuntaan ennen Suomeen tuloa. Lisäksi tietenkin muutama kierros golfia. Tuo ”Ruotsin kierros” oli päivitetty vastine edelliskesän ”Länsirannikon kierrokselle” Suomessa.

Lautta saapui tiistai-aamuna ennen seitsemää Värtanille, josta suuntasimme heti ulos kaupungista. Katuosuudet olivat kesälomakauden vuoksi hiljaisia, kuin huopatossutehtaan sisäänajoväylä arkiaamuna. Vertailun vuoksi, tavallinen Someron toriperjantai on ruuhkaisempi kuin reittimme Tukholmassa tuona kyseisenä aamuna.

Siinä vaiheessa emme hokanneet, mitä tuli tehtyä.Sen tiedon saisimme vasta paria kuukautta myöhemmin lokakuussa, jolloin kotiin saapui tuo alussa mainittu kirje Ruotsista.

Kirjeessä luki: ” Päätös ruuhkaverosta Ruotsin lainsäädännön (2004:629) nojalla. Maksuvelvollisuus astuu voimaan, kun ruuhkaveromaksualueen maksuasema ohitetaan maksuvelvollisella autolla.”

Summa oli 35 SEK eli 3,28 euroa. Niin suuri rikollinen teko tuli tehdyksi, että siitä oitis piti lähettää sakkoon verrattava rangaistusmaksu, jonka perille toimittaminen aiheuttaisi vähintään saman verran liikenneruuhkia ja ylenpalttisia kustannuksia, kuin mitä oli ollut alkuperäinen rikos. Ukaasina oli, että ellen maksa ruuhkaveroa ajallaan, minulta perittäisiin lakisääteinen 500 SEK:n lisämaksu (46,79 euroa).

Paha vain, etten ole kovinkaan tarkka siitä, mitä maksan pari päivää etuajassa ja minkä laskun pari päivää myöhässä. Maksoin tämän siis kaksi päivää myöhässä, mutta maksu saajalle kirjautui, nykyajan huikeasta datavälitysnopeudesta johtuen, perille vasta kuuden päivän perästä.

Suuren rikoksen maksuvaade kasvoi näin 14-kertaiseksi. Riistokorkona laskien nousu oli”vaatimattomat”+1 328 prosenttia.

Kirjaan tapahtumat huvittuneena, en enää epäuskoisena. Mutta entä jos Tukholman ruuhkamaksupolitiikasta otettaisiin mallia Somerolle…

Siispä näin: Jos kuka tahansa, ihan tavallisena aamuna tai iltana, ajelee edestakaisin Joensuuntietä, niin laskettakoon hänen ajonsa yhteen. Ja ” ruuhkalaskutettaisiin” myöhästymisistä sievoisilla summilla suurkaupunki Tukholman malliin.

Someron kaupunki saattaisi saada aikaan tällä hankintamallilla (lue: sakoilla) tuntuvat lisätulot. Suhteutettuna vähintään yhtä isot kuin Tukholma.

Jätän tämän nyt tähän ihan vaan tutkittavaksi….

Sauli Kaipainen

toimittaja