Koko Someron laskiaistapahtuma kutsuu Havuharjun mäkeen

0

Vuosi sitten Someron seurakunta, kaupunki sekä Paimionjoki-yhdistys yhdistivät voimansa ja järjestivät yhteisen Laskiaisriehan Havuharjun mäkeen.
– Tuolloin laskiaistapahtumaa vietettiin harmaassa tihkusateessa. Ihmiset eivät pelästyneet säätä, vaan tulivat ja osallistuivat. Onnistuneesta kokemuksesta rohkaistuneina hiihtolomaviikon tapahtumasta päätettiin luoda perinne, kertoo pappi Lilli-Irmeli Hintsa.
– Kaikkea voi suunnitella ja monenlaiseen valmistautua, mutta lumitilanne on se, mikä meille annetaan. Jos saamme lunta, tapahtumaan kannattaa ottaa oma pulkka tai liukuri mukaan. Turvallisuusmääräysten mukaan meillä ei ole mahdollisuutta lainata mäenlaskuvälineitä.
Lumen puutteeseen tapahtuma ei kuitenkaan kaadu.
– Vaikka lunta ei tulisi, niin sytytämme nuotiot, tuomme mäen päälle lättytaikinat ja -pannut. Eläkkeensaajat grillaavat makkaroita, ja Someron Joensuun Martat tarjoilevat kuumaa juotavaa.
Jos jäätilanne sallii, kesäteatterin lähellä Havuharjun rannassa pääsee kokeilemaan talvikalastusta. Paimionjoki-yhdistys ja Suomen Vapaa-ajankalastajat lainaavat pilkkionget, lahjoittavat toukat, ja kairaavat pilkkireikiäkin valmiiksi. Halutessaan pääsee itsekin kokeilemaan kairan käyttöä.
Vapaa-ajankalastajien kalastusohjaaja Mikael Jaakkola opastaa tasatunnein talvikalastuksen pariin. Pilkkiä saa kukin vapaasti niin kauan kuin jaksaa.
– Rantaan sytytetään nuotio ja tuodaan tarjoilut myös sinne. Mikäli jäälle ei ole asiaa, järjestetään muuta kalastukseen liittyvää toimintaa Havuharjun mäen päällä, lupaa Henna Juntunen Paimionjoki-yhdistyksestä.
Havuharjun mäen päällä pääsee säässä kuin säässä kokeilemaan magneettipilkkiä, testaamaan taitojaan hiiren listijänä, osallistumaan tietokilpailuun, paistamaan vaahtokarkkeja, haastamaan ystävänsä ÄmpäriBong-kilpailuun ja kiertämään kynttiläpolun.
– Toiveissa on, että riehassa pääsisi kokeilemaan niin lumimaalausta kuin lumiveistosten rakentamista. Mikäli sääolosuhteet tämän sallivat, niin Someron MLL:n Naapuri&naapuri -toimintaan osallistuvat tulevat opastamaan lumitaiteen tekemiseen, Hintsa kertoo.

Mäen päällä on pieni parkkialue, joka on varattu liikuntarajoitteisille. Tapahtuman varsinainen parkkialue ja ulkovessa löytyvät Havuharjun kesäteatterin parkkipaikalta.
– Olemme saaneet tapahtumaan mukavasti sponsoreita, joten päätimme seurakunnan, kaupungin ja Paimionjoki-yhdistyksen kanssa hoitaa yhteistuumin loput kustannukset, jotta voimme tarjota koko Somerolle maksuttoman tapahtuman hiihtolomaviikkoon, kertoo kaupungin vapaa-aikapäällikkö Mira Teräväinen.
– Mikäli tämä tuntuu liian hyvältä, niin hyvän voi laittaa kiertämään. Tuomme nuotiopaikalle astian, johon voi halutessaan laittaa sellaisen rahan, jolla haluaa osallistua tämän vuoden yhteisvastuukeräykseen, jatkaa diakoni Heidi Sippo.
Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan maailman heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä katastrofien keskellä, sekä sovitellaan ja ratkaistaan nuorten väkivaltaa ja konflikteja Suomessa.

Koko Someron laskiaistapahtuma on ke 22.2. Havuharjulla.