
Koulun draamaryhmä osallistaa lapsia satunäytelmillään
Kiiruun koulun kahdeksannen luokan draamaryhmä valmisti esitettäväksi näytelmiä päiväkodeille sekä alakoulun 1.–2. luokille. Kymmenhenkisen joukon repertuaariin kuuluvat sadut Matka Muumilaaksoon, Tuhkimo ja Keltaisen talon ketut.
– Nuoret ovat tehneet näytelmät alusta loppuun itse. He ovat suunnitelleet, miten ne toteutetaan, pohtineet puvustuksen, rekvisiitan, kaikki. Minä varmistan, että pysytään aikataulussa, sanoo draamaryhmän opettaja Helena Jalo.
Marraskuussa aloitettiin.
– Menimme kirjastoon. Etsimme lapsille tuttuja satuja, jotka ovat realistisia ja jotka pystymme tekemään ja toteuttamaan tällä joukolla. Esimerkiksi Tuhkimossa oli vain yksi sisarpuoli, kertovat Ada Pylkkö ja Tuuli Holm.
– Tämä on ollut superhauskaa. Se on antanut rohkeutta mennä toisten eteen. Uskaltaa improvisoidakin, iloitsee Jenna Nyström.
– Tässä on oppinut toisista näyttelijäkavereista aika paljon uusia juttuja, sanoo Cia Auranen.

Kyse on osallistavasta draamasta, jossa lapset tulevat osaksi esityksiä. Heidät pyydetään mukaan tekemään pikku juttuja, osallistetaan. Esimerkiksi Tuhkimossa prinssi (Niko Kylämäki) kävi sovittamassa kenkää kaikkien katsomossa olleiden jalkaan.
Lapset ovat osallistuneet rohkeasti. 1.–2. luokan oppilaat ovat olleet vastaanottavaisimpia. He tulevat halaamaan roolihahmoja.
Sen saa kokea Pörrö-kettu, jota esittää Laura Lillemäe. Kun roolihahmo kokee tulleensa kaltoin kohdelluksi, niin lapsia pyydetään lohduttamaan tätä; ja he tulevat silittämään ja halimaan.

Varhaiskasvatuksen hoitaja Anu Hakalasta on kivaa, kun lapset saavat päiväkodissa kokea teatteriesityksiä.
– Lapset on helppo saada mukaan esitykseen. He eläytyvät niin vahvasti tarinaan. Esityksen jälkeen lapset juttelevat pitkään, mitä näkivät ja kokivat. Kenties saavat kipinän, mitä jos esiintyisi itsekin, toteaa Hakala.
Hänen ohjaamassaan 4–5-vuotiaiden Peippojen ryhmässä on myös ukrainalaisia lapsia.
– Kieli ei ole esteenä, sillä ilmeet, eleet ja visuaalisuus kertovat, mistä tarinassa on kyse, sanoo Hakala.
14-vuotiaat draamaryhmäläiset Silja Kuisma, Lotta Känkänen ja Katriina Rasila sanovat lasten olevan innoissaan.
– He eivät häpeä näyttää tunteitaan. Eikä meitä jännitä lasten edessä: pienet eivät tuomitse.
Draamaryhmän nuoret ovat esiintyneet Oinasjärvellä ja Pitkäjärvellä koulun ykkös- ja kakkosluokan oppilaille sekä Sammalniityn päiväkodissa Pitkäjärvellä ja Leppäkertussa Oinasjärvellä.
Viime perjantaina he vierailivat Leivonpesän päiväkodissa ja osallistivat useampaa lapsiryhmää. Tällä viikolla he palaavat Leivonpesään. Avoimessa päiväkodissa heidät nähdään maaliskuussa.
– Tilaisuudet ovat olleet tosi innostavia. Ihanasti lapset ovat ottaneet yläkoululaisten esitykset omikseen.
– Tämä on koulua yli koulu- ja ikärajojen. Idea vastaa hyvin Someron kaupungin yhteisöllisyysstrategiaan, kiteyttää projektisuunnittelija Maarit Laurento.