Minea Terkola lähtee EM-kisoihin

0
Minea Terkola Kerttulin urheilulukion radalla.

Somerolainen Minea Terkola lähtee matkaan 5.–13. maaliskuuta Tallinnassa pidettäviin ammunnan EM-kisoihin.

Kesällä 18 vuotta täyttävälle ampujalupaukselle on ehtinyt kertyä jo 21 SM-mitalia. Vastassa on kovatasoiset kilpailijat, joiden edessä ei pidä nöyrtyä.

Paikka on sopivan lähellä, jotta sinne voidaan lähettää Suomesta kymmenhenkinen joukkue. Naisten ja miesten sarjaa ampuu kumpaakin yksi ja pojissa kaksi. Tyttöjä on kuusi.

Valmennuksen johtaja Ville Häyrinen sanoo Tallinnan EM-kisojen olevan melkein kuin kotikisat.

– Se näkyy etenkin tyttöjuniorien määrässä. Meillä on ollut tosi tasokkaat näyttökisat ja tulosrajan ylittäneitä urheilijoita oli kuusi.

Minea Terkolan vastuuvalmentaja ja isä Janne Terkola on hyvillään isosta määrästä. Kilpailijoilla on toisistaan keskinäistä tukea.

Janne Terkola myöntää, että kutsu kisoihin tuli vastaan vähän yllättäin. Myös seurassa, Salon Seudun Ampujissa uutinen otettiin kohisten vastaan. Varsinais-Suomesta ei muita ampujia lähde, mikä on harvinaista herkkua tällä alueella.

– Minea tekee töitä lajinsa eteen tosi kovin. Hän opiskelee Kerttulin urheilulukiossa Turussa. On siellä viikot, treenaten myös maajoukkueporukan kanssa. Turku on Suomessa eräällä tavalla ”kiväärikeskus”, Janne Terkola mainitsee.

Ilmakiväärillä ampuva tyttär tekee kaksoisuraa, jossa on urheilua ja koulua.

– Saavutus on ihan ansaittu. Suomella on hyvä tyttöporukka, joka kehittää kaikkia.

Janne Terkola on lujasti kiinni lajissa, sillä hän tekee toimistotyötä Suomen Ampujaurheiluliitossa. Lisäksi hän on alueen tehoryhmävalmentaja sekä vahvasti myös seuratyössä.

Tulos- ja menestystavoitteita ei ole asetettu. Edetään viisivuotissuunnitelman mukaisesti, kurssi edelleen pitäen. Naisten sarjaan siirtyminen Terkolalle on nykysäännöillä 21-vuotiaana. Aikaa tytöissä on vielä reilusti.

Minea Terkola lähtee matkaan vahvojen taustojen kannustamana.

– Lähden hyvillä mielin. Onneksi ei tarvitse lähteä yksin ja onneksi iskäkin tulee mukaan. Vähän tämä tuli yllättäen. En kauden alussa ajatellut, että EM:iin mentäisiin vielä tänä vuonna.

Asioita on tehty oikein. Nuori ampuja jatkaa koulunkin puolesta hyvissä käsissä.

Viime kerrasta on aikaa. 54 vuotta sitten 1969 Kimmo Hovila ampui Somerolle 20-vuotiaana EM-hopeaa, ja samalla ME:n.