Jakkulan vesi tuli vastaan Nairobissa

0

Tiesin odottaa vesi kielellä suomalaisia makuja osallistuessani Suomen Kenian-suurlähettiläs Pirkka Tapiolan puutarhakutsuille helmikuisena perjantaina Nairobissa suurlähettilään virka-asunnolla.
Iso yllätys oli se, että vastaan tuli niin Somerniemen Jakkulan vettä kuin vanhempieni kotiseudun Mellilän vehnäntähkiä drinkkien ja kattauksen koristeena.
Suomen maaseutu makuineen vyöryi kenialaisten ja Keniassa työskentelevien ulkomaalaisten tietoisuuteen viikon ajan suurlähettilään residenssissä. Turun ammatti-instituutin tarjoilija- ja baarimestariopiskelijat sekä Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekon kokkiopiskelijat olivat opettajiensa Niina Vahteran ja Tomi Ahon johdolla valmistaneet yhteistyössä suurlähettiläs Pirkka Tapiolan kanssa illallistilaisuuksia diplomaateille, koulutus- ja ravintola-alan toimijoille ja median edustajille.
Osa raaka-aineista kuten peuranliha oli tuotu Suomesta, osa hankittu paikan päältä. Ruokien kanssa tarjoillut viinit olivat ranskalaisia, mutta cocktaileissa loistivat suomalaiset tislaamot kuten Pohjanmaan Isossakyrössä sijaitseva Kyrö ja Turun tislaamo.
Turun tislaamon Kaiho-vodka tehdään alusta loppuun asti käsityönä Raisiossa viljan rouhinnasta pullotukseen asti. Vodkan luomuviljelty syysvehnä tulee Vahdolta Hannulan tilaa viljeleviltä Katri ja Janne Koivistolta. Tislaamon tislaama alkuvodka laimennetaan Jakkulan lähdevedellä.
En ole suuri vodkan ystävä, mutta tämä tuote maistui lempeän pehmeältä – liekö syynä tuotteen raaka-aineet ja valmistusprosessi vai lämmin häivähdys sydämessä kotiseudun tultua lähelle kaukana toisella mantereella.
Suomalainen ruoka ja juoma herättivät vieraissa ihastusta. Puhdas luonto ja puhtaat raaka-aineet ovat valttikortteja, joiden arvoa maailmalla ei meillä kotimaassa aina osata edes ymmärtää, saati arvostaa.
Myös suomalainen osaaminen on huipputasoa, minkä Tomi Aho ja Niina Vahtera tiimeineen osoittivat Nairobissa. Oppia afrikkalaisesta kulttuurista ja korkean tason diplomaattitilaisuuksien hoitamisesta saivat niin tiimin opettajat kuin opiskelijatkin.
Suomi-ruokaviikon matka jatkuu syksyllä Etelä-Koreaan Suomen suurlähetystöön. Aiemmin vastaavia ruokaviikkoja on toteutettu Suomen edustustoissa maailmalla kahdesti Thaimaassa ja kerran Portugalissa.
On suuri ilo ja kunnia saada maailmalla olla mukana tilanteissa, joissa voi olla aidosti ylpeä Suomesta ja tällä kertaa myös Somerniemen Jakkulasta.

Päivi Arvonen
viestintäammattilainen, journalisti, valokuvaaja, osa-aikasomerolainen