Uuden kauden Leader-tuet haettavissa keväällä

0
Vanha Leader-kausi päättyi vuodenvaihteessa ja uusi alkoi. Varsinainen uuden kauden hankehaku aukeaa keväällä, mutta hankkeiden käsittely jatkuu katkeamatta. Marttilan liikennepuisto oli yksi päättyvän kauden hankkeista, kertoo Jokivarsikumppanien toiminnanjohtaja Taina Sainio.

Teksti ja kuvat Asko Virtanen

Vuonna 2014 alkanut Leader-kausi päättyy vuodenvaihteessa. Vuoteen 2027 saakka ulottuvan uuden kauden tuet ovat haettavissa vasta loppukeväällä, mutta hankkeiden valmistelu ja neuvonta jatkuvat katkeamatta.

Varsinais-Suomen Jokivarsikumppanien alue kattaa Auranmaan, Loimaan ja Someron alueen. Tarvasjoki siirtyi vuodenvaihteessa osaksi Varsin Hyvää -toimintaryhmää. Kauden aikana Jokivarsikumppanit on tukenut erilaisia hankkeita vähän yli viidellä miljoonalla eurolla.

– Strategialla on ollut kolme tukijalkaa: yhteisöllisyyden kehittäminen, luonto- ja kulttuuriarvojen kehittäminen ja elinkeinotoiminnan tukeminen. Eniten on korostunut yhteisöllisyyden kehittäminen, kertoo Jokivarsikumppanien toiminnanjohtaja Taina Sainio.

Jokivarsikumppanit on hakenut tulevalle kaudelle jaettavaksi 5,55 miljoonaa tukirahaa eli hieman enemmän kuin mitä päättyneellä kaudella jaettiin. Paljonko saadaan, selviää tammikuun puolivälissä.

Toisin kuin usein ajatellaan, Leader-raha ei ole pelkkää EU-rahaa. EU:n osuus on 42 prosenttia, valtion 38 ja kuntien 20 prosenttia rahoituksesta.

Linja pysyy tulevallakin kaudella pääpiirteissään samana, vaikka viilauksia strategiaan onkin tehty ja tulossa on myös uusia tukimuotoja kuten pieniä tukia yritysten kehittämiseen ja maatalouden kokeilutuki, joka on kokonaan uusi tukimuoto.

Suurin osa Jokivarsikumppaneiden saamista hakemuksista on johtanut tuen saamiseen.

– Hankkeista vain muutama prosentti hylätään, mutta tukisumma on yleensä pyydettyä pienempi ja hankkeita kehitetään paljon yhdessä. Kovin valmiin hakemuksen kanssa ei kannata edes tulla. On järkevämpää, että tuen hakija on meihin yhteydessä jo varhaisessa vaiheessa, Sainio sanoo.

Päättyvän kauden aikana tukikohteet ovat summiltaan ja muutenkin vaihdelleet paljon.

– Tulevaisuudessa on mielenkiintoista nähdä, millaiseksi kolmannen sektorin ja kuntien työnjako muodostuu, Sainio sanoo.

Somerolla lähes 30 hanketta

Teksti Kati Uusitalo

Leader-toimintaryhmä Jokivarsikumppanit on päättyvällä toimintakaudella tukenut 17:ää somerolaista hanketta. Lisäksi Somero on ollut mukana 12:ssa koko alueen kattavassa hankkeessa.

Toiminnanjohtaja Taina Sainio kiittelee, että Somerolla on aina ollut hyvä tekemisen kulttuuri ja yhteisöllisyys on kaupungin strategiassa otettu erinomaisesti huomioon.

– Vaikka hankkeet eivät yksistään tietenkään kerro paikkakunnan aktiivisuudesta, lisääkin hankkeita Somerolla voitaisiin kehitellä.

Rahoitusta saaneissa hankkeissa näkyvät luontoarvot ja erityisesti kulttuuri.

– Paimionjoki-yhdistys ja Someron kulttuuriyhdistys ovat olleet aktiivisia, hän nostaa esimerkiksi ja listaa hankkeista myös Kulttuurigallerian, Kiiruun tilan kehittämisen, Ämyrin äänentoiston uusimisen sekä Somerniemen kesäteatterin hankkeen.

– Hankerahalla tuettiin myös kaupungin juhlavuoden tapahtumia.