Kynttilänpäivän messut ja Yhteisvastuu-startti sunnuntaina

0
Diakonit Heidi Sippo ja Anne Leppälä keräävät rahaa Yhteisvastuulle, Sippo lippaan kanssa ja Leppälä musisoimalla. Yhteisvastuu 2022 auttaa lapsia ja nuoria.

Kynttilänpäivää vietetään 40. päivänä joulusta; 2. helmikuuta tai sitä seuraavana sunnuntaina. Eli tänä vuonna kynttilänpäivänä 5. helmikuuta liputetaan myös kansallisrunoilija Runebergin kunniaksi.
Nimitys kynttilänpäivä juontaa keskiaikaisesta tavasta vihkiä tuolloin vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät.
– Someron seurakunnassa on tätä perinnettä pidetty yllä nykypäiviin asti, niin nytkin. Kynttilälahjoituksia voi tuoda tullessaan kirkkoon tai kirkkoherranvirastoon sen aukioloaikoina, ohjeistaa tiedottaja Essi Torkkomäki-Ryhtä.
– Kynttilänpäivä päättää kirkkovuodessa joulun juhlajakson. Kynttilänpäivä on valon juhla, Jeesuksesta loistavan jumalallisen kirkkauden juhla. Kynttilänpäivänä muistetaan myös Jeesus-lapsen tuomista temppeliin 40 päivää syntymän jälkeen. Kynttilä on muistamisen ja toivon merkki.
Kynttilänpäivän messujen tekijäkaartiin kuuluvat Sari Lahdenranta, Anna-Liisa Forsström, Jouko Mäkinen ja lisäksi Someron kirkossa Anne Leppälä ja Juhani Kakko. Somerniemellä kynttilänpäivän messussa mukana on Kirkkokuoro.
Myös tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen kampanja-aika alkaa sunnuntaina 5.2. Yhteisvastuu-piispana 2023 toimii Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo ja keräyksen suojelijana tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Yhteisvastuukeräys kerää tänä vuonna varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn teemalla Nuoret väkivaltaisessa maailmassa.
Yhteisvastuukeräyksen keräystuotoista 40 prosenttia ohjataan Suomeen. Puolet tästä jää paikallisseurakunnille nuorten tukemiseksi tehtävään teemanmukaiseen toimintaan sekä seurakuntien auttamistyöhön. Toinen puolikas kotimaahan jäävästä keräystuotosta osoitetaan valtakunnallisena kumppanina toimivalle Aseman Lapset ry:lle, joka kehittää ja laajentaa yhteisvastuuvaroin koulu- ja nuorisoväkivallan ehkäisemiseen ja vähentämiseen tähtääviä toimiaan.
Konkreettisesti keräysvarat käytetään pitkittyneiden ja laajentuneiden koulukiusaamistapausten selvittämiseen K-O-toiminnalla sekä katusovitteluun, jossa sovittelijoina toimivat nuorisotyön ammattilaiset.
Loput keräystuotosta ohjataan entiseen tapaan kansainväliseen apuun Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.
Tämänvuotisessa keräyksessä huomioidaan erityisesti Kirkon Ulkomaanavun työ Keniassa, jossa katastrofirahaston avulla tuetaan nuorten koulunkäyntiä maan köyhimmillä, kuivuudesta kärsivillä alueilla.
Keräys jatkuu vuoden loppuun.
– Se tulee näkymään Somerolla katukeräyksinä ja tempauksina kevään aikana. Rippikoululaiset jalkautuvat keräämään Yhteisvastuulle kauppojen edessä 7.2., 9.2. ja 13.2. Lauantaina 11.3. on Yhteisvastuukeräyspäivä, johon kuka tahansa voi ilmoittautua lipaskerääjäksi diakoneille. Anne ja Pekka Leppälä ovat lupautuneet musisoimaan tuolloin kauppojen edustalla, kertoo Torkkomäki-Ryhtä.