Valaranta säkenöi keilafinaalissa

0
Samu Valarannan ”vasuri” on heilahtanut... ja huippuvireinen voittaja voi todeta taas yhden kaadon syntyneen.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Turun Palloseuran keilaajia edustava euralainen Samu Valaranta hämmästytti kanssakilpailijoitaan ja Someron keilahallin yleisöä OP-Lounaismaa -turnauksen finaalitapahtumassa.
Se, että Someron edellisenkin keilailun valtakunnallisen erikoiskilpailun voittanut Valaranta avasi kuuden sarjan loppukilpailun kolmensadan pisteen maksimituloksella, ei vielä aiheuttanut kuin pienen kohahduksen. Olihan Valarannan tilillä jo ennestään yli viisikymmentä täysosumasarjaa, joista neljä tehtynä hallin Someron radoilla.
Toisen sarjan alkuun euralaisen piti suorittaa pari paikkoheittoa, mutta sen jälkeen hänen kaatomyllytyksensä oli huikeaa seurattavaa: Toisen sarjan loppu ja koko kolmas sarja siihen perään tuottivat 22 peräkkäisen kaadon putken ja toisen kolmesatasen lyhyen ajan sisään.
Tuon näytöksen jälkeen keilahalli jo raikui suosionosoituksista – ja aivan syystä. Samanlaisia temppuja Suomen keilaradoilla nähdään perin harvoin. Kolmen heittosarjan Suomen ennätystuloksen, 880 pistettä, on saavuttanut vuosia sitten kaksi keilaajaa (Toni Laine, Esa Nieminen). Valarannan noteeraus (879) jäi kyseisestä ennätyksestä pisteen päähän ja sijoittuu nyt Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi.

Ratatuntuma heikkeni loppua kohden

– Ei tällaisia sarjoja usein osu kohdalle, vaikkakin tämä oli nyt minulle kolmas kerta kun onnistuin tekemään kaksi kolmesatasta samassa kilpailussa, Someron turnausfinaalin kuuden sarjan kokonaispistemäärällä 1546 voittanut Valaranta myhäili.
Kilpailu vietiin lävitse niin sanotulla ”amerikkalaisella pelitavalla”, jonka aiempi halliennätys, sekin Valarannan nimissä, oli neljä pistettä huonompi. Eurooppalaisella pelitavalla Valaranta on latonut Somerolla kuuden sarjan halliennätykseksi yhteistuloksen 1572 pistettä.
– Aloitin heitot ykkös- ja kakkosrataparilta, jossa sain heittoihin todella hyvän tuntuman. Myös seuraavat sarjat kolmos- ja nelosradoilla sujuivat vielä hyvin, mutta viimeisten sarjojen viitos- ja kuutosratoihin en saanut missään vaiheessa samanlaista tuntumaa, voittaja taustoitti loppua kohden hieman laskenutta tuloskaartaan.
Viisikymmentä kaatoa päivän aikana tehnyt Valaranta teki SE-lukemia hiponeen aloituksensa jälkeen kolmeen viimeiseen sarjaansa pisteet 217, 244 ja 206. Päätössarjassa hänen edelleen nousivat Pinja Laukkanen /Nasevat, Raisio (228) ja Jaakko Rantala /TPS (227).

SomKe:n Mäkilä heitti kakkoseksi

Kaukana voittajan takana turnauksen kakkossijan valloitti Someron Keilaajien forssalaisheittäjä Tero Mäkilä. Hän kirjautti yhteistuloksen 1311 pistettä, jättäen helsinkiläistä Bad Boys –seuraa edustavan Harri Katajiston kuuden pisteen päähän.
Mäkilä sai sarjaa kohden neljäntoista pisteen tasoitushyvityksen, eli hänen nettopisteensä olivat päivän kolmanneksi korkeimmat, 1227. Nettopisteissä Rantala (1276) kiilautui Valarannan ja Mäkilän väliin, mutta muiden kilpailijoiden tasoitukset huomioiden TPS:n loimaalaisvahvistuksen oli taivuttava kisan kuutossijalle.
SomKe:n hyvää kokonaispanosta OP-Lounaismaa -turnauksessa täydensivät kahdeksanneksi sijoittunut forssalainen Timo Toivonen (1215/1143), hänestä neljäntoista pinnan päähän jäänyt Olli Lehtinen (1201/1069) ja sijaluvulle yksitoista päätynyt Immo Pulkkinen (1079/965). Somerolaiskeilaajien keskinäisessä mittelössä Lehtinen oli siis tällä kertaa ykkönen.

Keilailun OP-Lounaismaa-turnauksen finaali:
1) Samu Valaranta TPS 1546 (tasoitukset: 0), 2) Tero Mäkilä SomKe 1311 (84), 3) Harri Katajisto Bad Boys 1305 (144), 4) Timo Leppänen Bad Boys 1298 (180), 5) Jukka Pilvinen VEE 10 1280 (102)… 8) Timo Toivonen SomKe 1215 (72), 9) Olli Lehtinen SomKe 1201 (132)… 11) Immo Pulkkinen SomKe 1079 (114). (Kilpailussa mukana 82 heittäjää, joista finaalissa 12 parasta).