Vuonna 2016: Urheilumies henkeen ja vereen

0
Timo Rannikko

Somero-lehti 12.2.2016

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Tänään seitsemän vuosikymmenen täyttymistä juhlistava Timo Rannikko on ehtinyt olemaan urheiluelämässä monessa mukana. Ihmekös tuo, kun hän tuli perustaneeksi urheiluseurankin jo ennen rippikouluikää.
– Syntymäkunnassani Sammatissa harrastimme poikaporukassa urheilulajeja laidasta laitaan, kesät talvet, niin kuin siihen aikaan oli tapana. Olisinko ollut kolmen- neljäntoista ikäinen, kun perustin urheiluseuran nimeltään Kirkonkylän Kiri ja ryhdyin tietysti samalla sen puheenjohtajaksi, Rannikko naurahtaa jo varhain esille tulleita organisaattorin taipumuksiaan.
Kirin toiminta laantui parissa vuodessa ja Rannikko kavereineen siirtyi urheiluseura Sammatin Sampoon. Parikymppisenä mies ehti hetken aikaa heiluttelemaan puheenjohtajan nuijaa tässäkin, nyt jo yli sadan vuoden ikään ehtineessä yleisseurassa.

Voima-side Someroon kestää

Sammatin aikoinaan Timo Rannikko oli päässyt mukaan työelämään paikallisessa Osuuskaupassa ja käynyt välillä suorittamassa asepalveluksen Helsingin Santahaminassa.
– Maaliskuun alussa vuonna 1967 sain siirron Sammatista Someron Osuuskauppaan. Eipä käynyt tuolloin mielessä, kuinka kestävät siteet sen muuton myötä tulikaan uuteen paikkakuntaan solmittua, vetreä seitsenkymppinen hymähtää.
Somerolta Rannikon matka tosin jatkui 1980-luvun lopulla Helsinkiin, ensin rakennusliikkeen ja myöhemmin kaupungin palvelukseen. Yhteys Somerolle on kuitenkin säilynyt katkeamattomana ja tiiviinä läpi vuosikymmenten, kiitos ennen kaikkea urheiluseura Someron Voiman ja sen monipuolisen urheilutoiminnan.
– Voiman toimintaan tulin mukaan vuonna 1970. Sammatissa olin saanut kipinän nyrkkeilyyn ja täällä kysyin heti Nyströmin Keijolta , josko voisin alkaa vetämään seurassa nyrkkeilyharjoituksia.
Uusi laji sai mukavasti tuulta alleen ja pari vuotta myöhemmin Someron silloisessa Työväentalossa järjestettiin ensimmäiset kansallisen tason nyrkkeilykilpailut.
– Siitä lähtien perinne on säilynyt katkeamattomana. Pitkään järjestimme kahdet isommat kilpailut vuosittain, mutta nykyään kilpakehä pystytetään enää kerran vuodessa, joulukuun Hopeahanska-turnaukseen.

Kisojen koordinointi vaatii vaivannäköä

Vuodenvaihteessa Timo Rannikko jätti pitkäaikaisen pestinsä Suomen Nyrkkeilyliiton varapuheenjohtajana. Edelleen hän on kuitenkin ”naimisissa” lajin kanssa monien muiden luottamustehtävien kautta: Työväen Urheiluliiton nyrkkeilyjaostossa puheenjohtajuus jatkuu edelleen, samoin Nyrkkeilyliiton kilpailuvaliokunnan puheenjohtajan tehtävät.
– Organisoin kaikki Suomessa järjestettävät nyrkkeilykilpailut. Halleja ja harrastuspaikkoja on tullut vuosien kuluessa paljon lisää, mutta vielä enemmän on tullut uusia käyttäjiä, kun lajivalikoimakin on monipuolistunut todella paljon siitä mitä se oli muutama vuosikymmen sitten.
– Niinpä hallit ovat kovasti varattuja, ja sopivien tilojen löytäminen tiettyyn ajankohtaan vaatii välillä melkoisen määrän työtä ja ennalta varautumista. Esimerkiksi Someron kilpailuille olen jo sopinut tilavarauksen vuoden 2017 kisoihin.

Valmennusohjeita pienestä pitäen

Paitsi taitavana organisoijana, Timo Rannikko on tullut tunnetuksi eri lajien valmentajana. Ensimmäisiä valmennusohjeitaan mies muistelee jakaneensa kanssakilpailijoilleen jo Kirkonkylän Kirin aikoihin.
– Itse en koskaan kovin erikoinen urheilija ollut, vaikka monia lajeja harrastinkin. Sitäkin enemmän menestystä on tullut valmennuspuolelta, kiitos niiden monien somerolaisten lahjakkuuksien, joita olen saanut olla viemässä urallaan eteenpäin.
Monipuolisesta lajikirjosta Rannikon sydäntä lähinnä on nyrkkeilyn ohella aina ollut yleisurheilu, johon Somero-sidos jatkuu kesäisten Voiman keskiviikkokilpailujen kautta.
– Onneksi nykyään jo muut huolehtivat valmentamisesta, mutta aika usein minullekin tulee silti vielä näitä Someron reissuja. Keskiviikkokilpailuissa pyrin olemaan mukana mahdollisimman usein, samoin seuran järjestämissä eri lajien isommissa tapahtumissa. Kokouksiakin täällä tulee aina silloin tällöin istuttua.

Somerolla on hyvä liikkua ja urheilla

Jos ovat liikuntapaikat ja lajivalikoimat vuosikymmenten saatossa mullistuneet, niin on myös urheilu- ja liikuntakulttuuri.
– Toiminta ei ole enää samalla tavalla yhteisöllistä kuin aikaisemmin. Ennen Somerollakin kovasti aktiivinen puulaakiharrastus ja yhteiset kuntoliikuntatapahtumat ovat jääneet lapsenkenkiin. Onneksi uusi, hieno uimahalli pelastaa kuntoilun osalta sentään aika paljon, Timo Rannikko sanoo.
Uimahalli Loiske on Rannikon mukaan vain yksi konkreettinen osoitus siitä, kuinka liikunta- ja urheiluystävällinen kunta Somero on aina ollut.
– Tiloja on riittävästi kaikkien tarpeisiin ja mikä tärkeintä, useimmat palvelut ovat käyttäjilleen ilmaisia tai erittäin edullisia.
Paitsi somerolaisen nyrkkeilyn ”isänä”, Rannikkoa voidaan pitää uranuurtajana täkäläisen urheiluelämän muillakin saroilla: Rannikon johdolla Voima järjesti aikoinaan Somerolla viidentoista lajin suurtapahtuman, TUL:n Hämeen piirijuhlat. Hänen ideoimanaan järjestettiin myös muutamana vuonna Someron teräsmieskilpailut, ja onpa Rannikko ollut osaltaan vaalimassa myös Someron seiväskarnevaalien kunniakasta perinnettäkin.

Timo Juhani Rannikko

-syntynyt 12. helmikuuta 1946 Sammatissa

-työura Osuuskaupan palveluksessa Sammatissa ja Somerolla, sittemmin rakennusliike Hakan ja Helsingin kaupungin palveluksessa

-nykyisin eläkkeellä

-asuu vaimonsa Anjan kanssa Helsingin Myllypurossa

-ensimmäisestä avioliitosta Rannikolla on tytär ja tällä kymmenvuotias poika

-Rannikon lukuisista luottamustoimista urheilun parissa mainittakoon urheiluseura Someron Voiman pitkäaikainen puheenjohtajuus, Suomen Nyrkkeilyliiton varapuheenjohtajan ja TUL:n nyrkkeilyjaoston puheenjohtajan tehtävät