Karonkka on railakas ilottelu

0
Silakat (Emmi Luoto, Venla Karttunen ja Henna Manni) eivät meinaa millään suostua pussitettaviksi Nellin (Alina Ojala) ja Riston (Tuukka Koskinen) räpätessä.

Tänä vuonna Someron lukion toisen vuoden opiskelijat ovat valmistelleet Karonkkaan esitettäväksi Sinikka ja Tiina Nopolan käsikirjoittaman näytelmän Risto Räppääjä ja pakastaja-Elvi.
Kyse on musiikkinäytelmästä, jossa on mukana Iiro Rantalan säveltämä musiikki. Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Näytelmäkulma -Nordic Drama Corner Oy.
– Näytelmä on hauska, railakas ja värikäs ilottelu, josta ei vauhdikkaita juonenkäänteitä puutu, kertoo äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori sekä draamaopettaja Helena Jalo.
Tarina kertoo Ristosta, joka asuu tätinsä Rauhan luona. Kun täti nyrjäyttää kohtalokkaasti nilkkansa, on paikalle kutsuttava sairaalapiirin nopein pussittaja, tomera Elvi-täti, joka laittaa paikat kuntoon ja ruokkii sipatillaan myös naapurin Nellin.
Kolmiodraamaltakaan ei vältytä, kun Lennart Lindberg hurmaa eleettömyydellään niin Rauhan kuin Elvinkin. Elvin mystiset reissut johtavat rikoksen selvittämiseen, joka saa lopussa yllättävän ratkaisun.
Mukana lukion tekijäjoukossa on yhdeksän näyttelijää, kuusi muusikkoa, 17 lavaste-, rekvisiitta-, kuvitus- ja skenografiavastaavaa, jotka huolehtivat näytelmän visuaalisesti ilmeestä sekä lisäksi kaksi puvustaja-maskeeraajaa.
Ohjauksesta vastaavat opettajat; näyttelijöiden Helena Jalo, orkesterin Katriina Helmi, lavasteryhmän Tanja Holmberg ja puvustuksen Piritta Kämi-Conway.
– Karonkkaperinne on Someron lukion peräti 80-vuotinen erikoisuus, joka liittyy abiturienttien pitkän ja työlään koulutaipaleen loppumiseen ja siihen, että heille halutaan järjestää ikimuistoinen juhlailta näytelmineen ennen penkkaripäivää ja kirjoituksiin valmistautumista, kertoo Jalo.
Someron lukiossa voi suorittaa muun muassa teatteritaiteen, musiikin ja kuvataiteen lukiodiplomin, ja opiskelijat saavat näihin eväitä käymistään karonkkakursseista.
– Karonkka on ylpeyden aihe, joka vuosi toisensa jälkeen hioo ikäluokkia yhteen ja tuo potkua opintoihin luovuuden ja ilmaisun voimalla!
– Karonkkanäytelmän yleisöesityksiä on järjestetty jo 15 vuoden ajan, Jalo muistelee.
Tänä vuonna kaikille avoimet yleisöesitykset ovat Kiiruun koulukeskuksessa torstaina 16.2. sekä perjantaina 17.2.