Ministeri Saarikko Somerolla: Kaikkialla pitää olla elämisen edellytykset

0

Teksti ja kuvat Olli Salomäenpää

Keskustan puheenjohtaja ja nykyinen valtiovarainministeri Annika Saarikko saapui Somerolle edistämään puolueen eduskuntavaalikampanjaa yhdessä eduskuntavaaliehdokkaiden Jani Kurvisen sekä salolaisen Johanna Riskin kanssa.
Saarikon viesti kentälle oli silottelematon: Suomen tilanne on monessa suhteessa vakava, eikä hän voi luvata, että ajat olisivat käymässä helpommiksi. Mutta Saarikon mukaan politiikan tärkeä tehtävä on luoda toivoa, ei lisätä pelkoa, vaan kyetä esittämään ratkaisuja.
– Suomalaisilla on oikeus tietää, miten asiat ovat. Nyt ei puhuta lämpimikseen, eikä anneta lupauksia joita ei pystytä toteuttamaan. Nyt otetaan äänestämällä kantaa, mihin suuntaan Suomea halutaan viedä. On asioita, joita Suomi ei voi yksin muuttaa, mutta ne asiat, jotka ovat Suomen omissa käsissä, pitää hoitaa hyvin ja keskustan arvojen mukaisesti, toteaa Saarikko.
– Politiikan äärilaidoilta on kuulunut monenlaista huutoa, populistista heittoa ja pelottelua, mutta myös valmiiksi poteroihin ajamista. Toiset haluavat leikata kaiken ja toisten mielestä mistään ei voi leikata. Tämä ei lupaa hyvää tulevaisuutta ajatellen.
Saarikon mukaan politiikassa tarvitaan taitoa osata päättää, mutta myös tehdä kompromisseja ja ratkaisuja.
Tarvitseeko Suomi maltillista, ratkaisuhakuista keskivoimaa yhdistämään äärilaitoja? Saarikon mukaan keskusta on ainoa puolueista, jonka ykkösprioriteetti on koko Suomesta huolehtiminen, oli kyse sitten maataloudesta, maaseudusta tai maakunnista.
– Nykyaika maailmassa on vaikea, ajatellaan sitten taloutta tai turvallisuutta. Olemme velkaantuneet viimeiset 15 vuotta, ja sitä kaikki puolueet ovat olleet toteuttamassa, mutta asiaan on nyt saatava muutos. Kaikki taloudelliset muutokset, jotka näkyvät kotitalouksien arjessa, näkyvät myös valtion taloudessa.
– Nousevat korkomenot rajoittavat valtion toimintaa. Elämme yli varojen 10 miljardia vuodessa, mikä on melkein puolet sosiaali- ja terveyspalveluista. Vasemmiston hellimä ajatus, että mistään ei tarvitse ottaa pois, eikä velalla ole väliä, ei ole todellisuutta, koska velalla on korko ja se korko on koko ajan nousemassa.
– Mutta asioita ei korjata pelkästään leikkaamalla. Tarvitaan yrittäjyyden tukemista, jotta syntyy työpaikkoja ja uusia ideoita, joiden avulla talous pyörii. Mutta nyt ei ole myöskään aika kokoomuksen vaalimalle ajatukselle verotuksen keventämisestä, koska siihen ei ole varaa.
Keskusta haluaa olla kaikesta huolimatta pitämässä huolta heikoimmista.
– Yhteiskuntaa ei voida kehittää vain vahvimpien tai rikkaimpien ehdoilla, eikä suurimpien kaupunkien ehdoilla. Kaikkialla pitää olla, taustasta riippumatta, elämisen edellytykset.

Vanhemmuuden edellytykset kuntoon

Suomessa syntyy vähemmän lapsia kuin 150 vuoteen. Miten voi olla, että maassa, joka on valittu maailman onnellisimmaksi, nuoret eivät uskalla perheellistyä?
– Vanhemmuuden tukemista tarvitaan lisää ja siksi keskusta on valmis korottamaan lapsilisiä, mutta maksuttomaan päiväkotiin ei tässä taloudellisessa tilanteessa ole mahdollisuuksia.
– Vanhemmuuden tukemista tarvitaan myös suhteessa kouluun ja koulutukseen. Peruskoulussa ei ole kaikkialla asiat kunnossa, jos meiltä tulee koululaisia, jotka eivät osaa kunnolla lukea, laskea tai kirjoittaa.
– Toisaalta voidaan kysyä, millaisia asioita oletetaan ja odotetaan koulun tekevän, eikä aina ole kyse rahasta. Mutta kaikkea ei voi säilyttää koulujen ja opettajien vastuulle, myös tätä varten tarvitaan vanhemmuuden tukemista. Ja jos tilanne menee yhä vähenevien nuorten kohdalta vaikeaksi, kuten koronan jälkimainingeissa monelle on käynyt, niin nuorten mielenterveyspalvelujen saaminen lähipalveluna on erityisen tärkeää.

Turvallisuuden monimuotoisuus

– Ukrainan sota on aiheuttanut ison turvallisuuspoliittisen haasteen. Mutta olemme moneen muuhun maahan nähden paremmassa tilanteessa, emme ole koskaan luopuneet maanpuolustuksen merkityksestä, kuten moni muu maa teki, vaikka Kataisen hallitus veikin Suomen maanpuolustuksen veitsenterälle. Verovaroja on jatkossakin käytettävä maanpuolustukseen niin paljon, että pelote on aito. Myös kysymys naisten asevelvollisuudesta nousee tulevaisuudessa uuteen valoon, koska ikäluokat pienenevät niin paljon. Nato ei ole koko vastaus, oma puolustus on.
Turvallisuus on ministerin mukaan myös omavaraisuutta ja huoltovarmuutta.
– On oltava omaa ruokaa ja vahvaa kotimaista energiatuotantoa. Nousevat kustannukset ovat koskeneet kipeästi tuottajiin, eivätkä tuet ole pysyvä ratkaisu siihen. Ratkaisu tulee markkinoilta, tuottajan on saatava isompi osuus teollisuudelta sekä kaupalta ja sen varmistamiseksi keskusta on valmis myös lakimuutoksiin. Myös ilmastotekojen tekeminen on tuottajalla vaikeaa, jos tilit ovat punaisella.

Ei enää vapaa- matkustamista

Saarikon mukaan tilanne on Suomessa sellainen, että jokaisen työikäisen ja -kykyisen on tehtävä työtä, muuhun ei ole enää varaa. Kaikilla on myös oltava oikeus työhön, myös osatyökykyisellä, mielenterveyskuntoutujalla tai syrjäytyneellä nuorella.
– Ansiosidonnaista työttömyysturvaa pitää muuttaa niin että työhön menemisestä tulee nopeammin kannattavaa. Myös työhaluisten eläkeläisten verotusta pitää keventää, että työn vastaanottaminen olisi kannattavaa.
– Sen lisäksi tarvitsemme työväkeä myös muualta, mihin keskuuteemme tulleet 50 000 ukrainalaista voivat olla yksi ratkaisu. Kyse on siitä, kuinka saamme heidät mukaan yhteiskuntaamme.
– Keskusta on ihmisyysaate, se kunnioittaa ihmistä sellaisena kuin hän on, riippumatta siitä kuka hän on, mistä hän tulee. Mutta samalla Suomessa täytyy pitää kiinni ja puolustaa ylpeänä suomalaista kulttuuria ja suomalaisia tapoja.

Lisää hoivapaikkoja vanhuksille

Moni ikäihminen kokee pelkoa ja turvattomuutta omassa asumisessaan.
– Kotihoito on hyvä perusperiaate, mutta sen autuaana pitämisessä on oltu väärässä. Jos kotihoidon työntekijä käyttää suurimman osan työpäivästään autossa istumiseen, eivät asiat ole enää kunnossa. Tarvitaan uudenlaisia ikäihmisten asumisratkaisuja, mutta myös lisää hoivapaikkoja.

Koko maasta pidettävä huolta

– Keskusta haluaa, että tässä maassa on joka puolella elämisen edellytykset kunnossa, sekin on yksi osa turvallisuuspolitiikka ja siten myös viesti ulkomaille. Yksi osatekijä tässä on liikkumisen hinta. Keskusta on tässä tilanteessa valmis luopumaan dieselautojen käyttövoimaverosta. Lisäksi on panostettava jo olemassa olevien väylien kunnossapitoon ja korjauksiin, siksi keskustan suhtautuminen Turun Tunnin juna -hankkeeseen on kielteinen.
– Keskustan gallup-lukemat ovat olleet jo jonkin aikaa puoluetta epätyydyttävät, mutta lukuja vastaan taistellaan ankarasti. Varsinais-Suomen osalta se tarkoittaa sitä, että tavoitteena on vähintään kaksi kansanedustajaa, totesi ministeri Saarikko Somerolla.