Mad MaxMonarilla

0
SoVon Oskari Hietanen vastustajan sylissä. Kuva Kari Eerikäinen

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Yhdentoista yhteisen liigakauden aikana Someron Voima Futsal ei ollut ennen lauantain kohtaamista hävinnyt ainuttakaan kotiotteluaan valkeakoskelaista Mad Maxia vastaan.
Eikä ole edelleenkään. SoVon kymmenes peräkkäinen kotivoitto valkeakoskelaisista heltisi selkein 8–3 (4–1) maalilukemin.
Päivälleen yksitoista vuotta aiemmin SoVo ja Mad Max kohtasivat ensimmäisen kerran toisensa Futsal-Liigan kamppailussa Someron monitoimitalossa. Tuolloin ottelu päättyi 4–4 tasatulokseen, mutta sen jälkeen ”Monari” on ollut Maxille painajaismainen vierailukohde.

Räväkästi liikkeelle

Tuorein yhteenotto käynnistyi räväkästi, kun SoVo otti 1–0 johdon puolen minuutin pelin jälkeen ja ennen ensimmäisen minuutin täyttymistä myös vieraat olivat avanneet maalitilinsä.
Molemmat osumat syntyivät kulmapotkun jälkitilanteista. Kotijoukkueen maalin laukoi kovaa ja tarkasti Antti Korhonen, joka harmillisesti joutui saman tien jättämään pelin kesken polvivamman seurauksena.
Kun edellisellä kierroksella nivusvamman saanut Arber Istrefi osallistui myös peliin tavallista vähemmän, oli muiden miesten otettava maalintekovastuu kannettavakseen.
Tuohon hommaan löytyi kaksi erittäin ahnasta pelaajaa: Jo pitkään somerolaisseuran riveissä tehojaan esitellyt Gezim Voca sekä tuore tuttavuus, Muslim Markhiyev. Voca latoi iltapäivän aikana kolme maalia ja pohjusti syötöillään toisen mokoman. Vasta uransa neljännen liigaottelun pelannut Markhiyev teki ensin pääsarjauransa avausmaalin, sitten vielä toisen ja tarjoili hänkin kanssapelaajilleen kolme maaliin johtanutta syöttöä.
Markhiyev, 22, oli jo aiemmilla kierroksilla väläytellyt pelimiehen taitojaan ja Mad Maxia vastaan hän otti kentän täydellisesti haltuunsa. Hyökkäyspään onnistumisten ohella pitkänhuiskea espoolainen teki vahvaa työtä puolustussuuntaan ja pystyi taitavana pallonkäsittelijänä rytmittämään peliä oman joukkueen kannalta kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi. Myös pelikäsitykseltään tuorein SoVo-tulokas vaikuttaa poikkeuksellisen kypsältä.

Säilyykö jalkapallo päälajina?

Markhiyev, tuttavallisesti ”Musu”, on syntyperältään venäläinen ja kotoisin Pohjois-Kaukasuksen Ignushiasta. Suomeen Markhiyevin perhe muutti noin kaksitoista vuotta sitten, valmentajaisän saatua pestin jalkapalloseura Pietarsaaren Jaroon. Sieltä matka jatkui muutaman vuoden kuluttua pääkaupunkiseudulle, missä Musu on jatkanut peliuraansa sekä jalkapallon että futsalin parissa.
– Jalkapallo on ollut ykköslajini, mutta saa nyt nähdä, kuinka on tulevaisuudessa. Myös futsal tuntuu nyt todella mukavalta, kun olen päässyt tähän SoVon liigaporukkaan mukaan, aiemmin Helsingin seudulla Futsal-Kakkosessa ja sitä alemmilla sarjatasoilla lajikokemusta hankkinut Markhiyev jutteli kauden toisen kotipelinsä jälkeen.
Jalkapalloa Musu pelasi viime kaudella Ykkösen PK-35:n riveissä, kunnes palasi pykälää alempana pelaavan FC Kiffenin miehistöön. Siellä Markhiyeville ovat pelikavereina tulleet tutuiksi SoVossa jo useamman kauden ajan futsalia pelanneet Korhosen veljekset Antti ja Pyry-Ville.
Neljässä ensimmäisessä liigapelissään Musu on viimeistellyt kaksi maalia, tarjoillut viisi maalisyöttöä ja kerännyt plus-/miinustilastoon saldokseen lukemat +14/-9=+5.
– Olen tyytyväinen siihen, kuinka pelit ovat liigassa lähteneet sujumaan. Iso kiitos siitä kuuluu hyville joukkuekavereille; SoVon joukkueeseen on ollut kaikin puolin helppo tulla mukaan.

Hyvää tulosta pienellä ryhmällä

Pelin alussa loukkaantuneen Antti Korhosen lisäksi SoVon vakiovahvuudesta olivat sairastelujen vuoksi sivussa Blend Doroci ja Guri Qerimi.
– Kun ”Arbekin” (Istrefi) oli mukana puolikuntoisena, niin pelasimme suurimman osan ajasta viiden ja puolen kenttäpelaajan voimin. Varsinkin siihen nähden esitys ja tulos olivat erinomaisia, SoVon pelivalmentajana Valdrin Seferin ohella toiminut manageri Jarkko Ihalainen iloitsi.
Kenttäpelaajien varsin tasapainoisen ja tehokkaan panoksen ohella SoVon onnistujiin lukeutui useisiin mallikkaisiin torjuntoihin venynyt maalivahti Nevzat Mustafa. Myös Niko Rikkilä pääsi erikoisen episodin myötä pieneksi toviksi maalivahdin tehtäviin, kun Mustafan piti erotuomariston määräyksestä käydä välillä kentän laidalla asettelemassa pelisukkansa säädetyllä tavalla näkösälle.
Voitto nosti somerolaisjoukkueen liigataulukon seitsemännelle sijalle, pisteellä ohi yhden ottelun vähemmän pelanneen Mad Maxin. Pudotupelipaikka on jo kohtalaisen tukevasti SoVon näpeissä ja viidellä viimeisellä runkosarjakierroksella sillä on vielä mahdollisuus tavoitella sijoituksen nostamista ainakin yhden pykälän verran.

Futsal-Liigan sarjatilanne:
FC Kemi 17 14 0 1 2 80-40 43
KaDy 16 11 3 0 2 80-49 39
Akaa F. 17 12 0 3 2 81-36 39
GFT 16 11 1 1 3 65-36 36
Vieska F. 16 8 2 1 5 69-48 29
ToPV 17 7 3 1 6 63-68 28
SoVo F. 17 7 0 2 8 81-83 23
Mad Max 16 5 3 1 7 47-57 22
__________________________________
TPK 17 4 0 2 11 52-77 14
Riemu 18 1 3 4 10 61-91 13
————————————–
AU 17 2 2 2 11 38-81 12
_________________________________
FC Kiisto 18 0 2 1 15 34-85 5

SoVon tehosaldot:

Gezim Voca 3+3=6 (+6/-1=+5)
Muslim Markhiyev 2+3=5 (+8/-3=+5)
Arber Istrefi 1+1=2 (+2/-2=0)
Valmir Seferi 1+0=1 (+7/-2=+5)
Antti Korhonen 1+0=1 (+1/-0=+1)
Oskari Hietanen 0+1=1 (+5/-1=+4)
Pyry-Ville Korhonen (+2/-2=0)
Vilho Ståhlström (+1/-1=0)
Joonas Reijonen (+0/-0=0)

Maalivahdit: Nevzat Mustafa; peliaika 39.46 (+8/-3), Niko Rikkilä 00.14 (+0/-0)

Varoitus: Markhiyev (kauden 2.)