Kukkia maljakkoon, kranssiksi, pilveksi kattoon…

0
Uurnamalliseen vaasiin on tehty suosiossa olevaan boho-tyyliin tehty kimppu, jossa on ilmavuutta, pastellivärejä ja somisteena myös sulkia, Aulikki Raita näyttää.

Teksti ja kuvat Kati Uusitalo

– Itse laittaisin juhliin kukkia kyllä joka paikkaan, Aulikki Raita hymyilee.
– Kukat kokoavat tilan yhteen ja ilman kukkia tila tuntuu helposti kolkolta ja paljaalta, hän sanoo ja perustelee asiaansa tutkimustiedolla, jonka mukaan vihreys ja luonnon läsnäolo rauhoittavat ja virittävät tunnelmaa.
– Kukat tuovat rentoutta ja saavat tilan ja ehkä sen ihmisetkin tuntumaan helposti lähestyttävältä. Ehkä pöydässä on helpompi jutellakin muiden kanssa, kun se ei ole paljas.
Psykologisen tunnelmavaikutuksen lisäksi kukat tuovat tilaan yksinkertaisesti kauneutta.
– Niillä saa wau-elementin juhlaan.
Ja kun mestaritutkintoa suorittava floristiikan ammattilainen sanoo, että laittaisi kukkia joka paikkaan, hän on tosissaan.

Kukat voivat olla maljakossa vaikka sisällä, näyttää floristimestariksi opiskeleva Aulikki Raita suomalaisten suosikkikukista tulppaaneista tekemällään kukka-asetelmalla. Juhlien koristelussa voi irrotella ja tuoda esiin sankarin persoonaa.

Perinteisten pöytäasetelmien lisäksi voi tehdä kransseja seinälle tai ripustaa kukkia ilmaan.
Koristella voi ihan miten itse haluaa.
– Nyt saa tehdä ja halutaan tehdä omannäköisiä juhlia.
Aulikki Raita tietää, että perinteisesti on mietitty mitä vieraat tai vaikkapa vanhemmat sukupolvet ovat koristeista mieltä.
– Juhlissa on lupa ajatella itseään. Saa olla rohkea, ja juhliin halutaan panostaa, se on ajan henki. Ehkä siksi, kun pariin vuoteen ei ole juhlia niin ollut.
Moni haluaa sellaisia kukkia tai koristeita, joilla on joku merkitys itselle. Ne voivatkin olla tunneyhteyden luojia – muistuttaa vaikkapa elämän tietyistä hetkistä tai ihmisistä ja paikoista.
– Viherkasveissa ovat nyt esimerkiksi muotia ”mummolan kukat”, siis kasvit, jotka tuovat nykysukupolvelle mieleen heidän lapsuutensa ajan mummolan, Aulikki Raita sanoo ja listaa tämän hetken suosikeiksi saintpauliat ja unelmat.
Yksittäisetkin maljakotkin toki toimivat koristelussa, ja juhlatilaa voi somistaa vaikka yhden kukan maljakoilla. Eikä maljakonkaan tarvitse olla maljakko – se voi olla pullo tai mikä tahansa astia, mikä silmää miellyttää. Loistokeksinnöksi hän nimittää pientä muovista tukea, jolla saa suomalaisten ikisuosikissa, Aalto-maljakossa, kukat pysymään ojennuksessa ja jo muutamilla kukilla saa näyttävän koristelun aikaiseksi.

Muovinen reikäinen tuki auttaa asettelemaan kuvat Aalto-maljakkoon.

– Trendi on, että ennemminkin tehdään isompaa, näyttävää, kuin monta pientä piperrystä.
Isoa, näyttävää kuten esimerkiksi ”kukkapilviä”, eli kattoon ripustettavia, esimerkiksi kuivakukista koottavia asetelmia. Asetelman pohjana voi olla oksia tai vaikka kanaverkkoa, johon kukat saa kätevästi kiinni.
Pilviä voi tehdä myös elävistä kukista, kunhan varmistaa, että niillä on kosteutta – taiteilee niille vesivarannon joko yksittäisistä leikkokukista tutuista suppiloista tai askartelee kosteuspohjan vaikka sammaleesta.
– Vain mielikuvitus on rajana!
Näyttävää koristelua saa aikaan myös viherkasveilla, joiden harrastaminen nousi koronan aikana kukoistukseen.
– Pöytäkukiksi voikin laittaa kukkivia viherkasveja, hän suosittelee.
Magenta on tämän hetken väri. Sävy voi kukkakimpuissa näkyä fuksian sävynä tai tummana purppurana.
– Nuoria erityisesti näyttää miellyttävän edelleen ilmavat, pastelliväriset, boho-tyylin kimput.
Bohoksi mielletään tyyli, joka yhdistelee luonnonmateriaaleja ja suosii ennemminkin runsautta kuin pelkistettyä ja yksinkertaista.
Ympäristötietoisuus on jo pitkään ollut suuri trendi, joka myös puoltaa kimppuihin ja koristeluihin luonnonmateriaaleja ja esimerkiksi kauden kukkia.
– Nyt voisi käyttää esimerkiksi keväisiä oksia tai vaikka mustikanvarpuja.
Raita arvioi, että luonnonmateriaaleilla on näillä seuduin ollut jo aiemmin isompi arvostus kuin vaikkapa Helsingissä. Esimerkiksi metsää arvostava on voinut haluta kimppuihinsa kuusesta oksia.
Perinteiset kukkakoritkin ovat tulleet takaisin.
– Niitä voidaan viedä lahjaksi pelkästäänkin, mutta usein niihin yhdistetään joku muu lahja ja kukat ovat osa lahjakokonaisuutta.
Aulikki Raita on kotoisin Vihdistä, josta hän muutti muutama vuosi sitten Somerolle.
– Halvemmat tontit ja enemmän miljöötä, hän kertoo.
Töissä hän käy Loimaalla Tiinan kukassa, jossa hän pitää 6. maaliskuuta opintoihinsa liittyviä ”tulppaanitunteja”, eli antaa vinkkejä siitä, miten kotona voisi käyttää suomalaisten suosikkikukkaa, tulppaania.
Kauppapuutarhaliiton mukaan suomalaiset ovat yksi eniten tulppaaneja ostavista kansoista koko maailmassa väkilukuun suhteutettuna ja niitä viljelläänkin tänä talvikautena Suomessa noin 74 miljoonaa kappaletta.
Lajikkeita on Suomessa tarjolla yhteensä yli 500 erilaista. Suosituimpia ovat vaaleanpunaisen, keltaisen, valkoisen ja punaisen eri sävyt. Suosituin lajike jo monta vuotta putkeen on ollut keltainen Yellow Flight, jota viljellään tänäkin vuonna eniten.
Tulppaanien suosion salaisuus voi olla kauneuden lisäksi niiden helppohoitoisuudessa, Aulikki Raita arvelee.
– Ne eivät ole niin tarkkoja imupintansa kanssa. Ne ottavat ihan hyvin vettä suorastakin imupinnasta ja viihtyvät vähäisessä vedessä.

tulppaani
22425 / Kuvaaja: Riitta Salmi / Päivämäärä: 15.12.2021 / Mitä kuvataan: Kuvitetaan jo nyt Joulu 2022 -teemalehden upea joulukukka-aukema. Studiokuviin joulutähti, hyasintti, amaryllis eli ritarinkukka, tulppaani, jouluruusu, marraskuunkaktus, huonekuusi, orkidea/ludisia ja tulilatva. Siis 9 lajia. Ja myös kaikki yhdessä! / Sijainti: studiossa