Kunnon kotisivut ovat simppelit

0
Jarkko Metsälä sanoo olevansa palvelualalla, jossa hän tarjoaa apuaan tietoteknisissä ongelmissa, sosiaalisen median hyödyntämisessä ja muun muassa verkkosivujen luomisessa. – Mutta voin tarjota Somerolla vaikkapa ruohonleikkuuta, jos innokkaita asiakkaita löytyy sopiva määrä.

Jarkko Metsälä on perusti äskettäin toiminimellään yrityksen, jossa hän tarjoaa apuaan tietoteknisiin ongelmiin. Hän avittaa niin yksityisiä kuin yrityksiä sosiaalisen median hyödyntämisessä ja muun muassa verkkosivujen luomisessa.

– Uskon, että voin auttaa varsinkin ikäihmisiä sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Turha ujostella pyytää apua. Lupaan luoda verkkosivut ja myös opettaa, miten niitä käytetään ja ylläpidetään. Ohjeistusvideonkin voin toimittaa.

Hänestä hyvät kotisivut ovat yrittäjälle tukena. Niiden kautta voi kertoa tekstein ja kuvin palveluista, tuotteista, hinnoista, uutuuksista ja muutoksista.

– Kunnon kotisivuista tietää heti, mistä on kyse. Sieltä on helppoa löytää tietoa. Ne ovat simppelit, niissä on teema ja kuvat, jotka kertovat.

Metsälä muistuttaa, että kotisivuja pitää hoitaa. Ylläpito vaatii yrittäjältä omaa työpanosta.

– Siksi niistä pitää rakentaa yksinkertaiset, käyttäjän lisäksi ylläpitäjälle.

Yksityisillekin niistä on hyötyä.

– Jos on vaaleissa ehdolla, niin oman kotisivunsa kautta voi tuoda asioita ja mielipiteitään esille. On nykyaikaa panostaa verkkosivuihin. Jos haluaa tuoda näkemyksiään tiettäväksi nuorille, niin nuoret saa kiinni netistä.

Jarkko Metsälä on huomannut, miten jotkut aristelevat tietotekniikan haltuunottoa.

– Ikäihmiset pelkäävät, että tekevät jotain peruuttamatonta. Kannattaa kokeilla ja opetella. Tekemällä oppii. Kunhan muistaa, ettei luovuttele henkilö- ja verkkopankkitunnuksiaan tuntemattomille. Jos jokin menee vikaan, niin aina voi pyytää apua, opastaa Metsälä, 18.

Älä usko kaikkea, mitä netissä sanotaan

Jarkko Metsälä sai ensimmäisen tietokoneensa alakouluikäisenä. Kun isoveljelle hankittiin uusi, niin Jarkko-poikaan luotettiin ja hän sai isoveljen koneen.

– Ei minun sosiaalinen elämäni siihen jäänyt. Minulle tietotekniikka on ollut pikaväylä pois normaalista, tavallisesta arjesta, mutta myös apuväline ja tietokanava.

Nuoria syyllistetään liiasta tietotekniikan käytöstä, nenä kiinni älypuhelimessa kulkemisesta ja sosiaalisten taitojen heikkenemisestä.

– Kyllä siellä tietokoneen toisessa päässä yleensä pelaa joku toinen, oikea ihminen. Harvoin nuoret pelaavat yksistään.

– Tietotekniikka on nykymaailmaa. Se helpottaa ostamista, myymistä ja asioiden hoitamista. Ei tarvitse enää blankettien täyttämistä, kopioimista ja lähettämistä. Netissä asioiden hoito käy nopeasti, esimerkiksi kirjanpidot sun muut. Tietotekniikka mahdollistaa monia asioita, ja sitä tarvitaan niin monessa.

Yhden lisäohjeen Metsälä tarjoaa vielä.

– Älä usko kaikkea, mitä netissä sanotaan. Jos asia tuntuu liian hyvältä, niin yleensä se ei ole totta.

Ruohonleikkuutakin tarjolla

– Olen suunnitellut, että voisin tietotekniikkapalvelujen lisäksi tarjota räätälöidysti Somerolla apua esimerkiksi ruohonleikkuussa kesän ajan, jos innokkaita löytyy sopiva määrä.

Jarkko Metsälä asuu ja käy lukiota Sastamalassa, mutta visiteeraa ahkeraan Somerolla. Edesmenneiden isovanhempien talo on nyt Jarkko Metsälän ja hänen äitinsä vapaa-ajanasuntona.

Alue on tullut tutuksi. Somero on ollut Metsälälle jo lapsuudessa kuin toinen koti.

– Somero on ollut minulle paikka, jossa voi rentoutua sekä rauhoittua; sellainen rauhan tyyssija.

Metsälä aikoo suorittaa lukio-opinnot neljässä vuodessa. Hän aloittaa kirjoitukset tänä keväänä filosofialla ja matematiikalla ja jatkaa sen jälkeen opintoja vielä vuoden verran.

Häntä kiinnostaa lähteä opiskelemaan tietotekniikkaa tai kauppatieteitä, sillä nuo opinnot veisivät häntä askeleita eteenpäin tulevaisuuteen.

– Katsotaan nyt. Mennään vuosi kerrallaan. Olen avoin kaikelle.

– Minä olen sitä tyyppiä, etten luovuta. Olen kaatunut tuleen, mutta nousen sieltä.